Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından ilimize getirilen, 0 – 1 yaş arası 50 bin, 1 – 2 yaş arası bin Abant Alası Vali Aydın Baruş’un da katılımı ile Abant’a bırakıldı. Balıkları bir kısmını kendi elleriyle Abant Gölü’nde bırakan Vali Baruş, yıl içinde 255 bin adet Abant Alasının göle bırakılacağını söyledi.

Abant Tabiat Parkı’ndaki balık popülasyonunu arttırma amacıyla her yıl bırakılan endemik Abant Alalarına bu yıl 50 bin balık daha eklendi. Su tanklarıyla Abant’a getirilen balıkları bırakmak üzere, Bolu Valisi Aydın Baruş ve Vali Yardımcısı Mustafa Özsoy Abant’a geldi.

Balıkların göle bırakılmasından önce bir açıklama yapan Vali Aydın Baruş, “Ülkemizin cennet köşelerinden biri olan Bolu’muzun Abant gölüne burada yaşayan ve endemik bir tür olan Abant alası balıklarının yavrularını bırakmak üzere geldik. Yaklaşık 1-2 yaş civarında olan balıklarımızdan bin adet, 0-1 yaş arasında olan balıklarımızdan da 50 bin adet bıraktık. Bu yıl toplamda Abant gölümüze 255 bin adet Abant alası yavrusu bırakacağız. Gölümüzdeki tabi yapının güçlendirilmesi ve yöremize özgü olan bu balık türünün gölümüzde çoğalması için Milli Parklar Genel Müdürlüğümüze bağlı balık üretim istasyonunda üretilen yavruları da kullanarak gölümüzü zenginleştiriyoruz.” dedi.

“Doğal çevreye saygılı olursak bu güzellikleri devam ettiririz”

Tabii varlıkları ve doğal yaşamı korumak üzere bu tür etkinliklerin devam edeceğini söyleyen Vali Baruş, “Yine doğal derelerimiz karlı zirvelerden aldığı suyla akan doğal derelerimizde de önemli balık türlerimiz var. Bunların başında da kırmızı benekli alabalık geliyor. Bu kırmızı renkli alabalıktan da balık üretim istasyonunda ürettiğimiz anaçlardan alarak ürettiğimiz balık yavrularını da derelere bırakıyoruz. Buradaki amacımız dağlarımızda ve göllerimizde yaşayan doğal alabalık türlerini korumak ve derelerin balık varlığını zenginleştirerek tabiat güzelliğimize katkıda bulunmak. Milli parklar müdürlüğümüzün değerli çalışanlarına teşekkür ediyorum. Tabi ki sadece göllerimizde ve derelerimizde değil ülkemizin dört bir tarafında, doğal sularımızda bu balıklarımızı çoğaltmak istiyoruz. Böylece tabii zenginliğimiz artar, insanlarda sadece gölümüze bakmak için değil aynı zamanda bu balıklarımızı seyretmek üzere de buraya gelirler. Önemli olan doğaya saygılı davranmak. Tabi varlıklarımızı, yaban hayatımızı korumak. Bizde Bolu’da bunu yapmaya çalışıyoruz. Tüm vatandaşlarımızdan da doğal yapımıza saygı duymalarını, özellikle çevrenin kirlenmemesi üzerine hassasiyet göstermelerini istiyoruz. Her yıl yaklaşık bir milyonu aşkın ziyaretçi alıyoruz sadece üç tabiat parkımızla. Biz ülkemizin insanlarını bu güzelliklerimizde misafir etmekten son derece mutluluk duyuyoruz. İnsanlarımızın tabi zenginlikleri seyrederek hayatına mutluluk katmaları bizi ayrıca mutlu kılıyor. Ama dediğim gibi bu doğal cennet tabi çevreye saygılı davranırsak bu güzellikleri devam ettirir ve gelecek nesillerimize layıkıyla bir miras bırakmış oluruz.” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim