24 Kasım Öğretmenler Günü ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de büyük bir coşkuyla kutlandı. Atatürk Anıtı'na çelenk sunulması ile başlayan kutlamalar, Bolu Bilim ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen salon programı ile devam etti. 24 Kasım Öğretmenler Günü programında yaptığı konuşmayla katılımcıları duygulandıran Emekli Öğretmen Kemal Ersan; “Son nefesimize kadar öğretmen gibi yaşayacağız. Bu memleket için insan yetiştirmeye ant içtim” dedi.

Haber: Oğuzhan Eke

Bolu Bilim ve Sanat Merkezi’nde (BİLSEM) 24 Kasım Öğretmenler Günü programı gerçekleştirildi. Etkinliğe; Bolu Vali Vekili İlhan Turgut, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Bolu İl Milli Eğitim Müdürü Cemil Sarıcı, kent protokolü, STK temsilcileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı okunuşu ile başlayan törende ilk konuşmayı Milli Eğitim Müdürü Cemil Sarıcı yaptı.

“TÜM EĞİTİM CAMİAMIZIN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ’NÜ KUTLUYORUM”

Öğretmenlere her alanda ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Sarıcı, “Her alanda baş döndürücü bir değişimle, dönüşümün yaşandığı günümüzde öğrenme faaliyetleri sanal ve okul dışı ortamlarda, farklı yöntemlerle gerçekleştirilebilmektedir. Ama öğretmenin bizatihi işin içinde olmadığı, ilgi ve sevgisinin yansımadığı faaliyetler hedefe ulaşmada her daim geri kalmaktadır. Bu anlamda günde Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal’i, öğrencilerini yetiştirmek uğruna şehadete yürüyen öğretmenlerimizi ve bizlere emek veren tüm hocalarımızı saygıyla minnetle yad ediyorum. Öğretmen arkadaşlarımızın ve tüm eğitim camiamızın 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutluyorum” dedi.

“ÖĞRETMENLERİMİZE BÜYÜK BİR GÖREV DÜŞÜYOR”

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan pandeminin eğitime etkisine dikkat çekerek, öğretmenlere büyük görev düştüğünü ve Belediye olarak her desteğe hazır olduklarını dile getirdi. Özcan; “Biz eğitimde bir buçuk, iki yıl kaybettik. Bu bir buçuk, iki yılı kaç yılda telafi edebileceğimizi ben ön göremiyorum. Burada öğretmenlerimize büyük bir görev düşüyor diye düşünüyorum. Okuldan soğumuş bir kuşak var. Eğitimde maalesef geri kalmış bir kuşak var, bu açığı kapatmada da öğretmenlerin özverisinden başka güvenebileceğimiz herhangi bir şey yok. Ben öğretmenlerimize güveniyorum. Öğretmenlerimiz bu açığı kapatmak için ellerinden geleni yapacaklardır, ellerinden geleni yapacaklardır. Sevgili kardeşlerimiz de bunu telafi etmek için özel bir gayret içerisine girerlerse Türkiye olarak bu sıkıntıyı hızlı bir şekilde aşarız diye düşünüyorum. Bu vesileyle ben öğretmenler gününüzü en içten dileklerimle kutluyorum. Sizin başarılı olmanız için her daim yanınızdayız. Bolu Belediyesi olarak, Milli Eğitim Müdürlüğü’nün her daim yanındayız. Bize düşen konularda… Öğretmenler Günü’nüzü kutluyorum, hepinizi sevgiyle saygıyla selamlıyorum” ifadelerini kullandı.

“ÖĞRETMEN DOĞRULARI KONUŞABİLEN İNSAN OLMALIDIR”

Öğretmenin doğruları konuşulabilen insan olması gerektiğini vurgulayan Bolu Vali Vekili İlhan Turgut ise, “Öğretmen her konuda doğruları konuşabilen insan olmalıdır. Dolayısıyla her konuda fikir sahibi de olmak zorundadır. Her konuda fikir sahibi olan öğretmen gerçekten, vatanına milletine bağlı, milli şuurda insanlar yetiştirebilir. Zaten en büyük ihtiyacımız bu. Her şey burada başlıyor. Eğer çocukları bu şekilde yetiştirirseniz geleceğimiz çok daha parlak olacak ve hep mücadelemiz de bu yönde. Ben öğretmenlerimize güveniyorum. Onlara her zaman en kutsal meslek olarak bakıyorum. Başta Büyük Atatürk olmak üzere, ebediyete intikal eden tüm öğretmenlerimizi rahmetle, minnetle yâd ediyorum. Hepinizin gününü tebrik ediyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından, Şerife Bacı Anaokulu öğrencileri tarafından şiir ve müzik dinletisi gerçekleştirildi. Dinletinin akabinde Behiye Baysal İlkokulu Emekli Müdürü Kemal Ersan tarafından duygusal bir konuşma yapıldı. Ersan’ın konuşmasında şu ifadeler yer aldı:

“ÖĞRETMENLİK, BİR HAYAT YAZMAKTIR”

“Ben köy öğretmeniyim, bir bahçıvanım, Ben bir bahçe suluyordum, gönlümden, Kimse bilmez, kimse anlamaz dilimden, Ne güller fışkırır çilelerimden… 14 Kasım 1988’de, Kars’ın Posof İlçesi Çambeli Köyü İlkokulu’nda başlayıp, 16 Temmuz 2021 tarihinde Bolu Behiye Baysal İlkokulu’nda yolculuğumun son durağına varmış olsam da; biliyorum ki öğretmenlik bir meslek değil, bir yaşam biçimidir. Bahçıvanlıktır, doktorluktur, avukatlıktır, marangozluktur, sanatkârlıktır, vatan bekçiliğidir. Öğretmenlik, tuttuğumuz minik ellerden bir insan büyütmek, bir hayat yazmaktır. Ben bugün karşınızda emekli bir öğretmen olarak bulunuyorum, kâğıdın üzerinde yazan budur, doğrudur.”

“SON NEFESİMİZE KADAR ÖĞRETMEN GİBİ YAŞAYACAĞIZ”

“Ancak biz öğretmenler bu mesleğe baş koyduğumuzda biliyorduk ki son nefesimize kadar öğretmen gibi yaşayacağız. Öğretmenin emeklisi olmaz, öğretmen bir karakter sanatçısıdır ve sanatının tesiri sonsuzluğu etkiler. Bunun için de öğretmenlik yapmayı aşıp ‘öğretmen olmak’ gerekir. Çünkü öğretmen olmak, öğretmenle öğrencinin birbirlerine hoşça bakabildikleri, öğretmenin öğrencide, öğrencinin öğretmende dirildiği güçlü ve sahici bir varoluştur. Bunun için mesleğimin ilk gününden son gününe kadar bu varoluşu iliklerime kadar hissettim. İnsanlık, ilim ve kültür yolunda ilerleme ve gelişmeyi temele alan gerçek bir öğrenen ve öğreten olmayı kendime ülkü edindim.”

“MEMLEKET İÇİN İNSAN YETİŞTİRMEYE ANT İÇTİM”

“Gözleri ışık saçan minik yavrularıma bildiğim ne varsa öğretmeye çalıştım. Kederlerime kederlerini, sevinçlerime sevinçlerini kattım. Yaralarına pamuk bastım, düğünlerinde halayın başını çektim. Kaç çocuğun var diye soranlara, okuldaki öğrencilerimin sayısına evdeki iki yavrumu ekleyerek cevap verdim. Öğrencinin kalbine girmeyi şiar edindim. O kalplerde yetişen çiçekleri gözlerimle gördüm.  Bu memleket için insan yetiştirmeye ant içtim. ‘Öğretmenler, yeni nesil sizlerin eseri olacaktır’ diyen Başöğretmenimin izinde, senelerce gururla taşıdığım mesleğimin kutsal bayrağını bugün burada yemin ederek mesleğe başlayacak genç meslektaşlarıma onurla, gururla teslim ediyorum. Genç arkadaşlarım, yürüyeceğiniz yol dikenlidir, tozludur, yokuştur. Ama öğretmenlikte yorulmak yoktur. Bilesiniz ki yolun etrafı dünyanın bütün çiçekleriyle doludur.

“BEN ÖĞRETMEN ÖLECEĞİM”

“Selam olsun çocuklarıma, öğrencilerime. Selam olsun bu vatanın dağında taşında hayat yeşerten meslektaşlarıma. Bana yaşattığınız bu eşsiz, bu en güzel duygular için hepinize içtenlikle teşekkür ederim. Bana ‘emekli’ dense de önemli değil, ben öğretmen öleceğim. Aydınlık bir geleceği hep beraber inşa edeceğimize olan inancım ile hepinizi sevgi ve saygı ile selamlıyor, bu vesile ile başta Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü ve ebediyete intikal etmiş öğretmenlerimizi rahmet ve minnet ile anıyor, görevdeki ve emekli olan tüm öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü’nü kutluyor, başarılar diliyorum.”

Emekli öğretmen Ersan’ın konuşmasının ardından, Bolu Vali Vekili Turgut tarafından emekli öğretmenlere hizmet şeref belgesi takdim edildi. Program,  Bolu Fen Lisesi öğrencilerinin 24 Kasım Öğretmenler Günü kapsamında hazırladığı sahne gösterileriyle devam eden programda, yarışmalarda dere alan öğretmen ve öğrencilere ödülleri verildi. Göreve yeni başlayan aday öğretmenlerin yemin töreni ile kutlama programı son buldu.

Editör: TE Bilisim