BAİBÜ’nin mezuniyet töreni için bir mesaj yayımlayan İzzet Baysal Vakfı Başkanı Ahmet Baysal, eğitim sistemindeki kötü yönlü düşüşe dikkat çekti. Baysal, mezun olan öğrencilere ise başarılar diledi.

Haber: Oğuzhan Eke

İzzet Baysal Vakfı Başkanı Ahmet Baysal, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) 2020-2021 Akademik Yılı Mezuniyet ve Ödül Töreni için bir mektup kaleme aldı. Öğrencilere başarıları için tebrik eden Ahmet Baysal’ın mektubu, mezuniyet töreninde İzzet Baysal Vakfı Genel Sekreteri Mustafa Yaman tarafından okundu.

“ARANIZDA BULUNAMAMAKTAN DOLAYI ÜZGÜNÜM”

Törene katılanları selamlayan Başkan Baysal, katılamadığı için üzgün olduğunu belirterek, “Üniversitemizin bu anlamlı gününde pandemi nedeniyle aranızda bulunamamaktan dolayı üzgünüm. Törene katılan herkesi selamlıyor ve hoş geldiniz diyorum. İlk eğitimine 1992 yılında başlayan Üniversitemizin 29 yılsonunda bu sene mezun veren 15 Fakülte, 1 Yüksekokul ve 8 Meslek Yüksekokuluna kavuşmuş olmasının mutluluğunu yaşıyoruz ve bugün, fakülte ve yüksekokullarımızdan derece alanları birer Takdir Belgesi ile ödüllendireceğiz. Bundan önce törene katılan herkesi, hazır bir araya gelmişken, ülkemizde eğitim seviyesinin ne noktaya geldiğini bir nebze de olsa düşünmeye davet ediyorum. Ülke olarak bugün gerek Lise gerek Üniversite gerekse Yüksekokullarımızda eğitim seviyesi düne göre nasıl” dedi.

“EĞİTİM KALİTESİNDE BARİZ BİR DÜŞÜŞ VAR”

Eğitim kalitesindeki düşüş olduğuna dikkat çeken Baysal, “Bizzat Hükümetimizin beyanlarından eğitim kalitesinde bariz bir düşüş var. Lise giriş imtihanlarında örneğin bir matematik sorusunu ancak 300 öğrenciden birisi doğru cevaplayabiliyor. Edebiyat sorusunu doğru cevaplayan kişi sayısı da benzer seviyede. Her dalda, her sene eğitim kalitesindeki düşüklüğü bizzat yetkililerinin beyanlarından üzülerek öğreniyoruz. Bu yıl, belirlenen pek de yüksek olmayan puanlarla Lise ve Üniversiteye girmek isteyenlerin sayısı o kadar azaldı ki, Yüksek Öğretim Kurumuna girebilenler çoğalsın diye, eğitimin kalitesini dikkate almadan, gerek Liseye gerekse Üniversiteye girme puanlarını düşürmek mecburiyetinde kaldı” ifadelerini kullandı.

“BUGÜNE GELİŞİN ANA FAKTÖRÜ SIK YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER”

Eğitim sistemindeki kötü gidişin, sistemdeki sık değişiklikler olduğunu belirten Baysal, “Kabul edilen eğitim sistemimiz neredeyse her üç veya dört senede bir değişiyor. 20 yıldır 6 Eğitim Bakanı geldi, her bakan önceki eğitim sistemini değiştirerek kendi sistemini kurdu. Bugüne gelişin ana faktörü, bana göre, bu eğitim sistemindeki sık yapılan değişiklikler olmuştur. Başta Eğitmenlerimiz olmak üzere, onların etkisindeki öğrencilerimiz, daha önceki sisteme yenice adapte olmaya çalışırken, yeni getirilen sistemin girdabı içine düştüler. Ben akademisyen değilim; ancak yukarıda söylediklerimi inandığım akademisyenlerden duyuyorum” diye konuştu.

“HÜKÜMETİMİZ BU KONUDA ACİL BİR KARAR ALMALIDIR GÖRÜŞÜNDEYİM”

Eğitime ek bir bütçe ayrılması gerektiğini işaret eden Baysal, “Sanırım sorun şurada, hükümetimizin belirlediği nüfus artışı karşısında eğitim alacakların sayısını kısıtlayabilmekten mahrumuz. Bu nedenle kaliteli eğitim yerine sayısal eğitimi tercih ediyoruz. Oysa sayısal eğitim içinde, Devletimiz kaliteli eğitime ek bir bütçe ayırabilse sorunu çözülebilir görüyorum. Hükümetimiz bu konuda acil bir karar almalıdır görüşündeyim. Bu mühim konuyu dikkatlerinize sunduktan sonra, bu törene vesile olan gençlerimizi kısa bir mesajla da olsa kutlamak isterim. Şu anda bu tören Üniversitemizin Fakülte ve Yüksekokullarından derece alanları kutlamak için yapıldı. Aranızda iyi derecelerle mezun olan çok değerli gençlerimiz var. 15 Fakülte ve 1 Yüksekokulu içinde 3 gencimiz ve yine 8 Meslek Yüksekokullarımız içinde 3 gencimiz 1. 2. ve 3. sırada derece alarak mezun oldular. Bunlara hakları olarak daha değerli ödüller verilirken, 15 Fakülte, 1 Yüksekokul ve 8 Meslek Yüksekokullarımızın birincilerine de ayrıca Vakfımızca Takdir Belgeleri ve ödüller verilmemezlik edilmiyor. Kendilerini içtenlikle kutluyor ve onları bugünlere yetiştiren ailelerini ve akademisyenlerini tebrik ediyorum” kelimelerini kullandı.

“ONLARA DUA ETMEKTEN İLERİYE GİDEMİYOR”

İş bulmak noktasında yaşanan zorluklara dikkat çekerek, diplomanın mezunlara iş imkanı konusunda yardımcı olması temennisinde bulunan Ahmet Baysal, “Kendilerini bekleyen iş hayatının, bugünün bilinen zorlukları içinde, aldıkları derecelerin kendilerine ne derece faydalı olacağını takdir, hatta tahmin dahi edememe rağmen, ümidim diplomalarının kendilerine iş hayatında şans, fırsat ve imkan yaratmasını dilemekten ve onlara dua etmekten ileriye gidemiyor. İmzamı taşıyan Takdir Belgeleri ve ödüller benim adıma Vakfımızın değerli Halk Üyeleri tarafından takdim edilecektir” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim