Hekim Birliği Sendikası Bolu Şubesi basın mensuplarıyla bir araya gelerek diş hekimleri olarak insanca çalışmak ve hastalarına nitelikli sağlık hizmeti sunabilmek için iş bıraktıklarını açıkladı. 

Hekim Birliği Sendikası Üyesi Hüsnü Anıl Doyran, konuşmasında:

 "HAKLARIMIZI İSTİYORUZ!"

" Bu ülkenin diş hekimleri ve sağlık emekçileri olarak ilk kez bu kadar geniş katılımla, diğer meslek gruplarından ayrı olarak iş bırakma eylemi düzenliyoruz. Kamu diş hekimleri olarak, işimizi aşkla yapmak için iş bırakıyoruz!"

   "Peki, neden iş bırakıyoruz?"

" Çünkü her geçen gün artan sorunlarla baş etmeye çalışırken, mesleğimizi sürdüremez hale geldik. Halkımıza nitelikli sağlık hizmeti sunmak için çabalıyoruz, ancak mevcut çalışma koşulları bizi tükenme noktasına getirdi."

 " SORUNLARIMIZ VE TALEPLERİMİZ"

 "Aşırı hasta yükü altında eziliyoruz!"

" Bakanlık karşılanamayan randevu talebini randevu sürelerini azaltıp daha fazla randevu vererek hem hekimleri çalışamaz duruma getirmekte hem de randevu bekleyen hastalarla, sağlık emekçilerini karşı karşıya getirmektedir.  Sağlıkta şiddetinin önemli nedeni de burada yatmaktadır. 10-15 dakikalık randevu süreleriyle dolgu, kanal tedavisi gibi işlemleri hakkıyla yapmamız mümkün değil! MHRS sisteminin sürdürülebilir hale getirilmesini istiyoruz!"

"Vardiya ve nöbet dayatmasını reddediyoruz!"

"Gece vardiyaları (16.00-24.00) ve hafta sonu MHRS uygulamaları yönetmeliklere aykırı şekilde uygulanıyor. Diş hekimliğinde “acil” kavramı olmamasına rağmen, gece nöbetine zorlanıyoruz. Gece 00.00’dan sonra çalıştırılmamızı kabul etmiyoruz!"

 "Popülist sağlık hizmeti sunumlarını reddediyoruz!"

"Sağlık turizmi uygulamaları ile paralı hale getirilen, emekçileri ve halkı sömüren hizmet anlayışından vazgeçilmelidir. Bu ülkede yaşayan herkes için ağız ve diş sağlığı hizmetleri ücretsiz hale getirilmelidir."

 "Tahakkuk oranlarındaki adaletsizliği kabul etmiyoruz!"

"Teşvik miktarlarımız her ay azaltılarak %36’dan %24’e düşürüldü. Emeklerimizin karşılığını almak istiyoruz! Teşvik oranları en az %36 olmalıdır! Ya da ek ödeme katsayısı en az 2 olmalı ve memur maaş artış zammına endekslenerek düzenli olarak artırılmalıdır."

"Dört el kuralının uygulanmasını talep ediyoruz!"

"Her diş hekimine bir ağız ve diş sağlığı teknikeri gerekirken, bu gereklilik yerine getirilmiyor. Sağlık emekçisi eksikliği nedeniyle hizmet kalitesi düşüyor, sağlık hizmetleri aksıyor. Her diş hekimine bir ağız ve diş sağlığı teknikeri verilmelidir!"

"Yönetici baskısı, mobbing ve angaryalar, disiplin sopasının son bulmasını talep ediyoruz."

"Ağız ve diş sağlığı birimlerinde emekçiler liyakatsiz yöneticilerin baskı ve mobbingine maruz kalmaktadır. Disiplin cezalarıyla hem maaştan hem teşvikten kesinti yapılması çalışanlar için tehdit oluşturacak boyuttadır. Yine belirli rapor ve yıllık izin günleri üzerinde yapılan kesintiler bir performans baskısı olarak karşımıza çıkmasına son verilmelidir."

"Mesleki gelişimin desteklenmesini talep ediyoruz!"

"Teknolojinin giderek yaygınlaştığı, bilimsel bilginin giderek güçlendiği günümüzde diş hekimlerinin mesleki gelişimlerinin önündeki engeller kaldırılmalı sürekliliği olan kamusal eğitim programları yaygınlaştırılmalıdır."

 "Sağlıkta şiddete karşı caydırıcı yasalar istiyoruz!"

"Sağlık emekçileri, son zamanlarda şiddete maruz kalan gruplardan biri haline geldi. Şiddeti önleyecek etkili ve caydırıcı yasal düzenlemeler bir an önce yapılmalıdır!"

"Maddi haklarımızı istiyoruz!"

 "Girişimsel işlem puanlarımız düşük tutuluyor.  Devlet hastanesinde çalışan diş hekimlerinin HAKUK katsayısı, diğer uzman hekimlerin yarısı kadar. Teşvik dağıtım oranındaki adaletsizlik nedeniyle tavan performans puanı keyfi olarak yükseltildi. Taban ödemelerinde uygulanan diş hekimi katsayısının yukarı yönlü revizyonunu talep ediyor ve teşvik oranlarındaki adaletsizliğin son bulmasını istiyoruz!"

Kurum Hekimlerinin Hakları Görmezden Gelinemez"

"Kurum hekimleri, düşük maaşlarla ve son derece zorlu koşullarda görev yapıyor. Cezaevi tevkif infaz kurumlarında, mediko-sosyallerde ve darülacizelerde çalışan hekimler taban ödeme alamıyor; bu kurumlarda teşvik ise zaten bulunmuyor. Bir hekimin gelirini, çalıştığı dört duvar ya da bağlı olduğu kurum değil, aldığı eğitim ve emeği belirlemelidir. Bu nedenle, emekliliğe yansıyan tek kalem maaş talebimiz en temel hakkımızdır."

"TALEPLERİMİZ KARŞILANMAZSA İŞ BIRAKMAYA DEVAM EDECEĞİZ!"

"Eğer taleplerimiz karşılanmazsa, 14 Şubat’ta başladığımız iş bırakma eylemlerimizi aşamalı olarak sürdüreceğiz. Taleplerimiz karşılanmazsa, mayıs ayından itibaren iş bırakma eylemlerimizi her ay iki gün olarak sürdürmeyi planlıyoruz. Mesleğimizi onurlu bir şekilde sürdürebilmek ve halkımıza nitelikli ulaşılabilir ve ücretsiz sağlık hizmeti sunabilmek için mücadelemizi kararlılıkla devam ettireceğiz. Hakkımız olanı alana kadar geri adım atmayacağız! Tüm sağlık emekçilerini ve halkımızı, haklı mücadelemize destek olmaya davet ediyoruz!"

Muhabir: İhsan Ateşmen