Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ve Polis Arama Kurtarma (PAK) ekipleri, başkentte arama kurtarma tatbikatı gerçekleştirdi.

Ankara İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğündeki eğitim alanında gerçekleştirilen tatbikatta senaryo gereği, Bolu'nun Gerede ve Çankırı'nın Çerkeş ilçeleri arasında 4 Mart Perşembe  saat 22.00'de meydana gelen 7,6 büyüklüğündeki depremin ardından çöken binaların enkazında yürütülen arama kurtarma çalışmaları canlandırıldı.

Deprem haberini alan ekiplerin alana intikal etmesiyle başlayan tatbikat çerçevesinde AFAD, JAK ve PAK ekip liderleri, ilk olarak koordinasyon tırına geçerek personel, araç ve malzeme sayılarını içeren manifestolarını AFAD yetkilisine verdi.

Ekipler, daha sonra arama kurtarma çalışmalarına başlamak amacıyla kendilerine gösterilen enkazlara hareket etti. AFAD, JAK ve PAK'ın bazı personeli, enkazlarda arama kurtarma çalışması yaparken bazı personeli de ekiplerin iaşe ve barınma ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için çadır kurdu.

Kendi can güvenlikleri açısından enkazlarda öncelikle gaz kaçağı olup olmadığını kontrol eden ekipler, daha sonra arama kurtarma çalışmalarına başladı.

AFAD ekipleri, 6 katlı binanın en üst katında mahsur kalan yaralıları halat yardımıyla kurtarmak için çalışma yürüttü. Dik ve dar açılı kurtarma uygulamalarını gerçekleştiren AFAD ekipleri, yaralıları bulundukları yerden kurtardı.

JAK ekipleri de hastane enkazında ilk olarak fiziki arama gerçekleştirdi. Herhangi bir yaralı tespit edemeyen ekipler, daha sonra dedektör köpekler aracılığıyla çalışma yaptı. Enkazın bir noktasında yaralıyı kokusundan tespit eden köpekler, havlayarak tepki verdi.

Yaralı depremzede, "domuz damı" olarak bilinen ve hava yastıklarının şişirilmesiyle gerçekleştirilen çalışma sonucu üzerindeki beton blokun kaldırılmasıyla bulunduğu yerden kurtarıldı.

PAK ekipleri de öğrenci yurdunun enkazında dedektör köpekle fiziki arama yaptı. Daha sonra sismik akustik enkaz altı dinleme cihazıyla yaralının yerini tespit eden PAK ekibi, geçit açma tekniklerini kullanarak yaralıya ulaştı.

Tatbikatla yerel ve ulusal arama kurtarma planları doğrultusunda farklı ekiplerin aynı ortamda aynı saha dilini kullanarak çalışmasını sağlamak amaçlandı.

Tatbikat kapsamında ekiplerin konuşlanma alan yönetim bilgi ve becerileri ile ortak çalışma kültürünü geliştirmeleri, saha ve alan yönetim prosedürlerini, göreve çıkış, dönüş ve raporlama prosedürlerini, çalışma alanına giriş, çıkış, güvenlik ve emniyet prosedürlerini uygulamaları hedeflendi.

Sabah saatlerine kadar süren tatbikat, Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde kısa süre önce kurulan PAK birliklerinin katıldığı ilk tatbikat olarak kayıtlara geçti.

Editör: TE Bilisim