24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı dolayısıyla ilimiz protokolü tarafından kutlama mesajları yayınladı.

Karsu: Engeller kaldırılmalıdır

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Kazım Karsu, basında sansürün ilk kez kaldırılışının 110. yıldönümü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada: “Basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü önündeki engeller kaldırılmalıdır” dedi.

Karsu sözlerine şöyle devam etti; “1908’de II. Meşrutiyetin ilanıyla birlikte ağır baskı altında sindirilmiş ülkede özgürlük havası esmeye başlamış, gazeteciler ve matbaacılar sansür memurlarını binalarına sokmayarak fiilen sansürün kaldırılmasını sağlamışlardır.  24 Temmuz’lar bir süre Türkiye’de bayram olarak kutlanmış ancak 12 Mart muhtırasının ardından gazetecilere ve gazetelere konulan yasaklar nedeniyle bayram sözcüğü kaldırılmış günümüze kadar gelen özgür haberciliğe ket vurma alışkanlığı devam etmiştir’’ dedi.

Karsu, açıklamalarını şu sözleriyle tamamladı; ‘’Cumhuriyet Halk Partisi olarak, gazetecilerin ve gazetelerin çalışma koşullarının kamuoyunun haber alma bilgi edinme hakkı çerçevesinde iyileştirilmesi en büyük dileğimizdir. 24 Temmuz sansürün ilk kez kaldırılışının 110. yıldönümü dolayısıyla büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “ Gazeteciler gördüklerini, duyduklarını dirayetle yazmalıdır” sözlerini anımsatmakta yarar görüyoruz. Gelişmiş çağdaş ülkelerin arasında yer almanın ancak temel hak ve özgürlüklere sahip, birbiriyle barışık bir toplumla gerçekleşeceğini düşünüyoruz ve bu amaçla cezaevlerinde tutuklu gazetecilerin de özgürlüğüne kavuşmalarını bekliyoruz. 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı ilimizde ve ülkede tarafsız, ilkeli, doğru habercilik yapan, çalışma şartlarının zorluğuna rağmen bizlere haber ulaştırma gayesiyle çalışan tüm arkadaşlarımın günü kutlu olsun’’

"24 TEMMUZ GAZETECİLER VE BASIN BAYRAMI KUTLU OLSUN"

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı. Alişarlı; “basın-yayın kuruluşları ve gazeteciler, bu açıdan demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan çok önemli bir meslek grubunu teşkil etmektedirler. yerel ve ulusal yayın kuruluşlarında görev yapan tüm gazeteciler ve basın kuruluşlarımızın 24 Temmuz Gazeteciler Günü ve Basın Bayramı’nı kutluyor, sağlık, mutluluk ve başarılar diliyorum” dedi.

Alişarlı, basının demokrasinin yaşaması ve gelişmesini sağlayan önemli meslek grubu olduğunu ifade ederek; “Bilgiye ulaşma, doğruları öğrenebilme ve kendi fikirlerini ifade edebilme özgürlüğü her insanın en temel haklarından biridir. Düşünce ve ifade özgürlüğü ile haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı olan basın-yayın kuruluşları ve gazeteciler, bu açıdan demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan çok önemli bir meslek grubunu teşkil etmektedirler.

Gazeteciler ve basın-yayın kuruluşları, ülkemizdeki ve dünyadaki gelişmeleri doğru, tarafsız ve hızlı bir şekilde kamuoyunun bilgisine sunmakta ve büyük bir özveriyle görevlerini yerine getirmektedirler. Bu vesileyle doğru, tarafsız ve ilkeli tutumlarıyla, mesai mefhumu gözetmeden çalışan yerel ve ulusal yayın kuruluşlarında görev yapan tüm gazeteciler ve basın kuruluşlarımızın 24 Temmuz Gazeteciler Günü ve Basın Bayramı’nı kutluyor, sağlık, mutluluk ve başarılar diliyorum” şeklinde konuştu.

“15 TEMMUZ’DA BASININ ÖNEMİ NET BİR ŞEKİLDE GÖRÜLMÜŞTÜR”

MÜSİAD Bolu Şubesi Başkanı Abdullah Abat 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Abat, Türkiye’nin yeni yönetim sistemine geçişi ile birlikte, medya alanında yıllardır dile getirilen mesleki düzenlemenin gerçekleşmesini istedi.

Sansürün kaldırılışının 110. yıl dönümü olan 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı açıklamasında mesleki sorunlara ve çözüm önerilerine değinen Abat, basının sorunlarının demokratik hukuk sistemi içinde çözüleceğine dikkat çeken Abat; “Ülkemizin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçişi ile birlikte, bugüne kadar süregelen mesleki sorunlarımızın gündeme gelerek, çözüm önerilerimizin uygulanması yönünde umut taşımaktayız. Bilindiği gibi ülkemizde medya sektörüne genel olarak baktığımızda, basın özgürlüğünden çalışma koşullarına, mesleki standartlardan elektronik haberciliğe kadar bir dizi sorunun acil çözüm beklediğini görmekteyiz.

Basın; halkın gözü, kulağı, sesi ve düşünce ve ifade özgürlüğünün en etkili aracı, çağdaş ve demokratik hayatın vazgeçilmez en önemli kurumlarından birisidir. Meslek ilkelerine uygun, kişi hak ve hürriyetlerine saygılı, sorumluluk bilinci içinde, tarafsız ve objektif bir yayıncılık anlayışı ile görevini yerine getiren özgür basının, demokratik toplum düzeninin ve demokrasilerin en büyük güvencesidir.

Değerli basın çalışanlarımız ise her türlü olumsuz koşullara rağmen gece gündüz, yaz kış demeden büyük bir fedakârlıkla görevlerini ifa ederek, sağlıklı kamuoyu oluşmasına, halkımızın gerçekleri öğrenmesine ve bireysel hak ve özgürlüklerin gelişmesine çok büyük katkı sunmaktadırlar.

Özellikle FETÖ/PDY yanlısı hain askerlerin 15 Temmuz’da giriştikleri kalkışmada basınımızın önemi bir kez daha net şekilde görülmüştür. Darbe girişiminin başladığı ilk saatlerden itibaren haber verme ve yayıncılık ilkesine bağlı kalarak, demokrasiye, birlik ve beraberliğimize sahip çıkarak, üzerine düşen görevi layıkıyla yerine getiren basın yayın organlarını, imtiyaz sahiplerini ve tüm çalışanlarını canı gönülden kutluyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle başta ilimizde faaliyet gösteren yerel gazete, televizyon, radyo, dergi, internet gazeteleri ve haber ajanslarının temsilcileri olmak üzere tüm değerli basın mensuplarımızın 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı'nı en kalbi duygularımla kutlar, kendilerine sağlık, başarı ve esenlikler dilerim. Ayrıca görevlerini yaparken hayatlarını kaybeden tüm basın mensuplarımıza da Yüce Allah’tan rahmet diliyorum” şeklinde konuştu.

 

 

Editör: TE Bilisim