Türkiye ve dünyayı etkisi altına alan Covid-19 (korona virüs) can almaya devam ediyor. Ülkemizde ilk olarak 10 Mart Salı günü görünen ve alınan tedbirler sayesinde yayılma hızı azaltılan hastalıkta iyileşen hasta sayısı da hızla artış gösteriyor. 15 Nisan Çarşamba iyileşen hasta sayısı ile 25 Nisan Cumartesi İyileşen hasta sayısı arasında yaklaşık 3 bin kişinin olması ümitleri arttırıyor.   

Dünyada ilk kez 2019 Aralık ayında Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan korona virüsü salgını kısa bir sürede tüm dünyaya hızla yayıldı. İlk vakanın 10 Mart tarihinde gözüktüğü ülkemizde ise alınan erken tedbirler sayesinde diğer ülkelere göre yayılma hızı kısa sürede önüne geçildi. Spor müsabakalarında önce seyirci, ardından müsabakaların durması, eğitime ara verilmesi, AVM ve sosyete pazarlarının kapatılması gibi tüm Türkiye’de alınan önlemler ardından il valiliklerinin kendi aldığı önlemlerle devam etti. Bolu’da belirli caddelere girişlerin kısıtlanması ve 2 günlüğüne plakanın bittiği son rakama göre araç kullanımı gibi tedbirler alındı.

Alınan tüm tedbirler ülkemizde ve ilimizde vaka sayısının hızlı artmasını önlerken aynı zamanda bir günde ölen hasta sayısını da etkiledi. Günlük yapılan test sayısının artmasıyla doğru orantılı bir şekilde artan vaka sayısı aynı zamanda, Yoğun Bakım Hasta Sayısı ve Entübe Hasta Sayısının da artmasıyla doğru orantılı ilerledi.

Son 10 günde yapılan Test sayısı ve bu testlere bağlı olarak artan Vaka Sayısı, Yoğun Bakım Hastası, Entübe Hastası ve Vefat Sayıları 19 Nisan Pazar günü 127 ölüm ve 3 bin 977 vaka sayısıyla en üst seviyeye ulaştı. İyileşen hasta sayısında ise son 10 gündeki artış hem şaşırttı hem de tüm ülkeye büyük ümit verdi. 15 Nisan Çarşamba günü tüm Türkiye’de toplam 875 hasta taburcu olurken 25 Nisan Cumartesi günü ise 3 bin 845 taburcu sayısıyla yaklaşık 3 bin artış gösterdi. Taburcu olan hasta sayısının vaka sayısının üstüne çıkması Korona Virüs hastalığının etkisini azalttığını ve Türk Hekimlerinin başarısını ortaya çıkardı. 24 Nisan Cuma günü vaka sayısı ve iyileşen hasta sayısı arasında yaklaşık yüz kişi varken 25 Nisan Cumartesi ise bu sayı yaklaşık bin kişiye ulaştı.

Bolu ilinde ise alına tedbirler ve sosyal mesafe kurallarına uyulması sayesinde şuana kadar göynük ilçesinden getirilen 80 yaşındaki Şadiye Demirdilek dışında bir hastanın vefat etmesine karşılık her geçen gün hastaneden taburcu olan vatandaşların videoları sosyal ağlarda ve Köroğlu Televizyonunun Ana Haber bülteninde yayınlanıyor. 1 Nisan günü Bolu basınında yer alan haberlere göre Bolu’da vaka sayısının 105, taburcu edilen hasta sayısının 25 olmasıyla hastanede yatan hasta sayısının 80 olduğu ifade edildi. Geçen 25 gün içerisinde Yoğun Bakıma yatan hasta olmaması ve taburcu edilen hasta sayısının her geçen gün artması ise Bolu ili olarak kurallara uyulduğu ve bilinçli bir il olunduğunu ortaya koyuyor.

Editör: TE Bilisim