Dodurga doğduğum köydür. Çocukluğumun hatıralarını, yaşantısını unutmam mümkün değildir. 1970 li yıllarda 28 hanelik küçük, kendi halinde, herkesin birbirini tanıdığı, kardeşçe ve güzel komşuluk ilişkileriyle hayatını devam ettirdiği bir yerdi.

Eski Dodurga başlıca Yukarı mahalle, Aşağı mahalle ve Şenbiler (Şenbeyler idi herhalde) adlandırılan üç mahalleden meydana geliyordu. Aşağı mahallede Koca Ahmetler, Şahinoğulları, Halitler, Yamçuklar, Kazaklar, Kodarlar, Perşanlar, Samutlar denilen aileler yaşardı. Şenbiler mahallesinde Koca Kadirler, Süleyman Çavuşlar, Cığdılar, Koca Haliller, Kömükler vardı. Yukarı mahallede ise Koca Raşitler, Gazeller, Zobarlar, Atiyeler, Koca Selvetler, Kozulular,  Dömürler (Bizim aileye derlerdi), Tekkeliler yaşarlardı. Bunları yeni nesiller bilmezler. Unutulmasın diye yazdım. Ben bile lakapların bazılarını zor hatırladım. Bu ailelerin çocukları halen burada yaşıyorlar.

Dodurgalılar da her köyde olduğu gibi köyün etrafındaki arazilerde tarım ve hayvancılık ile uğraşırlardı. Dodurga köyümüz geleneksel her yer gibi köy-yayla kültürü ile hatıralarda kaldı. Bolu şehir merkezi yaklaşık iki km. dir. O zaman D-100 yoluna kadar bir iki ev hariç arada hiç ev yoktu. Yolumuz toprak yol idi. Kar kışta çamurda gelir giderdik. 1970 lerin sonuna doğru DSİ kanalının yapılması ile Dodurga güneyi yeni gecekondu yerleşime açıldı. Bugün ise her yönden, Belediyeye de geçmesi ile imar faaliyetleri arttı. Eski Dodurga yerleşim yeri de adeta arada kayboldu. Yine eski yerleşim halkı genelde birbirini tanır ve irtibatlıdır. Yeni gelenler de eskiler ile karışarak yaşantımızı sürdürüyoruz.

Dodurga Mahallesi etrafında geç kalan imar düzenlemelerine karşın yeni yapılan İmar kanunu uygulamaları ile hem eski çarpıklıklar çözülmeye çalışılıyor. Hem de yeni 18. Madde düzenlemeleri ile yeni imar alanları açılıyor. Bizim tarım-hayvancılık yaptığımız güzelim tarım arazilerimiz elimizden çıkıp betona dönüşüyor. Bir yandan halimize acıyorum. Fakat elden bir şey gelmiyor. Dünyanın gidişatına engel olamıyorsunuz. Tesellimiz planlı yapılaşmanın olmasıdır. İmar kanununun 18. Madde uygulamalarına karşı değilim. Bilhassa 18. Madde uygulaması Belediyelere yetki tanıyarak kurallar çerçevesinde ve adaletli bir şekilde yol, yapı, okul, park, sosyal tesis vs daha geniş bir alanda imarı daha rahat çözmesini sağlamaktadır. Mülk sahiplerine de imkanlar ölçüsünde adaletli bir şekilde imar-yapı arsası çözümünü yerine getirmektedir. Yüzde yüz her şeyin istediğiniz gibi olması, adaletli olması mümkün değildir. Ancak 18. Madde sonucu ayrılan yerler ve daha sonra hissedarlar arasındaki serbest alışverişler kısman de olsa adaleti de yerine getirmektedir.

Bizim isteğimiz, 18. Madde uygulamasını yapan şehir plancı ve mühendislerin yerinde mevcut yapı ve araziyi de görerek iyi tetkik ederek yapmasıdır. Şimdi bu bizim Dodurga da yapılan son 18. Madde uygulamasında birçok tenkit edeceğimiz yön bulunabilir. Fakat ben kamuyu ilgilendiren yönüne dikkat çekmek istiyorum. Mesela; Bizim eski Dodurga Köyünde üç mahallemiz var demiştim. Üç mahallenin de kurulumu su kaynaklarının bulunduğu yerlere yapılmıştır. Eskiden her mahallemizin su kaynağının olduğu yerde HAYRAT dediğimiz bir yapı vardı. Bu yapılar yaklaşık 5x40=20 m2 ölçülerinde içinde bir kenarında oluğu olan, karşı kenarda ise su ısıtmak için kazan ocağı ve bacası olan yerlerdi. Buralarda mahalleliler çamaşırlarını yıkarlardı. Ayrıca Hayratın dış kenarında da hayvanlar su içsin diye dış oluk bulunurdu. Aşağı mahallenin çeşmesi ve hayratı imar yolu geçirilerek yok edildi. Ama Şenbiler ve Yukarı mahallenin HAYRAT ve olukları halen kullanılmaktadır. Mahalle sakinleri çamaşır, halı, kilim vs. burada yıkamaktadırlar. Bu hayratın hemen 5-10 metre kuzeyinden yaklaşık 3 lt/sn. su çıkmaktadır. Bu kaynak suyu kışın 15-20  C  derecedir. Yukarı mahallenin Hayratı altı üstü kenarları tamamen betondan yapılmıştır. Köyümüzün kültüründe yıllardan beri yeri olan sağlam bir binadır.

Şimdi gelelim mevzuya; Dodurga Mahallesi 306 parselde Bolu Belediye Mülkiyetinde yer alan Yukarı mahalle hayratı ve etrafında bulunan yol vs. hazine arazisi son yapılan 18. Madde çalışması sonrasında iki ayrı hisse olarak 1651/1 parsel olarak vatandaşa verilmiş gözükmektedir. Hem Mahallelimiz hem de bu iki vatandaşımız mağdur olmuşlardır. Köylü-mahallelinin hayratı gitmiştir. Vatandaş da buraya nasıl yapı yapacak, çünkü burada su kaynağı ve hayrat vardır.

Bu konunun çözümünü istiyoruz. Bu konuda Bolu Belediyemize ve Bolu Valiliğimizin yardımlarına müracaat ediyoruz. Yine aynı 18. Madde çerçevesinde aynı alan içinde Hazine ve Bolu Belediye parsellerinden mağdur vatandaşlara yer verilebilir. Veya yeni yapılacak Dodurga etrafındaki 18. Madde çalışması ile bu konu çözülebilir.

Eski, Çamaşır Hayratımıza gelince biz yine HAYRAT kültürümüzün devam etmesini istiyoruz. Bolu da başka mahallelerde yapıldığı gibi, Bolu Belediyesi mülkünde kalarak-olarak altı HAYRAT üstü Muhtarlık bürosu ve sosyal bina olarak buranın tekrar kullanılmasını, Dodurga Mahallesi halkı olarak Bolu Belediyesinden talep ediyoruz.

Herkese selam ve saygılarımla..4.11.2021