Bolu Valisi Erkan Kılıç başkanlığında, ilimizin depreme hazırlık durumu ile öncelikli olarak Belediyeler ve kamu kurumlarının İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) kapsamında yapması gereken çalışmalara ilişkin Bolu İli Deprem Değerlendirme Toplantısı tüm paydaşların katılımıyla gerçekleştirildi.

Haber: Servet Gökçek

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörlük binası Senato odasında gerçekleştirilen toplantıya Bolu Valisi Erkan Kılıç, BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Bolu Vali Yardımcısı Abdullah Şen, Kaymakamlar, İlçe belediye başkanları ve kurum müdürleri katıldı.

İl Afet Risk Azaltma Planı Toplantısı AFAD Müdürlüğü’nün sunumu ile başladı. Sunumda deprem tehlikesinin analizinden bahsedilerek, geçmişte olmuş depremler hakkı bilgi verildi. Bolu’daki fay hattı anlatılarak, neler yapılması konusuna dikkat çekildi.

“BOLU’DA İL RİSKİ AZALTMA PLANI ORTAYA KOYDUK”

Sunumun ardından Bolu Valisi Erkan Kılıç, Bolu’nun riskli bölge olduğunu belirterek, “Bolu’da zaten afet tehlikesinin olduğu daha önce afetlerin yaşandığı bir ilimiz. Bizim bu toplantıyı yapmamızdaki asıl amaç, genel durumumuz nedir? Bolu’da olarak riskli bölgedeyiz. Deprem olabilir. Bilim adamları buradaki faylar için herhangi bir deprem olabilir şeklinde ifade ediyorlar. İçişleri Bakanlığı’nın başlatmış olduğu illerin afet türlerine göre risklerini ortaya koyan bir plan çalışması ortaya koydu. İçişleri Bakanlığı dedi ki, bütün illerde AFAD İl Müdürlüğü başkanlığında, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri bir çalışma içerisinde. Belediyeler, İl Özel İdareler, bütün paydaşlar yer alsınlar ve illerdeki afet riski neyse bizim bölgemizde deprem vs. olması. Mesela doğuda çığ riski oluyor. Kısmen burada yangın meydana geliyor. Bunlarla ilgili olarak bütün paydaşlar, belediyeler, İl Özel İdareler herkes toplandı. Bu riskler ortaya kondu. Bu risklere göre de biz Bolu’da İl Riski Azaltma Planı ortaya koyduk. Şuanda bu halen yürürlükte.” dedi.

“ZEMİNİN İYİ ETÜT EDİLMESİ GEREKİYOR”

İl Afet Risk Azaltma Planı toplantısının amacından da bahseden Vali Kılıç; “Buradaki planın amacı neden bu kadar önemli? Burada biz hangi afetlere maruz kalacağız. Bu afetlerin olumsuz etkilerini, kamu hizmetlerinin etkilenmemesini, vatandaşların ölümünün olmaması, mal kaybının olmaması için burada tedbirler öne sürüldü. Burada eylemler var. Kurum kurum, bütün kurumların başta belediyeler olmak üzere, İl Özel İdareleri, Milli Eğitim, Sağlık Müdürlükleri gibi bütün kurumları ne yapması gerektiğini bu planda açık açık yazdık. Bu planda bütün kurumlara gönderildi. Burada asıl yapılması gereken bizim için en önemli afet riski deprem ve seller. Depremle ilgili de aslında bilinmeyen bir şey ortada yok. Burada yapılması gereken zeminin önce iyi etüt edilmesi. Şuanda Micro bölgesel zemin etütleri, jeolojik yapının yeraltının incelenmesi. İlimizde nerelerde nasıl bir yapı var? Bu yapıyı ortaya koyup bunun üzerinde yapılacak imar planı, binalar ve diğer konularla ilgili olarak ortaya bir altlık çıkacak. Bu altlığa göre de buradaki belediyeler, İl Özel İdarelerle nasıl yapacaklarını ortaya koymaları gerekiyor. Daha sonra bina stokları önemli. Yani 1999 öncesi binalar nelerdir? Hangileridir? Bunlarla ilgili bir hasar tespit çalışmaları yapılmış, bazıları güçlendirilmiş. Bunları biz belediyelere gönderdik. Dolayısıyla ilimizde 1999 öncesinde hangi bina hasar almış, hangi bina hasar almamış, bunlar da belediyelere, İl Özel İdarelerine gönderildi” şeklinde konuştu.

“YAPI STOKU KONTROL EDİLMELİ”

Bolu Merkez’de Micro Zemin Etütü’nü yaptırılması gerektiğini belirten Bolu Valisi Kılıç, “Burada özellikle belediyeler olmak üzere, binalarla ilgili olarak yapı stoğunu kontrol edip, bu afet durumlarına göre bunlarla ilgili oradaki vatandaşlar karşılıklı görüşüp bu binaların yenilenmesi lazım. Ondan önce bizim Bolu Merkez’de Micro Zemin Etütü’nü yaptırmamız gerekiyor. Şuanda Bolu’da fay hatları nereden geçiyor? Ne yapılıyor? Toprak yapısı nerede, nasıl? Orada nasıl bir yapılaşma olması gerekir? Noktasında şuanda elimizde bir çalışma yok. Bunu belediyenin süratle yapması lazım. Bazı ilçelerimizde de ilçe belediyelerinde de aynı sorun var. Bunların derhal süratle yapılması lazım. Bu çok zor bir şey değil. Gerede Belediyesi yaptı. Gerede de zeminler ortaya kondu. Ona göre de kentsel dönüşüme başlandı. TOKİ aracılığıyla onlar yapıyor. Yani bunun arkasında da kentsel dönüşümün belediyeler arkasında da süratle yapılması gerekiyor. Burada vatandaşı bir şekilde ikna edip, ya müteahhitler kanalıyla veya kredi imkanlarıyla vatandaşın desteğini alarak bunun süratle yapılması gerekiyor. Burada kritik olan şey Bölgesel Micro Zemin Etütlerinin yapılması. Ona göre İmar Planlarının yapılması ve 1999 öncesi binalar, mevcut binalarda olur, bunları tekrar gözden geçirip hangisi risk taşıyorsa, bunlarla ilgili güçlendirmenin ortaya konması gerekiyor veya kentsel dönüşüm anlamında hangi mahallelerde risk varsa, o mahallelerde belediyeler tarafından kentsel dönüşümün yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

VALİ KILIÇ, FAY HATTININ GEÇTİĞİ YERLERE DİKKAT ÇEKTİ

Gönüllü arama kurtarma dernekleri ile merkez ve ilçelerde kurulduğunu aktaran Bolu Valisi Erkan Kılıç, “Bir afet durumunda arama kurtarma ekibin ne kadar güçlü olursa olsun, kurtaracağın kişi sayısı azdır.  Onun için yeterli ekipmanların olması gerekiyor, araç gerecin olması gerekiyor. Gönüllü arama kurtarma eğitimi almış olan kişilerin olması gerekiyor. Bununla ilgili biz arama kurtarma dernekleri, merkezde ve ilçelerde kurduk. Şimdi eğitimlerle başladık. Ormanın iki tane arama kurtarma ekibi eğitim alıyor. Araç gereç yönünden, ekipman yönünden de tüm hayırseverler, sivil toplum kuruluşları ve devletin desteğiyle, araç gereçleri almamız gerekiyor. İşin aslı bina. Bina insanları öldürüyor. Sağlam bina yaptıktan sonra zemin etütü iyi yapılmış, jeolojik etütler yapılmış. Fay hattı bilinen yerler ne ise, fay hattı nereden geçiyorsa yapılan genelde uygulama, o alanları yeşil alan olarak bırakmak. Yani orada yapılaşma yaptırılmaması gerekiyor. Onun için zemin etütleri önemli. Arama kurtarmayla ilgili olarak Valilik olarak, elimizden geleni yapıyoruz. Bütün ilçelerde arama kurtarma dernekleri, kurumlar bünyesinde de tarımda kuruldu. Sağlıkta kuruldu. Milli Eğitimde kuruldu. Ormanda kuruldu. 400-500 kişilik gönüllü arama kurtarma ekibi inşallah oluşturacağız. Araç gereçleri de zamanla tedarik etmeye çalışacağız. Çünkü deprem olduktan sonra yıkımı eğer çok fazlaysa, oraya çok fazla arama kurtarmacı, araç gereç sevk etmek lazım.” dedi.

Editör: Oğuzhan EKE