Düzce’nin, Efteni Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Türkiye’nin 46’ıncı Ulusal Öneme Haiz Sulak Alanı. Bölgenin önemli sulak alanlarından olan ve Anadolu Aklar Otu gibi endemik türlere ev sahipliği yapan göl, yapılaşma tehditliyle karşı karşıya.  Göl, çevresine örülen duvar ile yapay gölet haline dönüşüyor.

Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Necmi Aksoy, bölgedeki yapılaşmaya karşı dikkat edilmesi gereken hususlara değindi.

Aksoy, bölgenin doğal yapısının bozulduğu ifade ederek, “Efteni Göl’üne sınırı olan, Gölormanı Köyü, Cevizlik Mevkisinde 1 buçuk kilometre duvar ve sette çalışmasına başlanmış durumda, dışardan binlerce metreküp toprak taşınıyor. Ekotruzim adı altında Efteni Gölü kenarı doldurularak gözlem kulesi ve reaksiyon alanları yapılıyor. Göl yüzeyinde yaprakları ile su kuşlarının yaşam döngülerinde önemli konak oluşturan, Beyaz ve Sarı Nilüfer toplumları temizlenerek, ekolojik kırım ve yok oluşa neden olunuyor” dedi.

Efteni Gölü’nde yaşayan endemik bitki türlerine dair bilgi veren Aksoy, “Yapılan arazi çalışmaları ve literatür kaynaklarının taranması sonucunda 96 familya, 252 cins ve bu cinslere ait 351 takson tespit edilmiştir. Bu taksonlardan 98'si Avrupa Sibirya, 19'u Iran-Turan, 48'i ise Akdeniz fitocoğrafik bölgesine aittir. Bu taksonlardan 10 tanesi endemik olup, 2 takson bölgesel endemiktir.

Düzce ve Efteni Gölü Sulak Alanı yakın çevresinde yer alan endemik bitki türleri Seseli resinosum Freyn & Sint. Lythrum anatolicum Leblebici & Seçmen  ve Centaurea yaltirikii N. Aksoy, & A.Efe'dir” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Oğuzhan Eke