Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı” kapsamında Bolu’da 4 Aile Hekimliği “Altın Bebek Dostu” ünvanı aldı.

Haber: Ebru Buket Dönmez

Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen “Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı” kapsamında; doğum yapılan sağlık kuruluşları, birinci basamak sağlık kuruluşları ile yeni doğan yoğun bakımlar yer almakta ve emzirme Danışmanlığı uygulayıcı ve eğitici eğitimleri düzenlenmekte. Ulusal Değerlendirme Ekiplerince hastaneler değerlendirilirken, belirlenen kriterlere göre Üst Komiteye sunuluyor ve değerlendirme sonucunda “Bebek Dostu” ve “Altın Bebek Dostu” ünvanı alıyor.

Bolu Sağlık İl Müdürlüğü sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, Bolu’da Merkez 68 nolu, Merkez 69 nolu, Gerede 12 nolu, Yeniçağa 4 nolu Aile Hekimlerinin “Altın Bebek Dostu” ünvanı aldığını duyurdu.

KRİTERLER DİKKATE ALINIYOR

Bakanlığın; ‘Bebek Dostu İl Kriterleri’nde ise “İl merkezinde bulunan Çocuk Hastaneleri ile Doğum Yaptırılan Hastanelerin tamamının BDH olmasının sağlanması, ilde mama kodu uygulamaları ile ilgili çalışmalar yapılması ve ilde 1.Basamak sağlık hizmeti veren sağlık kuruluşlarının en az  %50’sinin Bebek Dostu olmasının sağlanması” yer alıyor.

‘Altın Bebek Dostu İl Kriterleri’ ise; “İl merkezindeki tüm hastanelerin BDH olması, ilçelerde bulunan doğum yapılan ya da çocuk hastanelerinin  % 75’inin BDH olması, il genelindeki birinci basamak sağlık kuruluşlarının %75 inin bebek dostu olmasının sağlanması.” şeklinde belirtiliyor.

SAĞLIK İL MÜDÜRLÜĞÜ DUYURDU

Müdürlükten yapılan açıklamada, “Bakanlığımızca “bebeklerin doğumdan hemen sonra emzirmeye başlatılması, ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi ve 6. aydan sonra uygun besinlerle beraber emzirmenin 2 yaş ve ötesine kadar devam ettirilmesi”  ve bu şekilde tüm bebeklerin yaşama sağlıklı başlaması temel amacımızdır. 1991 yılından bugüne temel amacı emzirmenin korunması, özendirilmesi ve desteklenmesi olan “Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı”  sürdürülmektedir. Bu kapsamda “Altın Bebek Dostu İl” unvanına sahip olan ilimizde yeni açılan aile hekimliği birimlerimizin de “Bebek Dostu Aile Hekimliği Birimi” unvanlarını vermeye devam ediyoruz. Değerlendirmeler sonucu başarılı olan Merkez 68 nolu, Merkez 69 nolu, Gerede 12 nolu, Yeniçağa 4 nolu Aile Hekimleri Birimlerimiz de unvan almaya hak kazanmış olup, belgeleri takdim edilmiştir.” sözlerine yer verildi.

Editör: TE Bilisim