Bolu İl Özel İdaresi ve Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün destekleri ile geçtiğimiz günlerde yapılan nohut tohumluğu dağıtımının ardından ilk ekim Yenicepınar Köyü’nde yapıldı. 

MEHMET FATİH YALINIZ

Ekim yapılan alanda Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İzzet Murat ve personeli de incelemelerde bulundu. Alternatif ürün çalışmaları kapsamında Yenicepınar Köyü Muhtarı Hasan Çetinkaya’ya ait, 20 dekar alanda Askan ve Akça çeşidi nohut ekimi yapıldı.

Burada bir açıklama yapan Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İzzet Murat, amaçlarının arz açığı bulunan nohutta verim almak olduğuna dikkat çekti. Murat şöyle konuştu; “Yenicepınar Köyü’nde muhtarımızın tarlasındayız. Valiliğimizin ve özel idaremizin destekleriyle il genelinde yaklaşık 4 ton civarında nohut aldık. Bunu da üreticilerimize dağıttık. Bir kısmını üreticiler karşıladılar. Nohuttaki amacımız şu; ilimizde patates yoğun olarak ekiliyor. Ama patateste bir arz fazlası var. Talep de az olunca fiyatta düşüyor zaman zaman, bu yıl da böyle bir sorun yaşadık. Burada patatese alternatif olabilecek ürünler denenmiş. Ücretsiz verilmiş ve iyi de verim alınmış. Bu sene de özel idarenin desteği ile tohumlar dağıtıldı. Nohut baklagil olarak arz açığımız olan, talep fazlamız olan dışarıdan ithal olarak getirttiğimiz yemeklik danegil. Bolu ilimizde bu olabilir burada inşallah bunu canlı olarak yaşayacağız. Nasip olursa nohudun çıkığı, çimlendiği, belli aşamaya geldiği dönemde ve hasat döneminde de burada olmaya çalışacağız. Tarla günümüzü de inşallah burada yapacağız. Bizim beklentimiz buradan iyi bir verim alınması. Patatese alternatif derken, de daha fazla gelir getirecek bir ürün diyoruz. Yoksa patates de önemli bir besin maddemiz.”

İzzet Murat’ın ardından konuşan arazi sahibi ve Yenicepınar Köyü Muhtarı Hasan Çetinkaya, nohuttan iyi bir gelir almayı hedeflediklerini söyledi.

 

Editör: TE Bilisim