Bolu’daki 2022 yılı buğday rekolte beklentisini 170 bin ton olarak açıklayan Bolu Tarım ve Orman İl Müdürü İzzet Murat, “465 bin dekar civarında bir ekimimiz var. Özellikle Bolu ovası anlamında, arazilerde ‘1 metrekare boş yer yok’ desek yeridir” dedi.

Özel Haber: Oğuzhan Eke – Aslı Akış

Tüm Dünya tahıl ürünlerindeki son durumu takip ederken, Türkiye’de de bu yönde çalışmalar gerçekleştiriliyor. İki dev buğday üreticisi arasında başlayan savaş da konunun en önemli gündem maddelerinden biri haline gelmesine neden oldu. Peki, Bolu’daki buğday ekimi ne durumda? Bu sorunun cevabını Bolu Tarım ve Orman İl Müdürü İzzet Murat verdi. Köroğlu TV mikrofonuna özel açıklamalarda bulunan Murat, Temmuz ayında başlayacak hasat öncesinde, buğday veriminden umutlu olduklarına dikkat çekti.

“160 İLE 170 BİN TON ARASINDA BİR VERİM BEKLİYORUZ”

Bu seneki verim tahmini paylaşan Murat, “Bolu ilimizde yıllara göre değişmekle beraber ortalama her yıl 470 bin dekar ile 460 bin dekar arasında bir üretim var. 2022 yılı üretim sezonu için de şu anki verilerimize göre 465 bin dekar civarında bir ekimimiz var. Buradan da ortalama, il genelini hesapladığımızda, 160 ile 170 bin ton arasında bir verim bekliyoruz. Bolu’da buğday bizim ana ürünlerimizden birisi. Buğdayla beraber arpa ekim alanlarımız da var ciddi olarak. Ana tahıllardan buğday ve arpa en yoğun ekimimiz” dedi.

“1 METREKARE BOŞ YER YOK”

Ekim konusunda il genelinde boş arazinin çok az olduğunu belirten Murat, “Özellikle Bolu ovası anlamında, arazilerde ‘1 metrekare boş yer yok’ desek yeridir. Özellikle Bolu ovasında… Meralarımız hariç üretim yapılmayan, ekilmeyen arazi yok. Bu anlamda üretim alanlarımızda bir düşüş kesinlikle yok. Bolu, Merkez için bunu çok rahat söyleyebiliriz. İlçelerimizde de yok aslında, gezdiğimizde görüyoruz. Ufak, tek tük o da üreticinin durumuna bağlı. Ama üretim sahası anlamında ve verim anlamında biz ilimizde herhangi bir azalma beklemiyoruz. Tarlaları gördüğümüzde de verimlerim yarı ortalamasının üzerinde olduğunu tahmin ediyoruz.  Kısacası üretim alanında herhangi bir azalma yok” ifadelerini kullandı.

“MÜCADELEYİ NASIL YAPMASI GEREKTİĞİNİ DE ANLATIYORUZ”

Bolu’da buğday kalitesini düşürebilecek zararlı nüfusunun az olduğunu aktaran Murat, “Buğdayda kaliteyi düşüren süne vardır, ilimizde süne zararı çok az. Belli bazı bölgelerde... Merkezde yok desek yeridir. Bununla beraber yoğunluğun görülebileceği durumlarda üreticiye mücadeleyi nasıl yapması gerektiğini de anlatıyoruz. Buğday da kaliteyi belirleyen en büyük etkinlerden birisi de iklimdir. Yani buğday olum dönemine girdiğinde kuru ve sıcak hava isteyen bir bitki. Şu anki verilerimize göre verimlerimizi ortalama değerlerde alacağımızı düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim