Bolu Emekli Subaylar Derneği Başkanı Kıbrıs Gazisi Emekli Piyade Komando Binbaşı Ahmet Şerafettin Yamaner, üzerinde 2 yıl çalıştığı kitabı “1974 Öncesi ve Sonrası Kıbrıs”ın ikincisini geçtiğimiz günlerde piyasaya çıkarak okuyucularıyla buluşturdu. Yamaner, ücretsiz olarak çıkan kitabında genç bir subayken görev yaptığı Kıbrıs’ın harekat öncesi ve harekat sonrası durumunu, yaşadığı olaylarla okuyucularına aktardı.

Özel Haber: Aslı Akış

Kıbrıs Gazisi Emekli Piyade Komando Binbaşı Ahmet Şerafettin Yamaner, “1974 Öncesi ve Sonrası Kıbrıs” ismini verdiği Kıbrıs Barış Harekâtı’nda yaşadığı olayların yer aldığı kitabının ikincisini yeniden kaleme aldı ve okuyucular ile buluşturdu.

Em. P. Kd. Bnb. Kıbrıs Gazisi Ahmet Şerafettin Yamaner, hayatını ve askerde geçirdiği yılları anlatan bir kitap yazdı.8 bölümden oluşan kitabında; Kıbrıs’ın önemi,1974’ giden yol, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı, Harekat Sonrası, Kıbrıs Şehitleri, Gaziler, Askerlik Dönemi ve Bolu’da  “Bir Vatan Bir Kahraman” projesine dair bilgiler yer aldı.

Ahmet Şerafettin Yamaner, kitabına olan talep fazlalığı nedeniyle 8 bölümden olan ve ikinci kitabında ise Kıbrıs’ın Önemi ve Yunan Hayalleri, 1974’e giden yol, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı, Harekat Sonrası, Şehitlik, Askerlik üzerine, Kıbrıs’a üçüncü gidişi ve son olarak konferans projesini anlattı.

71 yıllık ömründe, Askerlik hayatında başarılı çalışmaları dolayısıyla üst komutanlıklardan çok miktarda Taltif, Takdirname, Berat, Plaket ve para mükâfatı alan Anavatan Türkiye ve Yavru Vatan Kıbrıs için birlik ve beraberlik mesajları veren, Kıbrıs’ın stratejik ve Jeopolitik önemini “Bir Vatan Bir Kahraman” projesi ile liselerde duyuran bir Vatan Aşığı, Kıbrıs Gazisi Emekli Piyade Komando Binbaşı Ahmet Şerafettin Yamaner, kitabı yazma amacının Kıbrıs’ta tarih boyunca yaşananların özünü anlatmak olduğunu ifade ederek “Bu kitaptan tek kazancım, ülkemiz için hayati öneme sahip olan Kıbrıs’a dikkatleri çekmek olacaktır” vurgusu yaptı.

“BAŞARILI BİR HAYAT GEÇİRDİM”  

Em. P. Kd. Bnb. Kıbrıs Gazisi Ahmet Şerafettin Yamaner sözlerine ilk olarak kendisini tanıtarak başladı ve ilk tayin yeri Kıbrıs’ta hangi görevleri icra ettiğini aktardı. Yamaner; “Boluluyum. Ortaokulu Bolu da okuduktan sonra Kuleli Askeri Lisesi arkasından Kara Harp okulu piyade okulu bitirdim. 1969 yılında subay olarak mezun oldum. Türkiye'nin çeşitli yerlerinde görev yaptım. İki dönem Kıbrıs’a tayinim çıktı. Harekat öncesi 6 ay evvel Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alayı vardı. 650 kişilik o olayda görev yapmak kısmet oldu. Birinci gidişim Lefkoşa'daki alayı, İkinci gidişimde 1985'de Binbaşı olarak Güzelyurt. Ağır silah bölüğü tanksavar takım komutanı olarak görev yaptım. İkinci gidişimde de Güzelyurt'ta Tabur Harekat Eğitimi Subayı sonradan da tümen denetleme üyesi olarak beni aldılar ve Güzelyurt lisesinde de askerlik dersine de girdim. Böyle bir görevim var başarılı bir hayatımız geçti. En sonunda geldik sosyal aktivitelerle Bolu da görev yapmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

“HARP ANILARINI TEKRAR ANLATTIM”

Em. P. Kd. Bnb. Kıbrıs Gazisi Ahmet Şerafettin Yamaner, 1974 Öncesi ve Sonrası Kıbrıs” kitabı için uzun bir hazırlık dönemi çalışma yaptığını kaydederek birikimlerini anlattı. Yamaner;  “İki buçuk sene çalıştım. 4 sene görevimim olması bana avantaj sağladı. En sonunda kitabımın hazırlığı içerisinde 2 defa da tekrar Kıbrıs'ı görmek, komutanlarla görüşmek, Harekat bölgesinde etüt yapmak maksadıyla özel olarak gittim. Kıbrıs Barış Kuvvetleri Komutanlığı beni çok iyi karşıladılar. Benden kıdemsiz olduğu için rütbeleri büyük ama komutanım diye hitap ederler. Komutanım ne zaman geliyorsunuz, sizi ne zaman ağırlayalım şeklinde çok iltifatta bulundular ve bütün birliklerde kolaylıkla girebilmem için Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alayında istihbarat Yüzbaşıyı yanıma verdiler. Eski ile yeniyi mukayese ettim. Harp anılarını tekrar konuştuk da anlattık” şeklinde konuştu.

“KIBRIS'IN STRATEJİK JEOPOLİTİK ÖNEMİNİ ANLATMAYA ÇALIŞTIM”

“1974 Öncesi ve Sonrası Kıbrıs” isimli kitabının devamı niteliğinde olan ikinci baskınını okuyucularla yeniden buluşturan Em. P. Kd. Bnb. Kıbrıs Gazisi Ahmet Şerafettin Yamaner kendisini yeniden yazmaya yönlendiren sebepler olduğunun altını çizerek; “Bolu'ya geldiğimde gençliğin özellikle lise talebelerinin Kıbrıs'ı bilmediğini gördüm. “Bir vatan bir kahraman” konusuna değinmek istiyorum. Sosyal faaliyetlerde bulunmam nedeniyle Bağışçılar Vakfı'nda ikinci başkanlık yaptım. Bu nedenle Milli Eğitim’le de irtibatımız fazla oldu. Milli Eğitim Müdürlüğüne Bağışçılar Vakfı olarak katkı sağlardık. Bir gün ARGE Şube Müdürü Muvafık hocaya ve dönemin Milli Eğitim Müdürü Yusuf Cengiz Bey’e ayrı ayrı zamanlarda Kıbrıs'ın önemini ve gençliğin Kıbrıs'ı tanımalarının şart olduğunu aktardım.

Hatta Türkiye'nin milli politikası öncelikle Kıbrıs olması gerektiğini operasyonlardan sonra belirttik. Valilik ile görüşmüşler. O dönem Vali Aydın Barut bunları dinlemiş ve kabul ettiler. Ben de o kadar memnun oldum ki; liselerde ders vermem sağlandı. 15 liseye yeni kitabımda ikinci baskıda belirttim, 15 liseye Kıbrıs'ı tanıtmaya çalıştık. Bu kitabımda; Şehitlik ve Gazilik Vatan Sevgisi, Sancak, Bayrak var. Bu konulara hep değindim. Kıbrıs'ın stratejik jeopolitik önemini anlatmaya çalıştım” ifadelerini kullandı.

Kıbrıs gazisi Yamaner, Barış harekatı sırasında görev yaptığı Kıbrıs'a dikkat çekmek için yazdığı kitabını başta Genelkurmay Başkanlığı olmak üzere askeri birliklere ve bir dönem görev yaptığı yavru vatandaki birliklere yeniden göndermeye hazırlanıyor.

Editör: TE Bilisim