Emlak vergisi ikinci taksit ödeme dönemi 1 Kasım'da başladı ve mülk sahiplerinin 30 Kasım'a kadar ödeme yapmaları gerekiyor. Beyanname vermeyenler için usulsüzlük cezası uygulanacak. Ev, arsa ve iş yeri sahiplerini ilgilendiren vergi ödeme sürecinde emekli ve yeni gayrimenkul sahipleri için muafiyet şartları da önemli detaylar arasında. İşte emlak vergisiyle ilgili bilinmesi gerekenler...
Emlak Vergisi Ödemelerinde Kimler Sorumlu?
Emlak vergisi, gayrimenkulün maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa taşınmazı malik gibi kullanan kişiler tarafından ödenmek zorunda. 1 Mart-31 Mayıs tarihlerinde ilk taksiti ödeyen mülk sahipleri için ikinci taksit ödeme süreci devam ediyor. Vergisini geciktiren mükellefler için aylık %4,5 oranında gecikme faizi uygulanacak.
Muafiyet ve İndirim Şartları
Emekliler İçin Muafiyet: Emlak Vergisi Kanunu’na göre, hiçbir geliri olmayan veya yalnızca emekli maaşı ile geçinen, Türkiye sınırlarında 200 metrekareyi geçmeyen tek meskeni olan emekliler vergi muafiyetinden yararlanabiliyor. Aynı zamanda, gaziler, engelliler ve şehitlerin dul ve yetimleri de bu hakka sahip. Muafiyetten yararlanmak isteyenlerin belediyeye dilekçe ile başvurması gerekiyor.
Yeni Gayrimenkul Sahipleri: Bu yıl gayrimenkul alan kişiler, yıl sonuna kadar belediyeye bildirimde bulunmak zorunda. Tapu tescil işlemi yılın son üç ayında yapılmışsa, tescil tarihinden itibaren üç ay içinde bildirim yapılabiliyor.
Geçici İndirimler: İnşaatı yeni bitmiş binalar için de vergi indirimi bulunuyor. Mesken olarak kullanılan yeni binalarda, vergi değerinin dörtte biri oranında (yüzde 25) indirim uygulanıyor. Bu muafiyet, inşaatın tamamlandığı yılı izleyen bütçe yılından itibaren beş yıl geçerli oluyor.
Emlak Vergisi Artış Oranı ve Hesaplama
Emlak vergisi, belediyeler tarafından dört yılda bir belirlenen arsa ve arazi metrekare birim değerleri üzerinden hesaplanıyor. Bu yıl yeniden değerleme oranı %58,46 olarak açıklanmış olup emlak vergisinde %29,23’lük bir artış yaşandı. 2025 yılı için yeniden değerleme oranı %43,93 olarak belirlenmiş olup, 2025’te vergi artışı %21,9 olacak.
Ödeme Seçenekleri ve Son Tarihler
Emlak vergisi ödemeleri, ilgili belediyeye doğrudan yapılabileceği gibi, belediyelerin anlaşmalı banka hesaplarına veya e-Devlet üzerinden de gerçekleştirilebiliyor. Mülk sahipleri vergi borçlarını sorgulamak ve ödemek için bulundukları belediyelerin online sistemlerinden faydalanabilirler.