Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri ile Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi arasında; üreticilerin, çiftçilerin ve öğrencilerin mesleki gelişimlerinin artırılması, gelirlerinin yükseltilmesi, meslek ve geçimleriyle ilgili ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla işbirliği protokol imza töreni düzenlendi.

Haber: Ömer Çetinaslan

BAİBÜ Kültür Merkezi Pembe Salon’daki protokol imza törenine; Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Dr. Fahrettin Poyraz, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, kurum yetkilileri katıldı.

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Dr. Fahrettin Poyraz ile Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı tarafından, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri iştiraki şirketlerin üretmiş olduğu gübre, yem, zirai ilaç, sera örtüsü, sulama sitemleri vb. konularda dışa bağımlılığın azaltılması, çevreye duyarlı hammaddelerin üretilmesi hususlarında Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi ile işbirliği içerisinde Ar-Ge çalışmaları yapılması, ortaklaşa eğitim programları düzenlenmesi ve sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirilmesi gibi konuları içeren işbirliği protokolü imzalandı.

“EN BÜYÜK FAYDAYI ÖĞRENCİLERİMİZ GÖRECEK”

Protokol imza törenine ilk konuşmayı Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı yaptı. Alişarlı, “Bugün, Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürlüğümüz ile çok önemli bir işbirliği için bir aradayız. Önemli bir adım atacağız. Bu protokolün içeriği oldukça zengin; Ar-Ge, sosyal etkinlikler, eğitim alanları ve birçok konuda karşılıklı bilgi alışverişimiz olacak. Bunun en büyük faydasını, öncelikli olarak öğrencilerimiz görecekler. Onun haricinde de akademik düzeyde çok büyük katkı olacak. Aynı zamanda bölgemize de katkı sağlayacak” diye konuştu.

“MUHATABIMIZIN BÜYÜKLÜĞÜNÜ GÖRÜYORUZ”

Rektör Alişarlı, Tarım Kredi Kooperatifleri ile imzalanan protokolde çiftçi ve tarım sektörünü yakından ilgilendiren konuların olduğunu söyleyerek, “İçeriğinde yer alan maddeler içerisinde, Türkiye’nin de önceliği olan birçok konu var. Özellikle tarım alanında hem çiftçimizi hem de sektörü ilgilendiren çok önemli konular var. İnşallah iyi bir başlangıç olur. Tarım Kredi Kooperatifleri, Türkiye’nin en büyük kuruluşlarından biri. Çok büyük firmalarla birlikte çalışıyorlar. Çok üst bir yönetim ve bunun farkındayız. Muhatabımızın büyüklüğünü görüyoruz. İnşallah, Allah mahcup etmez, bu büyük kuruluşla başarılı bir şekilde süreci sürdürürüz” şeklinde konuştu.

“ASIL İŞ BUNDAN SONRA BAŞLIYOR”

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı konuşmasının sonunda; “Tabi, iş protokol ile bitmiyor. Asıl iş bundan sonra başlıyor. Bundan sonra asıl işin, öğretim üyesi arkadaşlara düştüğünü göreceğiz. Çünkü, çok geniş bir çalışma alanı var. Karşımızda çok güçlü bir kuruluş var. Birçok ihtiyacımızı oradan gidereceğimiz kanaatindeyim. İnşallah faydalı bir işbirliği olur. Hem bölgemiz hem ülkemiz için hayırlı sonuçlara diye ümit ediyorum” ifadelerine yer verdi.

“BU İŞBİRLİĞİ BİZİ HEYECANLANDIRIYOR”

“TARIMDA HEP NEGATİF BİR ALGI VARDI”

Daha sonra Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Dr. Fahrettin Poyraz, tarım sektörünün hak ettiği değeri görmediğinden yakınarak, “Tarım Kredi Kooperatifleri ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi arasında yapılacak olan bu işbirliği protokolü bizi heyecanlandırıyor. Her geçen gün, tarımla ilgili olarak algının pozitif anlamda değişiyor olması, öneminin daha da anlaşılıyor olması bizi memnun ediyor. Çünkü, geçmiş dönemlerde tarım, maalesef hep ikinci sınıf ya da üçüncü sınıf muamele gören bir sektör ve köyde yaşayan insanlarımız dahil olmak üzere hep bir negatif algı vardı. Bunun pek çok örneğini günlük hayatımızda yaşıyoruz. Bugün, belki sosyolojik bir vaka olarak köyden kente hızlı bir göçün yaşandığı ülkemizde, köydeki üretken nüfusun yaş ortalamasının 50’nin üzerine çıktığı gerçeğini unutmadan aynı zamanda da üretim noktasındaki mecburiyetlerimizi de hatırımızdan çıkarmadan bir takım radikal kararların alınma vakti, çoktan geldi geçiyor. Bu kararların alınması noktasında elbette siyasi iradenin tercihleri ön planda” diye konuştu.

“GELECEK TARIMDA”

Poyraz, Tarım Kredi Kooperatifleri hakkında bilgiler vererek, “Bir tarafta piyasada en önemli aktörlerden biri olan Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliğimiz, diğer tarafta da akademik olarak bilimi üreten ve bunun uygulanması noktasında yeterli tecrübeye fazlasıyla sahip olan üniversitelerimizin işbirliği yapması, son derece elzem. Biz bugün bunu yapıyoruz. Bir tarafta yaklaşık 850 bin ortağıyla, 17 bölge 1625 kooperatif, 15 şirket, 8 bin 500 çalışanıyla sahada olan bir kooperatif yapılanması, bir tarafta da bilimi üreten ve bunun uygulanması noktasında çaba sarf eden bir üniversite yapılanması var. Bu işbirliğini biz bu anlamda geniş çerçevede görmek istiyoruz. Aynı zamanda da öğrenci arkadaşlarımıza da şu vurguyu yapmak istiyorum; Hz. Adem ile başlayan ve kıyamete kadar bitmeyecek olan bir meslekle uğraşıyorsunuz. Bunun farkında olun. Piyasada belki ziraat mühendisi arkadaşlarımızla ilgili olarak, pek çok sıkıntı, problem ortaya konulur ama şunu unutmayın, gelecek tarımda” ifadelerini kullandı.

“HEP BİRLİKTE İYİ HAZIRLANMAMIZ GEREKİYOR”

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Dr. Fahrettin Poyraz, Tarım Kredi Kooperatifleri’nin üretici ve tüketici arasında bağ oluşturduğunu vurgulayarak, “Her geçen gün, yaşanan sıkıntılar hem ülkemizde hem de diğer ülkelerde, gıda arz güvenliğini ne kadar önemli olduğu gerçeğini bize gösteriyor. Dolayısıyla, bir taraftan gıdanın temin edilmesi, diğer taraftan gıda maliyetlerinin düşük olarak üretilmesi ve pazara ulaştırılması ve en önemlisi de bütün bunlar yapılırken tüketicinin hakkı olan düşük maliyette ve sağlıklı bir şekilde ulaştırılması. Ben inanıyorum ki, gelecekte Türkiye, bu farkındalığı oluşturacak. Burada kooperatif yapılanmalarına çok iş düştüğünün farkındayım. Biz, Tarım Kredi Kooperatifleri olarak, son birkaç yılda özellikle üreticiyle oluşturduğumuz bağın yanı sıra 82 milyon insanımızla, tüketiciyle de bağ oluşturma noktasında ciddi çalışmalara girdik. Hep birlikte iyi hazırlanmamız gerekiyor” dedi.

“İNSANIMIZIN KARNININ TOK TUTULMA MECBURİYETİ VAR”

Poyraz, son olarak, imzalanan protokol ile BAİBÜ’nün Tarım Kredi Kooperatif’i çalışmalarında rehberlik edeceğini söyledi; “Türkiye’de gelişen olaylar, içeride ve dışarıda ne olursa olsun, o zor günlerde insanımızın karnının tok tutulma mecburiyeti var. Dolayısıyla, üretim, üretim, üretim… Bu noktada bizim çok daha fazla fedakarlık yapmamız gerekiyor. Bu alana daha fazla yatırım yapmamız gerekiyor. Genç bireyler olarak sizin de bu anlamda ümitli ve gayretli olmanız lazım. İşinizin ne kadar önemli olduğunun da farkında olmanız lazım. Tarım Kredin Kooperatifleri ve tarım sektörü maalesef yeterince düzgün bir biçimde anlaşılmıyor. İlla anlaşılmak için de patates, soğanın fiyatının 9 liraya çıkması gerekiyor. Bu örneği geçen sene yaşadık. Son bir yıl içinde inanılmaz çalışmalar var. Bir tarafta Hazine ve Maliye Bakanlığımız, bir tarafta Tarım Bakanlığımız bu konuya el birliği ile çok ciddi bir şekilde eğiliyorlar. Tarım Kredi Kooperatifleri olarak biz de, bu sorunların çözümü noktasında aktif rol alacağız ve sorumluluktan da kaçınmayacağız. İnşallah, üniversitelerimiz ile yapacağımız bu işbirliklerimiz, gelecek dönemdeki çalışmalarda bize rehberlik edecek. Üniversitelerden gelecek olan her türlü işbirliğine bundan önce sıcak yaklaştık, bundan sonra da bu şekilde devam edeceğiz. Zaten, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin tecrübesi, birikimi, akademik kadrosu Türkiye’nin malumu. İnşallah el birliği ile Bolumuz ve ülkemiz için hayırlı hizmetlere vesile oluruz.”

Konuşmalarından ardından Genel Müdür Poyraz ve Rektör Alişarlı iş birliği protokolünü imzaladı. Toplantı, toplu fotoğraf çektirilmesinin ardından sona erdi.

Editör: TE Bilisim