Bolu İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı, İzzet Baysal Devlet Hastanesi Köroğlu Ünitesi yeni tip koronavirüsü (Covid-19) ile mücadeleye katkı sağlamak amacıyla günde 40-50 litre arasında değişen oranda alkol bazlı el dezenfektanını kendi bünyesinde üretiyor. Üretilen el dezenfektanları Sağlık Bakanlığı’nın El Antiseptiği Hazırlama kılavuzunu örnek alınarak hijyenik ortamda hazırlanıyor. 

Haber: Aslı Akış 

Çin’in Wuhan kentinde başlayarak tüm dünya ya yayılan korona virüs salgınında, Türkiye’deki vaka sayılarının artması ile hastaneler de önlemlerini artırdı. İzzet Baysal Devlet Hastanesi Köroğlu ünitesi Eczanesinde görevli alan eczacılar, koronavirüse karşı el dezenfektanı üretiyor. Sağlık Bakanlığının tavsiyesiyle Dünya Sağlık Örgütü'nün formülünü kullanılan el antiseptiği içerisinde %99 alkol, oksijenli su, gliserin ve steril distile su bulunuyor. üretilen dezenfektanlar, hijyenik bir ortamda şişelendikten sonra 72 saat bekletiliyor ve Bolu İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı hastanelerin ihtiyacını karşılıyor.

“UZMAN ELLER TARAFINDAN HAZIRLANMALI”

Dezenfektan üretimi konusunda bilgiler veren İzzet Baysal Devlet Hastanesi Köroğlu Ünitesi Başhekimi Op.Dr. M.Mustafa Gürdal,“Koronavirüs enfeksiyonu salgını sonrası, fazlasıyla el dezenfektanı ve yüzey dezenfektanı ihtiyacı oldu. Bu ihtiyaçları karşılama imkânı da günbegün azaldıkça, kendi imkanlarımızla bu ihtiyacı karşılama yoluna koyulduk. Sağlık Bakanlığı’nın El Antiseptiği Hazırlama kılavuzunu örnek alarak kendi hastanemizde, eczacılarımızla birlikte, kılavuzda belirtildiği şekilde alkol, gliserin, oksijenli su ve saf suyu belli oranlarda karıştırarak yönetmeliğe uygun bir şekilde, el dezenfektanları hazırlamaktayız. Bu miktarlar önemli, harfi harfine uymak gerekiyor. Bu oranları yanlış yaparsak, kendimizi koruyamayıp, kendimize zarar verebiliriz. O yüzden bunların, uzman eller tarafından denetimli bir şekilde hazırlanması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

“İHTİYACA GÖRE KAPASİTEMİZİ ARTTIRABİLİRİZ”

Başhekim  Op.Dr. M.Mustafa Gürdal ,ihtiyaçlarını karşılayacak kadar üretim yaptıklarını belirterek; “Ekibimizle birlikte, şuan için ihtiyacımızı karşılayacak düzeyde üretim yapmaktayız. Yaklaşık 40-50 litre bizim hastane ihtiyacımızı karşılamakta. Süreç ilerledikçe, ihtiyaç artarsa kapasitemizi 2-3 kat arttırabiliriz. Piyasada satılan el antiseptikleriyle kıyasladığımız zaman, yaklaşık 1/3 oranında daha ekonomik bir şekilde hazırlamaktayız” dedi.

“MERDİVEN ALTI ÜRETİME DİKKAT EDİLMELİ”

Dezenfektan üretimine dair önemli uyarılarda da bulunan Gürdal; “Uygun olmayan koşullarda hazırlanan el antiseptiklerini duymaktayız. Emin olmadıkları, merdiven altı üretim yerlerinde yapılan ürünlere karşı vatandaşlarımızı son derece dikkatli olmalılar. Kendilerini bu konuda güvende hissettikleri yerlerden, firmalardan temin etmeleri gerekmektedir. Kendilerine fayda yerine zarara sebep olabilir” ifadelerini kullandı.

“NORMALDEN FAZLA KULLANIMI CİLT TAHRİŞLERİNE YOL AÇABİLİR”

Dezenfektan kullanımının normalden fazla olmasından kaynaklı cilt tahrişleri yapabileceğine de dikkat çeken Başhekim  Op.Dr. M.Mustafa Gürdal;  “El antiseptiği için oranlar belirlenirken deri yüzeyine zarar vermeyecek şekilde hazırlanarak sunuluyor. Bunların normalden fazla kullanımı cilt tahrişlerine yol açabilir. Öneriler dışında fazla kullanım farklı deri hastalıklarına zemin hazırlayabilir. El antiseptiklerine karşı aşırı hassasiyeti bulunan kişiler daha dikkatli olmalılar. Ancak bu oranlar, insanların cildine zarar vermez” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim