Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Fatih Metin, su tasarrufu konusunda toplumsal bilinç oluşması gerektiğini belirterek; "Suyu çok olan çok su zengini bir ülke değiliz. Gerek içme suyu gerek kullanma suyu gerek sulama suyu olarak çok bilinçli bir şekilde suyu tasarruflu kullanmamız lazım" dedi.

Küresel iklim değişikliğinin kaçınılmaz sonucu kuraklık kapıya dayandı. Geçen yıla oranla yağışlar da düştü. Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Fatih Metin, son dönemde en çok konuşulan susuzluk konusuna açıklık getirerek Türkiye’de tarımsal kuraklık gibi bir durumun söz konusu olmadığından bahsetti.

Haber : Aslı Akış

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Fatih Metin, "MİLLİ SERVETİMİZ OLAN SU, ÇEŞMELERDE BOŞA AKIYOR" ve "SUYUN SESSİZ ÇIĞLIĞINA DİKKAT!" başlıklı suyun bilinçli kullanılması ve israf edilmemesine ilişkin yaptığımız haberin farkındalık oluşturduğunu ve bu farkındalığı tüm ülkemize yaymamız gerektiğine dikkat çekerek; "Çok duyarlı bir habercilik örneği göstermişsiniz tebrik ediyorum. Bu farkındalığı bütün ülkeye yaymamız lazım. Biz öyle su zengini bir ülke değiliz. Bugün bizim nüfusumuz 100 milyona çıktığı zaman haritaya baktığımızda su fakiri ülke konumuna geliyoruz. Çok suyu olan çok su zengini bir ülke değiliz. O nedenle bizim çok bilinçli bir şekilde suyu tasarruflu kullanmamız lazım. Gerek içme suyu olarak gerek kullanma suyu olarak gerek sulama suyu olarak. Her alanda suyu çok iyi verimli kullanmalıyız. Bu anlamda bu farkındalığı yerel bazda siz oluşturmuşsunuz. Çok memnun oldum, çok teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

"SUYUN ÖNEMİNİ ANLATAN KAMPANYAMIZ OLACAK"

Yakın bir dönemde suyun tasarruflu kullanımına dair bir kampanya yürütüleceğini dile getiren Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Fatih Metin; "Benim de bir tespitim olmuştu. Daha doğrusu bir muhtarımız mesaj atmıştı. Dedi ki; ‘Burada su boşa akıyor’ bende hemen Belediye ile irtibata geçtim. Belediye Başkan Yardımcımıza söyledim. Oda hemen ertesi gün yaptı zaten. Ama bu tespitleri dediğimiz gibi daha şey olmadan halletmemiz lazım. Bu nedenle inşallah boşa akan suyumuz olmamalı. Suyu kullanırken de vatandaşlarımızın bu anlamda bilinçli olması lazım. Buna ilişkinde bir kampanyamız olacak önümüzdeki dönemde. Bizim suyu nasıl kullanmamız gerektiğini, suyun önemi hakkında. Bu farkındalığı inşallah hep beraber özellikle basın mensuplarımızın bu duyarlılığı sosyal anlamda çok büyük fayda sağlıyor. O nedenle inşallah sizlerin o duyarlılığıyla beraberde bunları güzel haber yaparız. Vatandaşımızı daha iyi bilinçlendirmiş oluruz" ifadelerini kullandı.

"METEOROLOJİK KURAKLIK TARIMSAL KURAKLIK İLE EŞ DEĞER DEĞİL"

Kuraklığın geçen senelerden beri devam eden bir tehlike olmasına işaret eden Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Fatih Metin; “ DSİ olarak 60 yılda çok büyük yatırımlar yaptık. O yatırımların meyvesini şimdi alıyoruz. Meteorolojik kuraklık tarımsal kuraklık ile eş değer değil. Meteorolojik kuraklığın olduğu yerde mutlaka tarımsal kuraklık olacak diye bir şey söz konusu değil. Neden değil çünkü bizim şu andaki su havzalarımız ve depolama kapasitelerimiz bizim tarımsal üretime tarımsal susuzluk yaratmayacak tarımsal üretimin devamını sağlayacak boyutta. Yağışların sene içerisinde en fazla aldığımız döneme geldik. Dolayısıyla gerek içme gerek sulama suyundaki barajlarımızda geçen seneye oranla düşük durumdayız" diye konuştu.

"SULAMA YATIRIMLARINI ARTIRACAĞIZ"

Tarımsal kuraklığın tarımsal üretime olumsuz bit etki yapmayacağının altını çizen Bakan Yardımcısı Fatih Metin; "Bir damla dahi yağmur düşmese 4 ay yetecek suyumuz var. Zaten yağışın en yoğun olduğu döneme denk geldiğimiz için hem içme hem kullanma suyunda böyle bir imkanımız var. Geçen sene %30'luk bir kuraklık vardı bu sene % 50'ye çıktı.  Geçen yılda tarımsal bir kuraklık vardı bu tarımsal üretime olumsuz yansımadı çünkü depolama kapasitemiz, çeşitliliğimiz ve imkanımız iyi durumda ülke olarak. Bu tesislerimiz olmasaydı işimiz zordu ama Allah’a şükür 60 yıldır bu ülke sulamaya yatırım yapıyor. Her senede bu sulama yatırımlarını artırıyoruz. 2021 yılını sulamada hamle yılı ilan ettik. İnşallah bu sene o sulama yatırımları daha da artıracağız. Dolayısıyla topraklarımız bu anlamda tarımsal faaliyet açısında güvenli hale getireceğiz" şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim