14 mahalle muhtarı ve 52 STK ile geçtiğimiz günlerde bir araya gelen Bolu Platformu Güney Çevre Yolu iptali için imza kampanyası başlattı. Güney Çevre Yolunun iptali için Bolu Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü’nden alınan izinle Kent ve Demokrasi meydanında masalar kurularak vatandaşlardan imza kampanyasına destek bekleniyor. 

Haber: Aslı Akış

Güney Çevre Yolu iptali için başlatılan imza kampanyası ile ilgili olarak açıklama yapan Bolu Platformu Çevre Yolu Çalışma Gurubu Koordinatörü Semih Dimicioğlu, Güney Çevre Yolu’nun getireceği zararlardan Bolu’nun olumsuz olarak etkileneceğini vurgulayarak Boluluları kampanyaya destek vermeleri için çağrıda bulundu.

Bolu Platformu Çevre Yolu Çalışma Gurubu Koordinatörü Semih Dimicioğlu; “Bolu Halkı olarak biz bu yolu istemiyoruz” ifadesini Ankara’ya ulaştırılması gerektiğine dikkat çekerek; “Bolu’nun güneyinde yapılmakta olan 70 metre genişlikte yer yer 12 metreye varan yükseklikte 13 kilometre uzunlukta dev bir duvar gibi Bolu’yu ikiye bölen çevre yolunun iptali için imza kampanyamız devam ediyor. Bolu Halkı’nı sosyal sorumluluk çerçevesi içinde kentine sahip çıkma adına bu imza kampanyasına davet ediyoruz. ‘Bolu Halkı olarak biz bu yolu istemiyoruz’ lafını Ankara’ya ulaştırmamız gerekiyor. Bu çalışmadan sonra toplanan imzalarla birlikte gerek karayolları, gerek bakanlıklarda bu konunun iptali için girişimlerde bulunacağız.

“10 METRELİK DUVAR YAPILDIĞINDA TIKANMALAR VE GÖLLENMELER OLACAK”

Güney Çevre Yolu’nun en büyük handikabı 13 kilometre boyunca Bolu’nun merkezinden güney tarafa 10 tane tünel ve iki köprülü kavşakla geçilebilecek. Bu tünellerin yer yer genişliği 2 metre ile 6 metre arasında. Kuzeyden gelen yeraltı suları ve dereler, bu 12 metrelik duvarın altından kanallarla karşı tarafa geçirilmekte ve bu kanalların çeperi çok dar ve bu tür tehlikeler her su baskınında oluşacaktır. Eğim de o tarafa doğru olduğu için 10 metrelik bir duvar yapıldığında ister istemez bu tıkanmalar ve bu göllenmeler olacaktır” diye konuştu.

“BOLU’YA YAPILAN BU YANLIŞI ANLATABİLMEK AMACIYLA İMZA KAMPANYASI BAŞLATTIK”

Semih Dimicioğlu, Güney Çevre Yolu’nun iptali için başlatılan imza kampanyası ile Bolu’nun bu duruma karşı olduğunu belirtmek istediklerinin altını çizerek; “İmza kampanyası Bolu Valiliğinin ve Emniyetin de izni ile 4 yerde başladı ancak hava şartları nedeniyle bugün iki yerde devam ettirebiliyoruz. Bu imzaları topladıktan sonra karayollarında ve bakanlıklarda bu konu ile ilgili, iptali konusunda Bolu’ya yapılan bu yanlışı orada göstermek ve Bolu Halkı’nın buna karşı olduğunu anlatabilmek amacıyla bu imza kampanyası tamamlandığında girişimlerimiz devam edecek” dedi.

“EKOLOJİK OLARAK CİDDİ BİR TEHLİKE GEÇİRECEĞİZ”

Bu yolu deprem tehlikesi ile birlikte ekolojik bir tehlike oluşturduğunu da söyleyen Semih Dimicioğlu; “Güney Çevre Yolu’nun hattına baktığımızda fay hattı ile paralel devam etmekte olduğunu görüyoruz. Daha önceki yıllarda, 1985’lerde otoban bu bölgeden yapılmak istendi ve bu sebeplerle iptal edildi. Deprem tehlikesinin yanında ekolojik olarak ciddi bir tehlike geçireceğiz. Çevresindeki tarım alanları etkilenecek. Doğrusal olarak da yaklaşık 180 hektar tarım alanımız bu yolun altında kalacak. 70 metre genişliğinde bir şev. İşin kötüsü, en ilkel şartlarda dolgu toprak üzerine yapılan bir duvar üzerine yapılan bir yol bu. Yaklaşık 180 hektar bir tarım alanımız yok olacak maalesef” ifadelerini kullandı.

BOLU’YU İKİYE BÖLECEK BU YOLUN DURDURULMASI TARAFINDAYIZ”   

Bolu Merkez Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı İlhami Otacıoğlu, Güney Çevre Yolu’nun iptali için başlatılan imza kampanyasına destek verdiklerini ifade ederek; “Biz muhtarlar olarak bu yolun buradan geçmesi taraftarı değiliz. Çünkü bizim bölgemizi daha çok etkiliyor. Şu anda giriş çıkışlarımızda bile sıkıntılar var. Deprem bölgesi olduğumuzdan dolayı Gölköy barajının herhangi bir tehlikeden, taşmadan dolayı o bölgedeki halkın yerleşim yerlerinin ne kadar su altında kalacağı, nasıl tahliye edileceği düşünüldü mü, düşünülmedi mi bilmiyorum. Bizde uzun zamandır konuşulan bu konunun görsellik çıktıktan sonra boyutunu gördük. Geçen günkü ufak sel felaketinde bile Tepecik mahallesinin ne hale geldiği gördük. Yetkililer de bunları göz önünde tutaraktan ve Çayırköy ve bizim verimli tarım arazilerinin gitmemesi için bu yolu yolun başka bir tarafta değerlendirilmesi konusunda hemfikiriz. Bolu’yu Doğu-Batı bloğu gibi ikiye bölecek bu şekildeki bu yolun bir an önce durdurulması daha faklı bir yöne gitmesi taraftarıyız. Onun için bu imza kampanyasına biz de katılıyoruz ve destekliyoruz. Yetkililerden bunu yerinde tespit edip bir daha gözden geçirilmesini bekliyoruz.  Biz bu imza kampanyasını mahallelerde de komşularımız bekliyorlar. Vatandaşların bu konuda biraz daha duyarlı olmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

“BÜTÜN KÖYLER BU İŞE KARŞI”

Çayırköyü Muhtarı Muhterem Özkan; herkesin çevre yoluna karşı olduğuna işaret ederek; “Türkiye’de bir dönümden 288 kg buğday alınırken, biz 750 kg’a kadar alabiliyoruz. 3 ila 5 ton arasında da patates alabilen ipek gibi topraklar buralar. Teknik yönünü bilmiyorum ama otobanın üstünde, fevkalade çalılık orman arazileri var. Çevre yolu buradan geçirilebilir. Buradaki arazi sahipleri, köyler bu işten son derece rahatsız. Köprücüler, Çampınar, Sultanköyü, Doğancı, Seyit Mahallesi, Okçular, Örencik, Büyük Berk köylerinin hepsi bu işe karşı. Vatandaşlarla da görüşüyorum; herkes çevre yoluna karşı ve imza kampanyasına katılıyorlar. İlgililerin bu işe eğilip bir çözüm bulmalarını bekliyoruz” dedi.

“BU YOLUN TARIM ARAZİLERİ VE BOLU İÇİN SIKINTI YARATTIĞINI GÖRDÜK”

Tepecik Mahalle Muhtarı Mehmet Çetin, Güney Çevre Yolu projesi hazırlandığında kaliteli bir hizmet düşünceleri olduğun fakat yapımına başlandığında 6 metrelik kot oluştuğunu vurgulayarak; “Bu proje hazırlandığında ya da yapım aşamasında Bolu’ya bir hizmet geldiğini kaliteli bir hizmet geldiğini düzgün bir yol olacağını düşünüyorduk. Dolayısıyla kot olarak bu kadar yükseleceğini kimse tahmin etmiyordu. Arkadaşlarında söylediği gibi yol yapılmaya başladıktan sonra benim mahallemde 6 metre yüksekliğinde oluşan bir kot oluştu. Bu aşağıya doğru Berk’e doğru indiğinde 12 metreye kadar çıkacağı söylendi. Bolu’yu ikiye böldü. Bu hem tarım arazileri hem de Bolu için sıkıntı yarattığını gördük. Özellikle ben kendi mahallem açısından söylersem, Salı günü bir sel felaketi yaşadık. Su baskını yaşadık. Bu tamamen çevre yolunda yapılan hatalardan kaynaklandı. 22 tane evimizi su bastı. Şuanda 3 tane evimiz evine giremiyor. Su soğukta, bu havada kimisini DSİ’de misafir ediyoruz. Bazı aileleri köylerine gönderdik. Diğerlerini de aile büyüklerinin yanlarına gönderdik. Dolayısıyla bu yolun hatalı yapılması bu kadar yüksek olması, Bolu’yu ikiye bölmesi, mahallem için hiçbir fayda sağlamadığı gibi aksine oradaki vatandaşların zararı oldu. Bende bu imza kampanyasına destek veriyorum. İmza atmaya geldim. İnşallah hem siyasilerimiz, Bolu bürokrasimiz, Ankara ve Bakanlık nezdinde bunlar değerlendirilir. Bu çevre yolunun farklı bir yoldan farklı bir kanaldan gitmesi sağlanır. Biz hizmete karşı değiliz. Ama doğru ve düzgün olmasını tercih ediyoruz” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim