AFAD BoluAfet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca hayata geçirilen ‘AFAD Acil Mobil Uygulaması’ ile vatandaşların afet ve deprem anında yardım ekiplerine kolaylıkla ulaşılması sağlayabileceğini bir kez daha hatırlattı.

Haber: Aslı Akış

Bilindiği üzere ülkemiz afet riski yüksek olan bir coğrafyada bulunmakta. İçişleri Bakanlığı tarafından afetlere karşı hazırlıklı olmak için 2021 yılının “2021 Yılı Afet Eğitim Yılı” ilan edilmiş ve bu kapsamda İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Başkanlığınca mobil “AFAD Acil” uygulaması hayata geçirildi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, dün saat 22.49'da merkez üssü Düzce olan 4,2 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Depremin ardından uzun süre üzerinde çalışılan AFAD Acil uygulamasının önemi AFAD Bolu tarafından vatandaşlara duyuruldu.

Afet öncesi, afet sırası ve afet sonrasında neler yapılacağının öğrenildiği AFAD Acil uygulaması içeriğinde, “tek tuşla acil çağrı”, “en yakın toplanma alanı” ve “afet eğitim videoları” gibi özelliklere kolaylıkla ulaşılabiliyor.

Cep telefonlarına indirilen uygulamanın sağladığın avantajların başında,  yuvarlak bir butonun etrafında 'yaralıyım', 'enkaz altındayım' veya durumunu anlatan 4 tuş var. Butona basıldığı anda sistem o vatandaşların zor bir durumda olduğunu ve ulaşılması gerektiğinin yanı sıra konumunu da görüyor.

Çağrı başlatıldığında 112 acil çağrı merkezine bağlanılıyor, bundan sonra afetzedenin durumunu kısaca anlatan butonlar kullanılabiliyor. Kişi konuşabilecek durumda değil ise uygulamadaki acil durum cümleleri kullanılarak mesaj yoluyla yardım alınabiliyor.

Afet ve acil durumlarda telefonla yardım ekiplerine ulaşmayı sağlayan ve en yakın toplanma alanlarını gösteren uygulamada, afet eğitim videoları da yer alıyor. Uygulamanın kullanılabilmesi için AFAD Acil uygulamasının telefona indirilmesinin ardından, telefon numarasının girilmesi gerekiyor. Kısa mesaj ile gelen şifrenin girilmesi ve telefon numarasının doğrulanmasının ardından uygulama, TC kimlik numarasının girilmesi ve konum yetkisinin verilmesiyle aktif hale geliyor.

AFAD Acil Mobil Uygulamamız afetlerde daima yanınızda!

Tüm IOS ve Android kullanıcılarının yararlanabileceği uygulama, App Store ve Google Play uygulama mağazalarından indirilebiliyor.

https://apps.apple.com/tr/app/afad-acil-%C3%A7a%C4%9Fr%C4%B1/id1579326930?l=tr

https://play.google.com/store/apps/details?id=tr.gov.icisleri.afad

https://deprem.afad.gov.tr/depremdetay?eventID=528977

Editör: TE Bilisim