Bolu Tarım ve Orman Müdürlüğünün desteğiyle ilimizde bu yıl ikinci ekilişleri yapılan ve 75 dekar alanda ekilen soya fasulyesinin hasadı yapıldı. Proteince oldukça zengin ve dünyayı besleyen stratejik bitkisel ürünlerden birisi olan soyanın ilimizdeki ekiliş alanları giderek artıyor.

Merkeze bağlı Örencik köyündeki hasat törenine, İl Tarım ve Orman Müdürü İzzet Murat, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesinden akademisyenler, çiftçiler ve beyaz et sektörü temsilcileri katıldı.

HEDEFİMİZ SOYA EKİM ALANLARINI ARTTIRMAK

İl Tarım ve Orman Müdürü İzzet Murat, soya fasulyesinin yağlık bir bitki olarak kullanıldığını, ayrıca hayvan yemi olarak da kullanılabildiğini belirterek, “İlimizde alternatif bitkisel üretim projesi kapsamında 2019 yılında başladığımız ve İl Özel İdaremizin %100 destek sağladığı soya fasulyesi tarımına, 50 dekarlık ekilişten 2020 yılında da yaklaşık 70 Dekara çıkarak 6 çiftçimiz ile devam ediyoruz. Bu kapsamda Okçular, Örencik, Tatlar, Çatakören, Sultanköy, Çayırköy ve Doğancı köylerimizde ekimi yapılan soyaların hasadını bugün gerçekleştiriyoruz. Hedefimiz 2021 yılında da üreticilerimize ücretsiz tohum desteği sağlayarak soyanın ekim alanlarını arttırmaktır.

SOYA HAYVANSAL ÜRETİMİN BAŞLICA PROTEİN KAYNAĞI

Geniş bir kullanım alanına sahip olan soya,  gıda olarak kullanımının dışında hayvan yemi ve sanayi hammaddesi olarak değerlendirilmektedir.  Soya proteini,  hayvansal proteine en yakın protein olmasından dolayı ve biyolojik değeri çok yüksek olduğu için, özellikle kanatlı ve küçükbaş hayvanlar ile süt ve besi sığırları rasyonlarında protein kaynağı olarak kullanılmaktadır.

 KANATLI FİRMALARIMIZ ALIM GARANTİSİ VERİYOR

İlimizin kanatlı üretimindeki potansiyeli değerlendirildiğinde ülkemizde merkezi konumda olduğumuz görülmektedir. Dolayısıyla kanatlı sektörünün ihtiyacı olan karma yem üretiminde büyük miktarda soya ihtiyacımız bulunmaktadır. Ancak ülkemizde soya üretimi yetersiz olduğundan net ithalatçı konumuzdayız. Bu durum soya üretimini ülkemizde olduğu gibi ilimizde de stratejik bir konuma getirmektedir. İki yıldır uyguladığımız soya demonstrasyonları ile ilimizde verim ve kalitede çok iyi sonuçlar alınmıştır. Bu yılki verim ortalamamız dekara 385 kg. olarak gerçekleşti. Ayrıca ilimizde kurulu mevcut yem fabrikaları, çiftçinin ürettiği soya ürününü doğrudan ve uygun fiyatlarla satın almaktadırlar. Bu yıl soyanın kilogramı çiftçimiz tarafından 4 TL’den yem fabrikalarımıza satıldı. Bu noktada alım garantisi vererek uygun fiyattan çiftçimizin ürününü alan yem fabrikalarımıza da teşekkür ediyorum.

 YORGUN TOPRAKLARI REHABİLİTE EDİYOR

Soya ekiminin diğer bir faydası da ekim nöbeti için en uygun bitkilerden birisi olmasıdır. Toprak yapısını düzenleyerek azot fikse eden bir bitki olan soya, ilimizde uzun yıllardır ekimi yapılan patatese alternatif oluşturmaktadır. Soya ekiminin münavebeye dahil edilmesiyle yorgun topraklarımızın yapısı düzelecek ve verimliliği artacaktır.

 DEVLETİMİZ SOYA ÜRETİMİNE CİDDİ DESTEK SAĞLIYOR

Soyanın ekimini gerekli ve avantajlı hale getiren diğer bir husus da şudur ki; ülkemizde soya üretiminin yetersizliği ve stratejik bir ürün olması nedeniyle devletimiz tarafından yüksek oranda desteklenmektedir. İlimizde bu yıl havza bazlı fark ödemesi desteği sağlanan ürünler arasına soya da dahil edilmiştir. Bu çok önemli bir destekleme kalemidir. Bu yılın destekleme rakamları henüz belli olmamakla birlikte geçen yıl soyanın havza bazlı pirim desteği kilogramı 60 kuruştan bir ton için 600 lirayı bulmaktadır. Başka bir ifadeyle dekara 385 kg. verim alınan soya tarlasından dekara 231 TL prim desteği ve 30 TL de mazot gübre desteği olmak üzere toplam destek 261 liradır ve bu çitçimizin 22 dekardan alacağı yalnız destek miktarı 5,742 TL’yi bulacaktır. Tekrar ifade edeyim ki bu rakamlar geçen yılın destekleme rakamlarıdır ve 2020 yılı için artması beklenmektedir.

ÜRETTİĞİMİZ KADAR VAR OLURUZ

Ben, devletimizce yüksek oranda desteklenen, karlılığı yüksek olan ve toprağı rehabilite eden bir bitki olan soyayı ekmelerini çiftçimize özellikle tavsiye ediyorum. Unutmayalım ki ürettiğimiz kadar var oluruz. Bu bağlamda başta Sayın Valimiz Ahmet ÜMİT olmak üzere, İl Özel İdaremize ve meclis üyelerimize kurumum, şahsım ve üreticilerimiz adına teşekkür ediyorum. Üreten Bolu'nun üreten çiftçilerine hayırlı olsun. Üreticilerimizin hasadı bol, kazançları bereketli olsun” dedi.

Editör: TE Bilisim