2018-2019 adli yılının açılışı nedeniyle Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı resepsiyon verdi.

Haber: Aslı Akış

Karacasu beldesindeki bir otelde düzenlenen resepsiyona; Bolu Valisi Aydın Baruş, AK Parti Bolu Milletvekili Arzu Aydın, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Bolu Cumhuriyet Başsavcısı Önder Yaman, Adalet Komisyonu Başkanı Seyfi Han, Bolu İdare Mahkemesi Başkanı Turgut Delal, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, İl Emniyet Müdürü Armağan Adnan Erdoğan, İl Jandarma Komutanı J.  Alb. Nadir Çelik, hakim ve savcılar, avukatlar ve adliye çalışanları katıldı.

Cumhuriyet Başsavcısı Önder Yaman, yaptığı konuşmada, adli yılın Türkiye'ye adalet, barış ve huzur getirmesi temennisinde bulundu. Ayrıca Bolu'da 1 yıllık süreçte 10 bin 911 soruşturma açıldığını, önceki yıllardan devreden 7 bin 624 soruşturma evrakıyla bu sayının 18 bin 535'e çıktığını aktardı.

“ADALET DEVLETİN TEMELİDİR”

2018-2019 adli yılının güzel ülkemiz, Bolumuz aziz milletimiz ve adli teşkilatımız için hayırlı olmasını diliyorum. Bir ülkenin barış, huzur ve güven içinde yaşayabilmesi her şeyden önce yargının hak ve adaletin gerçekleşmesinde göstereceği etkinliğe isabetli ve zamanında verebilmesine bağlıdır. Adalet; tavır, davranış ve hükümlerde doğru olmaktır. Hakk’a göre hüküm vermek, hak sahibine hakkını teslim etmektir. Yine adalet; insaf, haklılık ve doğruluk anlamlarını kapsayan bir dengelemedir. Terazinin dili gibi ifrat ve tefrit arasında bir birleştirme noktası ve eşitlemedir. Tüm bu nedenlerle adalet devletin temelidir.

Cumhuriyetimiz ve demokrasimiz 15 Temmuz hain darbe girişimini yaşamış, başta yargı mensupları olmak üzere ihanet içindeki bir kısım kamu görevlilerinin saldırısına maruz kalmış, yüzlerce vatan evladı FETÖ/PDY silahlı terör örgütü mensuplarınca şehit edilmiş, binlercesi de gazilik şerefine erişmiştir. Söz konusu hain girişim Türk milleti tarafından boşa çıkarılmış, milletimizin birlik ve beraberliği ile bu hain girişim amacına ulaşamamıştır. Darbe girişiminin başlangıcından itibaren Yargı gücünü yüce Türk milleti adına kullanan hâkim ve Cumhuriyet Savcılarımız anayasa ve yasalar çerçevesinde demokrasi ve Cumhuriyetimizi koruma, millet iradesine sahip çıkma hususunda kararlılıkla hareket etmişler, bundan böyle de tavizsiz hareket etmeye devam edeceklerdir.

“EN BÜYÜK HEDEFİMİZ SORŞTURMALARI SONUÇLANDIRMAK”

Bilinmelidir ki; okyanus ötesinden talimat alan hakim ve cumhuriyet savcılarının kumpasçı kolluk görevlilerinin, sahte delil üreten bilirkişilerin, ihanet içindeki kamu görevlilerinin yerini kalbi vatan sevgisi ile çarpan Türk milletinin öz evlatları almıştır. Ayrıca önümüzdeki günlerde ülke genelinde uygulamaya başlayacak soruşturma, kovuşturma ve yargılamada hedef sürelere sayesinde gerek cumhuriyet başsavcılığımız, gerek mahkemelerimiz tarafından vatandaşlara müracaatları sırasında soruşturma veya kovuşturmanın, açtığı davanın hangi zaman sürecinde sonuçlandırılacağı bildirilecek, böylelikle vatandaşlarımızın süratle müracaatlarından sonuç almalarının önü açılarak, etkin ve güvenilir yargı işleyişi sağlanmış olacaktır. Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı olarak önümüzdeki süreçte en büyük hedeflerimizden birisi de soruşturma aşamasında hedeflenen sürelerde soruşturmaları sonuçlandırmak olacaktır.

Gücünü Anayasa, uluslararası sözleşmeler ve yasalardan alan, yargının Türk Milletinin yargısı olduğu inancı ile tam bir vicdani kanaat ile tarafsızlıkla ve adaletle hareket eden Bolu Adliyesi olarak hedefimiz; insan haklarına ve özgürlüklere saygılı, adil yargılanma ve lekelenmeme ilkelerine bağlı, birbirine aykırı çıkarları dengeleyen, diğerlerini yok etmek isteyen ihtirasları dizginleyen kararlar vererek Anayasamızda ifadesini bulan yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı temelinde vatandaşlarımızın yargıya olan güvenini en üst seviyede tesis etmektir.

“1 YILLIK SÜREÇTE 10 BİN 911 SORUŞTURMA”

Türkiye Cumhuriyeti'nin bir hukuk devleti olduğunu belirten Yaman, Bolu'daki adli soruşturmalar hakkında da bilgiler vererek; “Bolu Cumhuriyet Başsavcılığımıza 05.09.2017 tarihinden bugüne kadarki bir yıllık süreçte toplam 10 bin 911 soruşturma evrakı gelmiş, önceki yıllardan devrolunan 7 bin 624 soruşturma evrakı ile bu sayı 18 bin 535’e ulaşmış olup, bunlardan 11 bin 336’sı sonuçlandırılmış, kalan 7 bin199 soruşturma evrakının büyük çoğunluğunu kimliği belirsiz şüpheli ya da şüphelilerin gerçekleştirdiği geçmiş yıllardan devrolan evrak oluşturmakta olup, halen soruşturması devam eden 2 bin 886 soruşturma evrakı bulunmaktadır. Dikkat edilirse dönem içinde gelen evraktan daha fazlası Cumhuriyet savcılarımız başta olmak üzere mesai mefhumu gözetmeksizin çalışan adliye personelimiz ve birlikte görev yaptığımız kolluk görevlilerimizin özverili çalışmaları sayesinde büyük bir sürat ve etkinlikle sonuçlandırılmıştır. İlimiz genelinde bu süreçte gerçekleşen tüm cinayetler aydınlatılmış, şüpheli ya da şüphelileri hakkında gereğine tevessül edilmiştir.

Yine bu süreçte Terör ve Örgütlü Suçlar Büromuzdaki 1176 soruşturma evrakının büyük bir bölümü, 948 adedi sonuçlandırılmış, halen 228 soruşturma evrakı derdest bulunmaktadır. Büyük çoğunluğu FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne yönelik eldeki mevcut 228 soruşturma evrakında yaklaşık 415 şüphelinin soruşturması devam etmektedir.

Ayrıca; gerek Hakimler ve Savcılar Kurulumuz, gerek Adalet Bakanlığımızca öncelikli hedefler arasına alınan uzlaşma konusunda, Uzlaştırma Büromuz aracılığıyla bir yıllık dönemde 1310 adet soruşturma aşamasındaki, 368 adet kovuşturma aşamasındaki toplam 1678 dosyadan 850 adedinde uzlaşma sağlanmış, uzlaşma görüşmeleri devam edenlerle birlikte bu oran %65’e ulaşmıştır. Uzlaştırma ve arabuluculuk gibi alternatif çözüm yöntemleri sayesinde adliyemizin iş yükü hafifletilmiştir.

Mağdurların yararlarının gözetildiği ve tatmin edildiği, suça karşı salt ceza yaptırımı uygulamak yerine zararın giderildiği ve onarıldığı, suçun işlenmesinden sonra fail ve mağdur arasında meydana gelen çekişmenin sonlandığı, böylelikle toplumsal barışın ve adaletin sağlandığı, zaman ve emek kaybının önlendiği alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemi olan uzlaşmanın geliştirilmesi ve Bolu il genelindeki ihtilafların yasaların ön gördüğü şekilde uzlaşma ile sonuçlandırılması en büyük hedefimizdir” şeklinde konuştu.

“KISA SÜRECE HİZMETE AÇILACAK”

Bolu adalet sarayında son aşamaya gelindiğini belirten Önder Yaman; “Bolu ilimizin uzun yıllar ihtiyacını karşılayacak yeni adalet sarayında artık son aşamaya gelinmiştir. Vatandaşlarımızın adalete erişimini kolaylaştıracak, hakim, Cumhuriyet Savcısı ve personelimizin yıllardır hakkettiği mekanlarda personelimizin yıllardır hakkettiği mekanlarda çalışabilmesine imkan sağlayacak, avukatlarımızın rahatlıkla işlerini takip edebilecekleri, savcılık, hukuk ve ceza mahkemeleri ön bürolarının faaliyete geçirileceği, pilot icra müdürlüğü uygulamasının başlayacağı, adli ve idari yargı ile icra müdürlükleri ve adli sicilin aynı binada hizmet verdiği, uzlaştırma, arabuluculuk, mağdur görüşme odaları, konferans salonu, toplantı odalarının bulunduğu, otopark, kafe, işyurtları marketi ve sosyal alanlarıyla vatandaşlarımıza hizmet edecek modern binamız çok kısa sürede inşallah hizmete alınacaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle 2018-2019 adli yılının ülkemiz, Bolu’muz ve aziz milletimiz başta olmak üzere adaletin tecellisi için yurdun her köşesinde fedakarca görev yapan Hakim, Cumhuriyet Savcısı ve avukatlarımız ile tüm yargı çalışanlarına hayırlı olmasını diliyor, görevleri başında şehit olan yargı çalışanlarımızı, yedi düvele karşı Kurtuluş Savaşında Çanakkale’de; silahlı FETÖ/PDY terör örgütüne karşı 15 Temmuz’da; nerede ise alfabenin tüm harflerinden oluşan terör örgütleri ve arkasındaki şer güçlere karşı bugün yurt sathında ve sınır ötesinde şehadet şerbetini içen kahraman evlatlarımızı saygı ile anıyor, Allah’tan rahmet, gazilerimize acil şifalar diliyorum” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim