Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Bolu’da toprak kaybı ve arazi bozulmalarının meydana geldiği 2 ova, ‘Büyük ova koruma alanı’ olarak belirlendi.

Haber: Aslı Akış 

Ovaların korunması amacıyla yaklaşık 550 bin 802 hektarlık alana sahip 61 ova, "büyük ova koruma alanı" olarak ilan edildi. Bazı Ovaların Büyük Ova Koruma Alanı Olarak Belirlenmesine İlişkin Kararın Yürürlüğe Konulması Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, tarımsal üretim potansiyeli yüksek, erozyon, kirlenme, amaç dışı veya yanlış kullanımlar gibi çeşitli nedenlerle toprak kaybı ve arazi bozulmalarının hızla geliştiği ovalar, büyük ova koruma alanı olarak belirlendi.

Ovaların sınırları içinde yer alan onaylı planlı alanlar ile kararın yayımı tarihi itibarıyla tarım dışı kullanıma için verilmiş alanlar kapsam dışında tutuldu. Karar kapsamında çeşitli şehirlerdeki yaklaşık 550 bin 802 hektarlık alana sahip 61 ova, "büyük ova koruma alanı" olarak belirlendi.

2018 yılında Bolu Ovası büyük ova koruma alanı kapsamına alınmıştı. Gerede, Dörtdivan ovalarının da eklenmesiyle sayı 3’e yükseldi.

BÜYÜK OVA KORUMA ALANI NEDİR?

2017’de yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu kararıyla tarımsal üretim potansiyeli yüksek, erozyon, kirlenme, amaç dışı veya yanlış kullanımlar gibi çeşitli nedenlerle toprak kaybı ve arazi bozulmalarının hızlı geliştiği ovalar koruma alanı olarak belirlendi. Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu doğrultusunda alınan kararla “Büyük Ova Koruma Alanı”nda yer alan arazilerin tarım dışı kullanılmasına izin verilmiyor.

Editör: TE Bilisim