Ege Denizi’nde, yaşanan depremler devam ederken, Türkiye kıyılarında deniz seviyesinin çekildiğini gösteren görüntüler gelmeye başladı. Yunanistan’ın Santorini Adası bölgesindeki sarsıntılar, bölgede büyük paniğe neden oldu. Depremler yaşanmaya devam ederken, ada yakınındaki aktif volkanların, patlamasından endişe ediliyor. Bölgedeki volkan yapısının son olarak, 1950 yılında aktif hale geldiğini biliniyor.

Türkiye kıyılarında deniz geri çekiliyor

Sarsıntılar yaşanırken, Türkiye kıyılarında da deniz suyunun geri çekildiği görüntülendi. Marmara denizinde, deniz suyunun 150 metre; Muğla’nın Ula ilçesi kıyısında da 12 metre su çekilmesi yaşandığı görüldü.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Coğrafi Bilgi Sistemleri Merkezi Müdürü ve Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, deniz çekilmelerine ilişkin, “Birkaç gündür Ege ve Akdeniz kıyılarında da deniz çekilmesi söz konusu. Halkımızda deniz çekilmesiyle gerek deprem etkilerinin gerekse tusinamik etkileri arasında bir ilişki olup olmadığı dolayısıyla bir endişe söz konusu. Literatürde yapılan çalışmalarda şiddetli depremlerle gelgitler arasında herhangi bir ilişki mevcut değildir. Esas itibariyle tusinamik etkileri oluşturan da depremin şiddetli olmasıdır. Ancak düşük şiddetli depremlerle gelgitler arasında korelasyonu gösteren araştırmalar da mevcuttur. Ayın ve güneşin ve diğer gezegenlerin konumuna bağlı olarak aynı gelgit etkilerinin oluştuğu gibi suyun kabarıp alçalması gibi kara parçaları da gerek güneş, gerekse ay tarafından çekilip bırakılmaktadır. Bu da küçük de olsa yer kabuğunda bir etki oluşturabilmektedir. Ancak gerek tusinamik etkiler anlamında olsun, gerekse deprem açısından olsun şu an için böyle bir risk gözükmemektedir" dedi.

Kaynak: İHA