Bolu Zirve Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği diş hekimlerinden Ebru Özkan Bütün, ağız ve diş sağlığında nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda önemli bilgiler verdi. Bütün; “Ağızdaki pek çok hastalık vücudumuzun diğer sistemlerini işaret edebiliyor” dedi.

Haber: Selda Selin Say

Ankara Üniversitesi mezunu Zirve Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğinde  Periındoyoloji uzmanı olarak çalışmakta olan Diş Hekimi Ebru Özkan Bütün, on yıldır diş hekimliği mesleğini icra ettiğini anlatarak; “2012 yılında Ankara Üniversitesi’nden mezun oldum. 2016 yılında da Diş Hekimliği Uzmanlık sınavı ile kazandığım  Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periyodontoloji Anabilim Dalında üç yıllık uzmanlık eğitimimi tamamladım"şeklinde konuştu.

“EN AZ 6 AYDA BİR DİŞ KONTROLÜ YAPILMALI”

Günde en 2 kez dişlerin  fırçalanması gerektiğini ifade eden Ebru Özkan Bütün; “Ağız sadece dişlerimizin temiz olması ya da ferah bir nefes ya da sağlıklı gülmek için değil, aslında vücudumuzda bir bütün halinde işlev gören bir organımız. Yani bazen sadece estetik olarak bakıyor hastalarımız ama ağızdaki pek çok hastalık vücudumuzun diğer sistemlerini işaret edebiliyor. Bu yüzden Diş Hekimliği kontrollerini en az 6 ayda bir yapmamız gerekiyor. Ağız hijyenine de günde en az 2 kere olmak üzere dişlerimizi fırçalamalıyız. En azından ayrıntılı günde 1 kere fırçalama bile bize yetecektir.” şeklinde konuştu.

Özkan Bütün, Klinikte yapılan işlemlerden de bahsederek; “Klinikte en çok hastaların başvurduğu eksik dişleri, protez, bunun yanında hem estetik hem işlevli olabilecek şekilde dolgular, kanal tedavileri, cerrahi işlemler, diş çekimi, 20 yaş dişleri, gömülü diş işlemleri, estetik diş olarak zirkonyum dişler, lamineler bunların hepsi kliniğimizde uyguluyoruz” dedi.

"DİŞİMİZ AĞRIDIĞINDA YAPACAĞIMIZ İLK ŞEY BÖLGENİN TEMİZLİĞİNİ SAĞLAMAKTIR"

Diş hekimi Ebru Özkan Bütün, Toplum olarak dişle ilgili doğru bildiğimiz yanlışlara da işaret ederek; “Geceleri dişimiz ağrıdığında öncelikle o bölgedeki gıda artıklarını temizlememiz gerekiyor. Bu ihmal edilen bir durum. Önce o bölgeyi fırçalamamız ve temizlememiz gerekiyor. Gerekirse diş ipiyle araya sıkışan gıdaları çıkarmamız gerekiyor. Sonrasında bölgeyi rahatlatmak için bir bardağa bir çay kaşığı tuzlu su koyarak gargara yapabiliriz. Bunun dışında çok fazla ağrımız olursa acil hekimlerine başvurabiliriz. Kesinlikle o bölgeye kolonya, ağrıyı gidermek için aspirin, yumuşak dokulara böyle şeyler uygulamamamız gerekiyor. Çünkü o bölgedeki yumuşak dokuların tahrişine neden olabiliyor. En azından doktora gidemiyorsak bile sadece ağrı kesici alıp, günde 3’ü geçmemek kaydıyla ağrı kesici ile durumu idare etmeye çalışabiliriz.  Çocukların süt dişleri aslında daimi dişlere rehberlik etmek için varlar. En önemli görevi bu. Onun dışında tabi ki çocuğun psikolojisi için görünüş olarak, estetik olarak da ve konuşmaya yönlendirmesi için ağızda bulunuyorlar. Süt dişlerine herhangi bir çürük ya da iltihap görüldüğünde Çocuk Diş Hekimleri var bu alanda uzmanlaşmış. Onların tedavi etmesi gerekiyor. Çünkü erken süt dişi çekimi olduğunda yerine daimi dişler, yandaki dişler kayabilir. O boşluğu kapatabilir. Bu sonrasında hem maddi olarak hem de komplekslik açısından daha fazla tedavi gerektirir. O yüzden süt dişlerini aslında tedavi ettirmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“Pandemi şartlarına uygun donanımla hizmet veriyoruz"

Diş hekimi Ebru Özkan Bütün, Zirve Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği olarak hijyen kuralların en üst düzeyde uygulandığının da altını çizerek; “Pandemi sürecinde aslında ertelememiz gereken tek şey belki de düzenli gittiğimiz Diş Hekimi kontrolleridir. Yani 6 ayda bir normalde biz Diş Hekimi kontrolüne hiçbir sıkıntımız olmasa gitmenizi öneriyoruz ama bunu bu süreçte bir tık erteleyebiliriz. Çok fazla bir şikâyetimiz yoksa ama eğer durduk yere oluşan kanamalar, ağrılar, iltihaplar varsa ya da ağzımızda önceden olmayan kötü koku oluşumu veya yaralar çıkmışsa mutlaka diş hekimimizi başvurmamız gerekiyor.” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim