2019 – 2020 Adli Yılının başlaması nedeniyle Bolu Adalet Sarayında bir resepsiyon düzenlendi. Bolu Protokolünün yoğun katılımıyla gerçekleştirilen resepsiyonla Adli Yılın başlaması kutlandı.

 Mehmet Fatih YALINIZ

Adli Yılın başlangıcı nedeniyle düzenlenen resepsiyona, Bolu Valisi Ahmet Ümit, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Bolu Cumhuriyet Başsavcısı Önder Yaman, Bolu İdare Mahkemesi Başkanı Turgut Delal, Bolu Adalet Komisyonu Başkanı Seyfi Han, Bolu Barosu Başkanı Sabri Erhendekçi, daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, avukatlar ve adliye çalışanları katıldı.

Kokteyl ile başlayan resepsiyonda, Saygı Duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Daha sonra konuşmasını yapan Bolu Barosu Başkanı Sabri Erhendekçi savunma hakkı ve avukatlık mesleğini önemine vurgu yaptı. Erhendekçi, “20198 – 2020 Adli Yılının açılışı nedeniyle bir arayayız. Halkımıza, demokrasi, özgürlük, barış, adalet ve insan haklarına saygı ve güvence getirmesi dileğiyle 2019 – 2020 Adli Yılının açılışını yapıyoruz. Bugüne kadar adliye kurumu içinde görev almış, adalete hizmet etmiş, katkılar sunmuş, avukat, hakim ve savcılarımıza minnetlerimizi sunuyoruz. Ebediyete göçenlere sonsuz saygılarımızı, hayatta olanlara sağlık dileklerimizi sunuyoruz. Bugün vesilesi ile mesleğimizi ve mesleğimizin önemini bir defa daha ifade etmemiz, mesleğimizin adalet kurumu içindeki yadsınamaz yerini bir defa daha belirtmemiz gereklidir. Devletin 3 erkinden biri olan yargı kurumunun 3 unsurundan biri olan savunma makamını biz avukatlar temsil ediyoruz. Savunmanın en kutsal hak olduğu konusunda da hiçbir ihtilaf yoktur. Bizim mesleğimizin kutsal yönü savunma hakkının kutsallığından kaynaklıdır.” dedi.

Törenin devamında konuşmasını yapan Bolu Cumhuriyet Başsavcısı Önder Yaman, geçtiğimiz adli yılın gerek yargı çalışanları, gerekse Bolulular için birçok değişikliğin yaşandığı bir dönem olduğunu hatırlattı. Yaman şöyle konuştu; “29 Ekim 2019 tarihinde fiili olarak, 18 Mart 2019 tarihinde Adalet Bakanımız, HSK Başkanvekilimiz, kurul üyelerimizin teşrifleri, Sayın Valimiz başta olmak üzere, bakanlığımız ve il protokolümüzün katılımları ile resmen açılan adalet sarayımızda, bu resepsiyonu gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadığımı ifade etmek istiyorum. Gerçekten geçtiğimiz adli yıl dönemi, gerek biz yargı çalışanları, gerek Bolulu vatandaşlarımız için birçok değişikliğin yaşandığı bir yıl oldu. Uzun zamandır hasretle beklenen, Bolulu vatandaşlarımız başta olmak üzere Bolu Adliyesinden hizmet alan herkese, hızlı, etkin ve isabetli adalet hizmeti verebilmemize imkan sağlayan yeni adalet sarayımızın yapımı bu dönemde tamamlandı. Tüm birimleri ile çok kısa sayılabilecek zaman diliminde hizmet vermeye başladık. Bu süreçte emeği geçen herkese huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Takdirleriniz üzere, fiziki mekanların iyileştirilmesi kadar, bu mekanlarda vatandaşlarımıza sunulan hizmetin kalitesinin artması özellikle biz yargı çalışanları açısından vatandaşlarımızın adalete olan güvenlerinin en üst seviyede gerçekleştirilmesi önem arz etmektedir. Binalar, araç ve gereçler, teknolojik imkanlar, hatta en ideal hukuk kuralları bile adaletin garantisi değildir. Adalet insan içindir. Tüm çabamız adliyenin kapısını adalet kapısı yapmak bu kapıya gelen herkesin hakkına erişebileceğini bilmesine vesile olmak, bu kapıyı çalan herkese saygın muamele göstermek, bu kapıdan ayrılan herkesin asgari memnuniyetini sağlamaktır.”

Törende son konuşmayı Bolu Valisi Ahmet Ümit yaptı. Ümit şunları söyledi; “İnsanlık tarihinin en kadim ve en köklü değerlerinden biri adalettir. Adalet hakkın yerine konulmasıdır. Adalet her inanç, her kültür, her birey ve her toplum için son derece önemlidir. Bireysel ve toplumsal refah ve mutluluğun huzur ve güvenin, milli birlik ve beraberliğin onurlu ve insanca yaşamanın en önemli unsurlarının başında adalet gelir. Konfüçyüs’e göre adalet bir kutup yıldızı gibidir. O sağlandığında bir çok sorun kendiliğinden çözülür ve yollar aydınlanır. Toplumda en büyük güveni adil bir mahkemenin bulunabileceği inancı oluşturmaktadır. Bugün adli yılın açılışı münasebeti ile bir arada bulunuyoruz. Kültürümüzün ve medeniyetimizin özünü insan sevgisi teşkil etmektedir. Onun için insanı yaşat ki devlet yaşasın kuralı bizim en önemli prensiplerimizdendir. İnsanın huzurlu ve mutlu bir şekilde yaşaması için adalet önemi tartışılmayan bir gerçektir. Bu perspektiften hareketle insanımızın huzur ve mutluluğu, refah ve güvenliği için Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde, Adalet Bakanımızın öncülüğünde devletimiz özellikle son yıllarda ortaya koyduğu çalışma anlayışıyla tüm kurumları ile adaletin hızlı ve adil bir şekilde gerçekleşmesine yönelik olarak birçok çalışmalar yapmakta, yeni paradigmalar belirlemektedir. Adalet her olayda, her vicdanda olması, her gün her an yaşaması canlı olması gereken çok kıymetli bir değerdir.”

Konuşmaların ardından tören sona erdi.

 

Editör: TE Bilisim