Bolu'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) Mudurnu yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında 1'i tutuklu 20 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Bolu Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmaya, tutuklu sanık Ahmet Çelik, tutuksuz sanıklar ile avukatları ve yakınları katıldı.

Duruşma tanıkların dinlenmesi ile devam etti.

Tanık eski Bolu Müftüsü İ.T, Mudurnu Müftülüğü'ne çalışıyor iken görevinden ihraç edilen tutuksuz sanık M.Ö. hakkında beyanda bulundu.

Kendisinin Bolu Müftüsü olarak görev yaptığı dönemde yaklaşık bin 500 personeli olduğunu ifade eden İ.T, "Bu nedenle tüm personeli tanıma imkanım yoktur. Ama M.Ö'yü tanırım. Bu şahıs hakkında o dönemde paralel yapı olarak adlandırılan gruba mensup olduğuna ilişkin birtakım duyumlar ile bilgiler tarafıma ulaşırdı. Bu şahsın bu grubun üyelerine farklı tavır takındığı bilgileri de bana ulaştı." diye konuştu.

Tanık İ.T, 2015 Haziran seçimlerinden sonra sanığın tavır ve davranışlarında değişiklik sezinlediğini de sözlerine ekleyerek, "Kurumda rutin olarak uygulanan kurallara aykırı davranıyordu. Biraz gevşek ve ilgisiz davranıyordu. Davranışlarına dikkat etmemesi halinde disiplin soruşturması açacağımı söyledim. Bu uyarımı dikkate almayarak 'Açtırırsanız açtırın' şeklinde cevap verdi. Mudurnu müftüsüne de benzer tavırlar sergilediğini öğrendim. Bu tavırların yapıya mensubiyetinden kaynaklandığını düşündüm. Ancak şahsın örgüte mensup olduğuna dair somut bir olaya ya da övücü söz ya da eylemine de şahit olmadım." şeklinde konuştu.

Tanık M.R.A. da tutuksuz sanık M.Ö. ile ilgili bildiklerini mahkeme heyeti ile paylaştı.

Daha önce verdiği ifadeleri aynen tekrarladığını belirten M.R.A. "2014 yılında Mudurnu'da göreve başladım. Sanıkla bu esnada tanıştım. Şahsın 17-25 Aralık öncesinde cemaat içinde bulunduğu herkes tarafından biliniyordu. Kendisi de bana daha önceleri bu grubun içinde olduğunu ama 17-25 Aralık’tan sonra onlarla yolunu ayırdığını söylemişti. Ben şahsın örgütü destekleyici ya da övücü bir sözüne şahit olmadım." ifadesini kullandı.

Tanık eski Mudurnu Müftüsü M.Y. ise M.Ö'nün paralel yapı olarak bilinen gruba mensup olduğu, hatta ilçenin sorumlusu olduğu ve ev toplantılarını yaptığının, hem personel hem de vatandaşlar tarafından dillendirildiğini anlattı.

Bu konuda yaygın bir kanaat olduğu için sanığı birkaç kez uyardığını aktaran tanık M.Y, "Bu görüşmelerin birkaçında bana 17-25 Aralık’tan sonra bu yapı ile ilişkisini kestiğini, hatta paralel yapının siyasi irade ile mücadelesini desteklemediğini ifade etmişti." dedi.

M.Y. sanığın örgütü desteklediği yönünde somut bir hareketine şahit olmadığını da sözlerine ekledi.

Tanıkların dinlenmesinin ardından mahkeme heyeti, Ahmet Çelik'in tutukluluk halinin devamına karar vererek, eksik hususların giderilmesi ve sanıkların dijital materyal raporlarının beklenmesi için duruşmayı 29 Haziran'a erteledi.

 

Editör: TE Bilisim