Bolu İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından, “Afet Risklerini Azaltma Günü” kapsamında bilinçlenme amacıyla düzenlenen programda protokol ve öğrenciler uygulamalı olarak risk azaltma yöntemlerini inceledi.

Haber: Ebru Buket Dönmez - Yasin Celal Torun

AFAD verilerine göre “Afetlerde Risk Azaltımı’, afet nedenlerini analiz etme ve azaltmaya yönelik sistematik çalışmaları kapsayan bir kavram olarak ele alınıyor. Tehlikelere maruz kalmanın, yerleşim yerlerinin ve çevrenin yönetimi, olaylara hazırlık ve erken uyarı sistemleri geliştirilmesi gibi uygulamalar afetlerde risk azaltımı çalışmaları arasında yer alıyor.

“13 Ekim Dünya Afet Risklerini Azaltma Günü” dolayısıyla Belediye Meydanında Bolu Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından koordine edilen bir program düzenledi.  Programa Bolu Valisi Erkan Kılıç, Bolu İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Cemil Sarıcı, Bolu AFAD İl Müdürü Cengiz Çavuş, J.Kd.Alb. Haluk Saygılı, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Programda vatandaşların bilgilendirmesi amacıyla AFAD, İHH, Dağcılık Kulübü, İlkyardım eğitim merkezi ve jandarma stantları açıldı. Aynı zamanda öğrenci ve öğretmenlerin beraber hazırladıkları, uygulamalı yöntemlerin kullanıldığı Afetlere Karşı Bilinçlendirme Aracı da yer aldı. Düzenlenen slogan yarışmasında dereceye giren öğrencilere Bolu Valisi Erkan Kılıç tarafından ödülleri takdim edildi.

“GÖREVE GELDİĞİMDEN BERİ İLİMİZDE BİRÇOK AFETLE KARŞILAŞTIK”

Bolu Valisi Erkan Kılıç, afetlere hazır olmanın son derece önemli olduğunu vurgulayarak, “Bugün afetler konusunda ilimizdeki afet bilincini artırmak kapsamında güzel bir etkinlik gerçekleştiriyoruz. Bizim geleceğimizin teminatı olan çocukların ne kadar afet bilinci, afete hazırlıklı olması anlamında onlara ne kadar bilgilendirirsek bu bizim için en büyük kazanç olacaktır. Çünkü ilimiz için ülkemiz için gerçekten afet kaçınılmaz. Her gün karşılaşılabilecek bir durum haline geldi. Benimde göreve başladığımdan beri ilimizde çok büyük çaplı olmasa bile afetin değişik türlerini gördük. Orman yangından tutun, sel den küçük çaplı deprem olmak üzere dışında çok etkili şiddetli bir kış olmuştu. Bununda etkileriyle beraber afete değişik türlerinde değişik vesileyle değişik zamanlarda karşılaştık. Dünyada her geçen gün afet oluyor. Özellikle iklim değişiklikleriyle beraber seller her geçen gün artıyor. Bizim afetten korunmamız bu bilinci, eğitimi vermemiz son derece önemli. Bolumuzda da değişik zamanlarda üzücü olaylar gelmiştir başta deprem olma üzere. Bunun yanında tarımsal üretiminde değeri çok daha arttı. Bizim tarımsal ürünlerimizde artık aşırı yağışlardan, doludan dolayı olumsuz şekilde etkileniyor. Göründüğü üzere bizim bütün bunları hazır bir şekilde yaşamamız afete hazır bir şekilde bulunmamız son derece önemli. Çocuklarımızı başta olmak üzere bu konuda hep beraber yetiştireceğiz.” şeklinde konuştu.

“DEĞİŞİK ZAMANLARDA TATBİKATLAR YAPACAĞIZ”

Vali Kılıç, “İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu beyefendinin talimatıyla bu yıl afet yılı, tatbikatlar yılı olarak tespit edildi. Bu kapsamda bizlerde değişik zamanlarda bu tatbikatları yapacağız. Önümüzdeki süreçte de yine tatbikatlarımız olacak. Bunları biz önemsiyoruz. Afetlere hazırlıklı olmamız anlamında son derece önemli. Deprem değil, bina insanı öldürür. Bizim en başta yapacağımız şey şehirleri, yaşam yerlerini inşa ederken, depreme, afetlere dayanıklı bir şekilde bunu gerçekleştirmemiz gerekiyor. Bizim çocuklarımız büyüdükleri zaman mühendis olacaklar, mimar olacaklar. Ben inanıyorum ki, bu bilinci aldıktan sonra yapacakları binalarda en başta dikkat edecekleri konu afet durumunda bu bina nasıl bir şekle bürünür. Onun için bunun tedbirini biz nasıl alalım noktasında düşüneceklerdir.” ifadelerine yer verdi.

“ÇOCUKLARIMIZIN BİLİNÇLENMESİYLE YARINLARA DONANIMLI ŞEKİLDE HAZIR OLACAĞIZ”

Bolu İl Milli Eğitim Müdür Dr. Cemil Sarıcı, güvenliğin önemli konulardan biri haline ettiğini belirterek, “İnsanoğlu için en temel ihtiyaçlardan biri barınma, korunması gereken en önemli hususlardan biri de can emniyetidir. Tabiatın yüce yaratıcı tarafından kodlanmış bir kısım dengeleri var. İnsanoğlu barınma ihtiyacını ve güvenlik ihtiyacını karşılarken bu hususları dikkate almak, ona göre davranmak durumunda. Şehirlerin büyümesiyle beraber güvenlik ihtiyacı ve güvenlik konusu en önemli konulardan birisi haline geldi. Tabi afetlerde insanların güvenliğinin sağlanması için artık yapılan inşaatlardan yerleşim yerinin tespitine kadar birçok konu dikkate alınıyor. Bu tedbirlerin yanı sıra asıl önemli olan konulardan birisi de afetlere karşı bilinçli olmak, afet esnasında, afet sonrasında neler yapılması gerektiğini, tabi ki asıl önemli olan afet öncesinde neler yapılması gerektiğini bilmek ve bütün planlamaları ona göre yapmak olmalı. Bu noktada küçük yaşlarda yapılacak eğitimlerin yarınların büyüğü olacak ve ülkemizi bugün gelmiş olduğu güçlü noktadan daha ileriye taşıyacak olan çocuklarımızın bilinçlenmesi ve yarınlara donanımlı bir şekilde hazırlanmış olmasıdır.  Bu amaçla bu programı düzenledik ve bu programı düzenlerken birçok kurum ve kuruluştan destek aldık. AFAD Müdürlüğümüz başta olmak üzere belediyemizden ve diğer kuruluşlardan Kızılay’dan destekler aldık. Bu çalışmada bizlere katkı sağlayan tüm kuruluşlarımıza şükranlarımızı arz ediyorum.” diye konuştu. 

“İLİMİZ 2021 YILI EĞİTİM BİRİNCİSİ OLDU”

Bolu’nun ‘İl Afet Riskini Azaltma Planı’nın hazırlandığını söyleyen Çavuş, “Bolu ilimiz Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde yer aldığından en büyük afet riski depremdir. İlimizde geçmiş yıllarda büyük depremler yaşanmıştır. Bolu Merkez, Mudurnu, Göynük ve Mengen ilçelerinde Kuzey Anadolu Fay Zonu ile jeolojik yapısının etkisiyle heyelan olayları gözlenmektedir. Kaya düşmesi olayı; Mudurnu, Seben ve Göynük ilçelerinde gözlenmektedir. Jeolojik ve coğrafi özellikleri nedeniyle ilin topoğrafik olarak yüksek kesimlerinde çığ riski bulunmaktadır. Su baskını olayları, ilimizin Batı Karadeniz ve Sakarya havzasında yer alan Merkez ilçe, Mudurnu ve Mengen ilçelerinde meydana gelmektedir. AFAD’ın kurulduğu yıl olan 2009’dan beri İlimizde meydana gelen ve genel hayata etkili kabul edilen afetlerin büyük bir bölümü yangın kaynaklıdır. Bu yangınlar genellikle kırsal kesimdeki eski ahşap yapılarda meydana gelmektedir. Bu riskleri en aza indirmek adına birçok çalışma yürütmekteyiz, şehrimizde güvenli bir yaşam sağlamak, afetlerden dolayı oluşabilecek can ve mal kayıplarını azaltmak ve önlemek, kaynakların etkili kullanımını sağlamak, paydaşların arasında işbirliğini arttırmak, afet sırasında müdahale ve afet sonrasında iyileştirme için yapılan harcamaları azaltmak ve afet risk azaltma bilinci oluşturmak için İlimizin “il Afet Risk Azaltma Planı”nı (İRAP) hazırlamış bulunmaktayız. Yine risklerimiz en aza indirmek afetlere karşı daha bilinçli bir toplum oluşturmak adına içişleri Bakanlığımızın talimatıyla 2021 yılını eğitim yılı ilan edilmiş bu kapsamda tüm kamu kurum ve kuruluşlarımıza, İlimiz tüm okullarına ve sivil vatandaşlarımıza yönelik afet farkındalık eğitimleri verilmiş, bunun neticesinde de İlimiz 2021 yılı eğitim birincisi olmuştur.” dedi.

“TOPLAMDA 371 BİN 200 KİŞİYE EĞİTİM VERİLDİ”

Çavuş, eğitim verdikleri kurumlardan, koordineli çalışmalarından ve yılbaşından itibaren eğitim verdikleri kişi sayısından bahsederek, “2022 yılı, İçişleri Bakanlığımız tarafından “2022 Afet Tatbikat Yılı” olarak ilan edilmiştir. “1-7 Mart Deprem Haftası” etkinlikleri kapsamında 81 ilimizde eş zamanlı olarak “Deprem Anı” ve “Tahliye” tatbikatı yapılmıştır. Bolu Merkez ve ilçelerinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı tüm okullarda ve okul pansiyonlarında İl Milli Eğitim Müdürlüğüyle koordineli bir şekilde AFAD eğitmenlerimizce yüz yüze “Okul Afet Farkındalık” eğitimi yapılmıştır. İl Müftülüğümüzce belirlenen camilerde Cuma namazı öncesi her hafta farklı bir camide vatandaşlara yönelik eğitim yapılmaktadır. İlimiz ve İlçelerindeki kamu kurumlarında, Huzurevlerinde, OSB Bölgesindeki ve diğer Fabrika çalışanlarına yönelik eğitim ve tatbikat gerçekleştirdik. İl Sağlık Müdürlüğü ile koordineli olarak İlimiz ve İlçelerde bulunan Tüm Hastanelerde Eğitim ve Tatbikatlar devam etmekte, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Akademisyen ve Öğrencilerine Yönelik eğitimle devam etmektedir. İlimizde 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren toplamda 128 bin 645 kişiye Afet ve Yangın Farkındalık eğitimi, 242 bin 555 kişiye ise Deprem Anı, Tahliye, Toplanma Alanı ve Yangın Uygulaması yapılmıştır.” sözlerine yer verdi.

Program protokol ve öğrencilerin stantları gezmesiyle sona erdi.

Editör: TE Bilisim