Hak İş Konfederasyonu Öz Sağlık İş Sendikası Bolu İl Başkanı Hacer Çınar kadınların haklarına ve kadına yönelik şiddete değindi. Hacer Çınar, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü fırsat biliyoruz. Kadınlar düzgün olmayan işlerde çalıştırılıyorlar.“ diyerek, “Kadına yönelik şiddette kararlı politikalar uygulanmalı” gibi ifadeler kullandı.

Hak İş Konfederasyonu Öz Sağlık İş Sendikası Bolu İl Başkanı Hacer Çınar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Hacer Çınar konuşmasında kadın haklarına, kadına yönelik şiddete ve yaşanan savaşların kadınları ve çocukları etkilediğine vurgu yaptı.

Haber: Ali Çağrı Demirtaş

“8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü fırsat biliyoruz”

Çalışan kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü seslerini duyurmak için bir fırsat olarak gören Hacer, “Kadınların eşitlik taleplerinin, birlik ve dayanışmalarının simgesi olan 8 Mart Dünya Kadınlar gününün 164 yıllık tarihsel temelinde insanca çalışma şartları için mücadele eden ve bu uğurda yaşamlarını yitiren kadınlar vardır.  Bu anlamlı günde kadın haklarının her alanda geliştirilmesi için mücadele eden tüm güçlü, erdemli, özverili ve mücadeleci kadınları minnetle anıyoruz.8 Mart Dünya Kadınlar Gününü çalışan kadınlar olarak sorunlarımızı gündeme taşımak, çözüm önerilerimizi ortaya koymak için bir fırsat biliyoruz.” İfadelerini kullandı.

“Düzgün olmayan işlerde çalıştırılıyorlar”

Kadınların çalışma alanlarını belirten Hacer Çınar, “Kadınların eğitim, sağlık, çalışma hayatı, sosyal ve siyasal alan başta olmak hayatın her alanında devam eden sorunları bulunduğuna, çalışma hayatına giriş ve devam da zorlukların sürdüğüne, kadınları temsil ve karar alma mekanizmalarında yeteri kadar yer almadığına, kadına yönelik şiddetin devam ettiğine dikkat çekiyoruz.“ diyerek bu alanlara vurgu yaptı. “Kadınlar “düzgün olmayan işler” olarak adlandırılan işlerde çalıştırılıyor” diyen Çınar, kadınların çalışma alanlarına değindi.

Hacer Çınar, “Kadınların işgücü piyasasında yoğun olarak “düzgün olmayan işler” olarak adlandırılan kayıt dışı, güvencesiz ve düşük ücretli işlerde istihdam edildiğini, kadınların iş, aile ve özel yaşamı uyumlaştırma konusunda sosyal destek mekanizmalarının yetersizliği nedeniyle yaşadığı sorunların işgücüne katılımlarını ve işe devamlarını olumsuz yönde etkilediğini,  kamu ve özel sektörde yönetim kademesinde görev yapan kadın sayısının oldukça düşük olduğu gerçeğini kamuoyunun dikkatine sunuyoruz.“ ifadelerini kullandı. Sosyal politikaların gelişmesini vurgulayan Hacer Çınar, “Kadınların insan onuruna yaraşır iş ve yaşam standartlarına ulaşması, sosyal güvenlik, temel refah düzeyine kavuşması, kadın işsizliğinin ve kayıt dışı istihdamının azaltılması, yönünde daha güçlü sosyal politikaların geliştirilmesi gerektiğini vurguluyoruz” dedi.

“Kadına yönelik şiddette kararlı politikalar uygulanmalı”

Sözlerinde kadın-erkek eşitliğini de ele alan Çınar, “İşgücü piyasasında ve sendikalarda kadın-erkek eşitliğini yaygınlaştırılması,  eşit işe eşit ücret ilkesinin uygulanması, karar verme mekanizmalarındaki cinsiyet temsili açığının kapatılması, iş, aile ve özel hayat uyumlaştırılmasının yaygınlaştırılması,  kadına yönelik şiddetin önlenmesi için entegre stratejiler, politika ve eylemler, projeler, bilinç arttırıcı faaliyetler geliştirilerek, kararlılıkla uygulanmalıdır” ifadelerini kullandı.

“Annelerin iş güvencesini sağlayacak daha güçlü politikalar geliştirilmelidir”

Kadın işçilerin hamilelik durumunda yaşadıkları sorunlardan bahseden Çınar, “Ülkemizde Annelik hakkının koruması halâ tümüyle güvence altında değildir. Kadın işçiler sıklıkla hamilelik durumunda ayrımcılık ve işten çıkartmalarla karşı karşıya kalmaktadır“ diyen Hacer Çınar, bu durumun çözülmesi gereken bir konu olduğunu “Kadın işçilerin hamilelik ve doğum sonrası dönemlerinde iş güvencesini sağlayacak daha güçlü politikalar geliştirilmelidir“ dedi.

“Uygulamalar hayata geçirilmelidir”

Önerilerde de bulunan Hacer Çınar, “Kaliteli, ulaşılabilir ve karşılanabilir çocuk, engelli ve yaşlı bakım tesisleri; kreş yardımı, kişinin kendi tercihi doğrultunda çalışma sürecini azaltma veya uzatma imkanı ile ilgili olarak tutarlı politika ve uygulamalar hayata geçirilmelidir” ifadelerini kullandı.

“8 Mart Dünya Kadınlar Günü resmi tatil olsun!”

Özel eğitim programlarının düzenlenmesini ve 8 Martın resmi tatil olmasını istediklerini söyleyen Hacer Çınar, “Örgütlü kadınlar olarak sendikal alanda kadınlara yönelik mesleki bilgi ve becerilerinin geliştirilmesine yönelik özel eğitim programları düzenlenmesi gereğine vurgu yapıyoruz.“ diyerek, “8 Mart Dünya kadınlar gününün resmi tatil olmasını talep ediyoruz.“ ifadelerini kullandı.

“Daha fazla çaba sarf edilmelidir”

Kadınlar olarak bazı isteklerini de belirten Hacer Çınar, “Kadınların toplu pazarlık müzakerelerine etkin katkı ve katılımının sağlanması, toplu iş sözleşmelerinde kadın odaklı hak ve kazanımların güçlü şekilde yer alması için daha fazla çaba sarf edilmelidir” diyerek talepte bulundu.

“Kadınların eğitim-öğretim, çalışma ve siyaset yapma hakkıdır”

Hacer Çınar kadınların eğitim, öğretim, çalışma ve siyaset yapma alanında haklarına, “Her ne şekilde olursa olsun kadınların eğitim-öğretim, çalışma ve siyaset yapma hakkının en temel insan hakları olduğu gerçeğinin altını çiziyor ve bu hakların hiçbir gerekçeyle sınırlandırılamayacağını ifade ediyoruz” şeklinde konuştu.

“Siyaset alanında yaşanan gelişmelerden memnuniyet duyuyoruz”

Kadınların eğitim-öğretim, çalışma ve siyaset yapma hakkı alanında memnun olduklarını da belirten Hacer Çınar,  “Son dönemde yaşanan eğitim, çalışma ve siyaset alanında yaşanan gelişmelerden memnuniyet duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

“Kadına yönelik her türlü şiddetle birlikte mücadele edelim”

Kadın yönelik şiddetle mücadelede birlikte mücadele etmeye çağıran Hacer Çınar, “Tüm kesimleri kadına yönelik her türlü şiddetle mücadeleye çağırıyoruz” ifadelerini kullanarak çağrıda bulundu.

“Barış ve aydınlık bir gelecek diliyoruz”

Savaşların, kadınların ve çocukların yaşamını trajediye dönüştürdüğünü ifade eden Hacer Çınar; “Afrika, Ortadoğu, Kafkaslar, Doğu Asya ve tüm dünyada savaşların yaşamını trajediye dönüştürdüğü kadınlara ve çocuklarımıza barış dolu, aydınlık bir gelecek diliyoruz. Başta Suriye’de yaşanan savaş olmak üzere hakların ölümlerine, kadınların yaşadığı acılara son verilmelidir” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim