2017 – 2018 Akademik Yılının başlaması nedeniyle Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde akademik yıl açılış töreni düzenlendi.

AİBÜ Kongre Merkezi’nde düzenlenen akademik yıl açılış törenine Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü de katıldı. Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin Türkiye’de önemli bir eğitim merkezi olduğunu ifade eden Özlü, “Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde bulunmak, benim için ayrı bir gurur. Çünkü burada sadece bir üniversitenin akademik yılı açılışını yapmıyoruz. Hayatını, sanayiye ve eğitime adamış bir büyük insanın çıktığı yolu takip ediyoruz.” dedi.

Haber: Mehmet Fatih Yalınız

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Kongre Merkezi’nde düzenlenen akademik yıl açılış törenine, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Bolu Valisi Aydın Baruş, AK Parti Bolu Milletvekilleri Ali Ercoşkun ve Fehmi Küpçü ile Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, AK Parti İl başkanı Nurettin Doğanay, Bolu 2. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Aydoğan Budakçı, Bolu Cumhuriyet Başsavcısı Önder Yaman da katıldı.

Akademik yıl Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Programda açılış konuşmasını AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı yaptı.

Alişarlı; AİBÜ’nün öyküsünün millet dayanışmasında en büyük sembollerden biri olduğunu söyledi. Alişarlı, konuşmasında İzzet Baysal’ın da milleti için neler yaptığından da bahsederek; “İzzet Baysal yürüdüğü yolda tüm yaşantısı ve yaptıklarıyla ben değil biz nasıl olunur bunu hepimize gösteren bir kılavuz olmuştur” dedi. Alişarlı; “Türkiye yükseköğretiminde çeyrek aşırı geride bırakan üniversitemizin akademik açılışı dolayısıyla bir arada olduğumuz bu güzel ve özel günde başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk; vatanı ve milleti uğruna canını feda eden tüm şehit ve gazilerimiz 15 Temmuzda demokrasi ve milli iradeye sahip çıkan şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Ayrıca üniversitemizin kurucusu büyük hayır sever İzzet Baysalı şükranla yad ediyorum. Ülke ve millet olarak asırlardır süre gelen vakurlu ve onurlu duruşumuzu her şart ve zeminde seyrettiğimiz birlik ve beraberliğimize borçluyuz. 15 gün bu hain darbe girişimiyle aziz milletimizin gösterdiği kutlu direniş sahip olduğumuz bu kutsi mayanın hala sapasağlam olduğunu bizler bir oldukça tüm dünyaya göstermiştir. Böyle bir milletin ferdi olmaktan gurur duyduğumu ifade ederken bugün burada öğrencilerimiz, akademisyenlerimiz, idari personelimiz, tüm paydaşlarımız ve siz değerli misafirlerimizle bu güçlü birlik duygusunu bir kez daha yaşamanın engin mutluluğu ve heyecanını taşıdığımı ifade etmek istiyorum. Kuruluşundan bugüne 25 yılı geride bırakan Abant İzzet Baysal üniversitesinin öyküsü devlet millet dayanışmasının şüphesiz en büyük sembollerinden biridir. Üniversitemize ismini veren merhum İzzet Baysalın hayatını, düşüncesini ve faaliyetlerini ele aldığımızda bu özelliği çok daha iyi anlarız. Bolunun hemen her caddesinde hastane ve okulunda İzzet Baysal adeta kollarını açmış şehrini ve bu ülkenin yaşlısını gencini tüm insanlarını kucaklamıştır. İzzet Baysala baktığımızda hayatının her safhasında ‘milletim için daha fazla ne yapabilirim’ diye düşünüp hiçbir şeyi israf etmeyen, ilkeli, sabırlı ve en nihayetinde hep gülümseyen bir sima görürüz. İzzet Baysal yürüdüğü yolda tüm yaşantısı ve yaptıklarıyla ben değil biz nasıl olunur bunu hepimize gösteren bir kılavuz olmuştur. Kendisinin bizlere bıraktığı emanet 25 yılda hızla yürüyerek onun izinden giden İzzet Baysal Vakfımız ve eğitime gönül veren diğer kıymetli hayırseverlerimizin sağladığı destekler, devletimiz ve hükümetimizin yükseköğretim dalına yaptığı güçlü yatırımlar ve ekonomik idari kadrosunun öz verili gayretleri ile ülkemizdeki üniversite arasında önemli bir mevkiiye yükselmiştir. Bu vesile ile Abant İzzet Baysal üniversitenin rektörlüğü gibi ulvi bir görevi yaklaşık bir ay önce şahsıma tebliğ eden Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a Yükseköğretim Kurulu Başkanı Sayın Yekta Saraç ve kurulun değerli üyelerine akademik açılış vesilesi ile bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum.” şeklinde konuştu.

“3 fakülte ile başladık 11’e çıktı”

Törenin devamında konuşan İzzet Baysal Vakfı Başkanı Ahmet Baysal ise şunları söyledi; “Buraya gelmeden 10 gün önce yeni rektörümün atanacağını yeni duymuştum. Rektörlükten haklı olarak her sene özlemle beklediğim açılış davetiyesini bekliyordum. Davetiye geldi. Davetiyeyi önce bir şaşkınlık sonra bir sevinçle okudum. Sadece 2017–2018 yılı akademik yılı açılışını beklerken, oradan koskoca yazılmış bir 25 yıl akademik açılış yılını gördüm. Bu beni son derece mutlu etti. Yaşlılıkta insan zamanın nasıl geçtiğini unutuyor. O yazıyı okuyunca ilk defa geriye döndüm. 25 yıl öncesini hatırladım. O günlerden bugüne ne çabuk gelmişiz ve ne çabuk unutmuşuz o yılları. Halbuki çok zahmetli çok meşakkatli yıllardı. Ben her akademik yılı mutlulukla yaşamış, o hepsini birden aynı her sene aynı sevinçle yaşamış bir kişi olarak sanırım içinizde en mutlu olanlardan bir tanesiyim. İlerlemiş yaşımda bana bu imkanı veren yüze Allah’ıma şükrediyorum. Baktım rektörüm vakfımızın kuruluş yılını da hesaplamış, bizim hesaplayamadığımız, hesaplamadığımız o 30 yılı da hesaplamış. Biz başladığımızda 3 fakülte ile başladık, şu anda bu sayı 11 fakülteye çıkmış.”

“Gençler gelecek sizlerin”

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ise AİBÜ açılış töreninde yaptığı konuşmasında; “Allah gani gani rahmet eylesin. İzzet babamızın kurduğu üniversite ve onun yoldan giden onun vakfı. Başkanı çok değerli Ahmet abimiz, vakıf mülteviyeti ve yönetim kurulu üyeleri ve öyle bir üniversiteye sahibiz ki; vakfın her şeyi ile desteklediği yetmediği gibi İzzet Baysal ve vakfı sayesinde de İzzet Baysallarında çıktığı Bolu’dan ve onlarında bu üniversiteye sahip çıktığı özel bir üniversitenin mensuplarısınız. Bir çeyrek asırdır Türkiye’ye hizmet eden bir üniversitemiz. Şehri ile bütünleşmiş ve şehrin kültürel, sosyal ve ekonomik olarak çok ciddi katkılar sağlayan bir yapı oluşmuş. Böyle bir üniversitemizin açılışında bulunmanın onurunu şerefini hep beraber yaşıyoruz. Gençler gelecek sizlerin. Bu üniversiteden yetiştiğinizde ve mezun olduğunuzda ülkenin geleceğinde önemli bir yer alacağınızı bilerek hareket etmenizi sizlerden bekliyoruz. Her birimiz başta bu üniversitemizin kurucusunun izinden yürüyen vakfı ve onun desteği, vakıf insanların desteği ve üniversitemizin başta Rektör olmak şartıyla bütün öğretim elemanları sizlerin çok iyi yetişmesi için bütün güçlerini sarf ederken Bolu Belediyesi olarak bizde hem sizin hem üniversitemizin emrinde olduğunu ifade ediyor, gelecek sizlerin olacak ama bu geleceğe iyi hazırlanmanız konusunda üzerimize ne düşerse emrinizde olduğumuzu ifade ediyor ve üniversitemizin açılış döneminin öncelikle Bolumuza, üniversitemize ve ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyor hepinize saygılar sunuyorum” dedi.

“AİBÜ’den mezun değilim ama olmayı çok istedim”

AK Parti Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun İzzet Baysal’ın ve vakfının hizmetlerinden bahsederek; “Bizlerde milletvekili arkadaşımla birlikte katkıda bulunmaya çalıştık. Yaptığımız şeyler oldu, yapamadığımız kısımlarda oldu muhakkak ama gayret gösterdik.Ortaya çıkan eserden hepimiz gurur duyuyoruz” dedi. Ercoşkun;  “Kimi Bolulu kimi de gurbet elde ama ikinci evlerinde bulunan çok kıymetli öğrenciler hepinizi saygıyla sevgiyle selamlıyorum.  Cenabı hakka ne kadar şükretsek az. Evet, üniversitenin 25. yılı daha dün gibi gerçekten bende üniversite eğitimimi tamamlayıp Bolu’ya döndüğümde 1992 de bu üniversitenin o dönemki öğrencilerinden birisi olmak istemiştim. İkinci eğitimi burada alayım düşüncesiyle tekrar üniversite sınavına girdim ve İşletme Fakültesini kazandım. Tabi geldim gittim biraz gelmeye çalıştım ama iş hayatıyla birlikte bunu devam ettirmek mümkün olmadı. O yüzden İzzet Baysal Üniversitesinden mezun bir kardeşiniz değilim ama olmayı çok istedim. Bunun çok önemli bir sebebi rahmetli İzzet Baysaldı. Hayatında tanışmak nasip oldu ve gerçekten Bolu için doğup büyüdüğü o ana baba toprağı için belki de tüm varlığını buralara hizmet etmek için ortaya koyan İzzet Baysal Üniversitesinden mezun olmak bir ayrıcalık olacaktı. Bu bizlere nasip olmadı ama inşallah siz gençlerimize nasip olacak. Bu güne kadar değerli vakfın, İzzet Baysal Vakfının Bolu’ya yapmış olduğu hizmetlere bizlerde milletvekili arkadaşımla birlikte katkıda bulunmaya çalıştık. Yaptığımız şeyler oldu, yapamadığımız kısımlarda oldu muhakkak ama gayret gösterdik. Ortaya çıkan eserden hepimiz gurur duyuyoruz. Daha iyisini de yapmak için de inşallah bu birlikteliğin öğrencisiyle, akademisyenleriyle, idarecisiyle, devletiyle, milletiyle hep birlikteliğin çok büyük katkısı olacak” ifadelerini kullandı.

“Biz büyük medeniyetin çocuklarıyız”

AK Parti Bolu Milletvekili Fehmi Küpçü geçmişten günümüze iz bırakan medeniyetin evlatları olduğunu belirterek; “İzzet baysal devlet üniversitesinin her akademik yılı açılışına katıldığımdan Ahmet amcayı çok keyifli, bereketli, keremli, hikmetli konuşmaları neticesinde her seferinde duyguyla izlerim. Evet, benden önceki hatiplerin tamamı ve haseten Ahmet amca çok kalbi bir konuşma yaptı. Aslında bu bizim her zaman söylemeye çalıştığımız, inandığımız, milletimiz ve medeniyetimizle medeniyet tasavvurumuzla ilgili olarak medeniyet kodlarımıza ilişkin aslında bilgiler veriyor. Evet, biz büyük medeniyetin çocuklarıyız. Geçmişten istikbale giden yolda belli değer yargılarıyla beraber, tarih sahnesindeki yolculuğumuz hak, adalet noktasında yola devam ederken işte Ahmet amcanın o konuşmasında söylediği gibi üniversitesini, okulunu kendisi yapmaya çalışan devletiyle, milletiyle birbiriyle barışık, hani anne babalarımızın bizi devletimiz aile olsun muradıyla büyüttüğü, kendi kazandıkları helal paraları milletiyle, gençleriyle, evlatlarıyla paylaşan bir medeniyet tasavvurundan bahsediyoruz.  Elbette ki derdimiz, muradımız, değişen, dönüşen güçlü bir Türkiye yaratabilmek muradı. Gülen yüzlerin olduğu tarih sahnesinde iz bırakan istikbale dair iz bırakacak yine o geçmiş külliyatıyla beraber o medeniyet membaından içmiş olduğu pınardan neşet eden değerleriyle yola devam edecek bir medeniyetin evlatlarıyız” şeklinde konuştu.

“Bolu’nun geleceğine ışık tutuyor”

AİBÜ’nün kurulduğu günden bu yana değerli katkıları olduğunu ifade eden Bolu Valisi Aydın Baruş;  “Bugün çok anlamlı bir günde iki önemli olayı yaşamanın mutluluğunu idrak ediyoruz. Bunlardan birisi 1992 yılında kurulmuş ve o günden bu güne Bolunun ekonomik, sosyal ve kültürel hayatına hareketlilik getirmiş bu günde aynı ivmeyle Bolunun geleceğine ışık tutan üniversitemizin 25’inci kuruluş yıldönümü. Bu çeyrek asırlık maziye sahip köklü bir eğitim kurumu olarak İzzet Baysal üniversitesinin gelecekte de başarılarını sürdüreceğine hem bolumuza hem ülkemize çok değerli katkılar getireceğine inancımı ifade etmek istiyorum. Diğer bir yıldönümü bu üniversitenin kuruluşunda hem Bolulu olarak hem de bu ülkenin çok değerli bir ferdi olarak eşsiz katkılar sağlamış büyüğümüz rahmetli İzzet Baysal’ın kurmuş olduğu vakfın 30’uncu Kuruluş yıl dönümü ve vakfımızın da 30’uncu kuruluş yıldönümünü tebrik ediyorum. Bu güne kadar ilimize çok değerli katkılar sağlanmış bu vakfın önümüzdeki yıllarda da hem üniversitemize hem ilimize değerli katkılarının devam edeceğine inandığımı belirtmek istiyorum” şeklinde konuştu.

“İzzet Baysal en hızlı büyüyen üniversiteye can suyu döktü”

Törende son konuşmayı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü yaptı. Bakan Özlü, "Bolu’nun Babası" olarak bilinen İzzet Baysal'ın Türkiye'nin en büyük sanayicilerinden biri olduğunu anımsatarak, "Ancak bu büyük iş adamı, sadece sanayiye değil, çok daha büyük bir şeye yatırım yaptı. Kendi ifadesiyle, 'en büyük eseri olan İzzet Baysal Vakfı' ile bugün Türkiye'nin en hızlı büyüyen üniversitelerinden birine de can suyu döktü. Bilim ile sanayiyi, kendi kimliğinde buluşturmayı başardı. Bilim ile sanayinin, birbirinin can yoldaşı olduğunu hepimize ispatladı." şeklinde konuştu.

Akademik yıl açılış töreni konuşmaların ardından, akademisyenlere ödül verilmesi ve AİBÜ Öğretim Görevlilerinden Kemal Bilsel Sarısözen tarafından verilen mini konserle sona erdi.

Açılış etkinlikleri kapsamında Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, akademik yılın ilk dersini verdi.

 

 

Editör: TE Bilisim