Bolu İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Emin Demirkol, 2018 yılında Bolu’da gerçekleştirilen sağlık projelerini değerlendirdi. Demirkol; “2018 yılı gerçekten çok verimli geçti. Bolumuza hayırlı olacak birçok projeye imza attık. Bu projelerimizi, ‘e-bülten’ adı altında hem kurumlarımızı hem de bakanlıklarımıza gönderdik” dedi.

ÖZEL HABER: ASLI AKIŞ

Bolu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 2018 yılında gerçekleştirilen sağlık faaliyetlerinin bulunduğu “Bolu E- Bülten 2018” yayımlandı. Hedefleri ilimizde sağlık hizmet kalitesini en üst düzeye taşıyarak gelişmiş ve tercih edilen il konumunda olmasını sağlayan Sağlık İl Müdürlüğü 2018’de Bolu’ya birincilik kazandıran projeleri hayata geçirdi.

Bolu İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Emin Demirkol 2018’de sağlıkta Bolu’nun geldiği nokta hakkında bilgiler verdi.

Demirkol 2018 yılının verimli geçtiğini belirterek; “Bolumuza hayırlı olacak birçok projeye imza attık. Bu projelerimizi, ‘e-bülten’ adı altında hem kurumlarımızı hem de bakanlıklarımıza gönderdik. Bolu’nun tanıtımı amacıyla, ilimiz dışında 81 ilin hem Valiliklerine hem de Sağlık Müdürlüğüne gönderdik.

“DİJİTALLEŞMEDE TÜRKİYE BİRİNCİSİYİZ”

E-bülten içerisinde yer alan 2018 yılı faaliyetlerini genel ve yerel olarak ikiye ayırabiliriz. Genelde, 7. Şehit Burak Tatar Ulusal UMKE Tatbikatını gerçekleştirdik. Çok verimli oldu, güzel geri dönüşler aldık. USS, OYS ve e-reçetede Türkiye birincisi olduk. Bu noktada, Bolu’nun dijitalleşmesi ile ilgili ciddi adımlar atılmasının büyük katkısı var. Bolu’daki bütün hastanelerimiz HİMSS 6’yı  (Dijital Hastane) ilk alan illerdendir. Bu konuda ekibimize, hastanelerimize çok teşekkür ediyoruz, çok ciddi emek sarf ettiler. Yerelde ise, bir mektup projemize oldu. Bütün sağlık çalışanlarımıza, il ve ilçeler ile birlikte tamamına mektup gönderdik. Vermiş oldukları fedakarca sağlık hizmetlerinden dolayı teşekkür ettik.

 KETEM’DE TÜRKİYE’DE İLK

Cumartesi günleri KETEM’i açan Türkiye’deki ilk il olduk. Cumartesileri de kanser taramalarını, Bolu Merkez ve ilçelerde oturan vatandaşlarımıza açık hale getirdik. Bir başka hizmetimiz; taşımalı, günübirlik fizik tedavi. Akşamları, cumartesi ve pazarları havuzlarımızı açarak, Fizik tedavinin aktif hale gelmesi çok olumlu rol oynadı.

“50’YE YAKIN VATANDAŞIMIZ SİGARAYI BIRAKTI”

Sigarayı bırakma ile ilgili ciddi çalışmalarımız oldu. Kurumlarımızda ve basında yaklaşık 50’ye yakın vatandaşımız sigarayı bıraktı. Bunu da bir yemek düzenleyerek taçlandırdık. İnşallah 2019 yılı içerisinde yeni projeler ile yine Bolu’ya faydalı olmaya çalışırız. İnşallah 2019, 2018’den daha güzel, daha faydalı olur “şeklinde konuştu.

Bolu il sağlık müdürlüğü 2018 E- Bülten’de yer alan ve birçok ilke imza atan projeler ise şu şekilde:

“TAŞIMALI HASTA PROJESİ”

Fizik Tedavide biriken yoğunluğu azaltmak ve hızlıca tedavi hizmeti sunmak amacı ile İl Sağlık Müdürlüğü ve A.İ.B.Ü. İzzet Baysal Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi yöneticileri tarafından, Hizmet Belediyeciliğinde halka hizmeti görev edinen Gerede Belediye Başkanlığı, Göynük Belediye Başkanlığı ve Yeniçağa Belediye Başkanlığı  ile iş birliği yapılması planlanmış Taşımalı Hasta Projesi uygulamaya geçmiştir.

“MERKEZİ STERİLİZASYON ÜNİTESİNDE ÇALIŞAN MOTİVASYONU"

9.Das Okulu Eğitim Programı dahilinde yer alan 8 farklı grup arasında, İzzet Baysal Eğitim ve AraştırmaHastanesi ekibi, Merkezi Sterilizasyon Ünitesi’nde Çalışan Motivasyonu ’’ projesiyle birinci olarak bundan sonraki kongreye kayıt hakkı kazandı.

“BOLU E-REÇETEDE BİRİNCİ”

Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü tarafından Ocak 2018 dönemin ait İllere göre E-reçete oranları yayımlandı. E-Reçete iller arası Ocak 2018 döneminde %97 ile Bolu İl Sağlık Müdürlüğü birinci oldu.

 “OYS VE USS BİRİNCİLİĞİ”

İl Sağlık Müdürlüğü, Olay Yönetim Sistemi (OYS)'de %100, Ulusal Sağlık Sistemi(USS) veri girişlerinde %100, Tıbbi Cihaz Takip Sisteminde %100 ile Türkiye 1 .'si oldu.

“BOLUMUTLU DİŞLER PROJESİ”

Bolu Umutlu Dişler Projesi ile Bolu İzzet Baysal Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi ve Bolu Merkez Toplum Sağlığı ekipleri tarafından ana okullar ve 1. 2. ve 3. Sınıf öğrencilerinin diş taramaları yapıldı.

 “ULUSAL UMKE TATBİKATI”

Şehit Burak Tatar VII Ulusal UMKE Tatbikatı Bolu Yeniçağa'da T.C. Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı Sayın Ali Emre Çağan, Afet ve Acil Durum Yönetimi Daire Başkanı Uzm. Dr. Sayın Eray Çınar katılımıyla gerçekleştirildi.

“TÜRKİYEDE BİR İLK SAĞLIK PANAYIRI”

Bolu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından "sağlık panayırı” düzenlendi. Panayırda sağlık taramaları, dijital sağlık hizmetleri, sağlık bilgilendirme standları ve pek çok etkinlik yer aldı.

 DİYABETLİ ÇALIŞANLARA ARA ÖĞÜN”

İzzet Baysal Devlet Hastanesi diyabet rahatsızlığı olan çalışanlarına ara öğün hizmeti vermeye başlayarak bir ilki daha gerçekleştirdi.

 “NORMAL DOĞUM SEFERBERLİĞİ”

Bolu İl Sağlık Müdürlüğü, ülkemizde giderek artan sezaryen doğum sayısının azaltılması ve normal doğumun teşvik edilmesi yönünde yaptığı çalışmaları daha da yaygınlaştırarak normal doğum seferberliği başlatıp yeni bir projeyi daha sahaya sürdü.

 “ŞİFALI ELLERE VEFA PROJESİ”

Bolu İl Sağlık Müdürlüğü olarak hazırlanan “Şifalı Ellere Vefa Ziyareti’’ projesi kapsamında İl Sağlık Müdürlüğüne hizmet etmiş emekli olan tüm personele ziyarette bulunuldu.

“BEBEK DOSTU ALTIN İL ÜNVANI”

T.C. Sağlık Bakanlığı ve UNICEF işbirliğinde 1991 yılından beri temel amacı emzirmenin korunması, özendirilmesi ve desteklenmesi olan anne sütünün teşviki ve bebek dostu sağlık kuruluşları programı yürütülmektedir. Bu program kapsamında ilimizde doğum yaptırılan tüm hastanelerde ve 99 Aile Hekimliği “Bebek Dostu” ünvanı aldı.

 “BOLU ADLİYESİNDE SİGARAYI BIRAKMA KAMPANYASI”

Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı ve İl Sağlık Müdürlüğü işbirliğinde Bolu Adliyesi’nde görev yapan Hakim ve Cumhuriyet Savcıları ile çalışanlara yönelik, “Bağımlı Olma Özgür Ol” projesi ile sigara bırakma kampanyası başlatıldı.

Editör: TE Bilisim