Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü öğrencileri tarafından düzenlenen ‘Dünyada ve Türkiye’de Psikoloji ve Psikologluk Mesleği’ konulu konferansın konuğu Türk Psikologlar Derneği Başkanı Doç. Dr. Okan Cem Çırakoğlu oldu.

İzzet Baysal Kültür Merkezi Mavi Salonda gerçekleştirilen konferansın açılış konuşmasını Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hamit Coşkun yaptı. Coşkun, 42 yıldır psikoloji mesleğinin gelişmesine katkıda bulunan Doç. Dr. Okan Cem Çırakoğlu’nu üniversitemizde misafir etmekten büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

Doç. Dr. Okan Cem Çırakoğlu ise yaptığı sunumda, pozitif bilimlerin gelişmesiyle birlikte psikolojinin de bir bilim dalı haline geldiğini vurgulayarak, “Psikoloji bilimi bu süreçte kimi zaman çok ağır eleştirilmiştir. Diğer alanlara göre yayılma, genişleme ve bilimsel veri üretme anlamında dünyada ciddi bir yer edindiğini düşünüyorum ama psikolojiye verilen değer anlamında ne yazık ki aynı fikirde değilim. Psikoloji Avrupa’da doğmuş, Amerika’da büyümüş bir bilimdir.  Özellikle Dünya Savaşının yarattığı büyük göçler Amerika’da bu bilimin hızlıca gelişmesini sağlamıştır.” dedi.

“Psikoloji herkesin yapabileceği bir işmiş gibi algılanıyor. Oysa ki altında ciddi emekler, araştırmalar ve çalışmalar bulunuyor.” diyen Doç. Dr. Çırakoğlu, son yıllarda Türkiye’de nöroloji ve psikoloji bilimlerinin birlikte gelişim gösterdiğini anlattı. Bu alanda çalışan birçok psikoloğun teknik alt yapı yetersizliklerinden dolayı ülkemizde çalışmalarını sürdüremediğine dikkat çeken Çırakoğlu, ülkemizdeki 92 psikoloji bölümünde de eğitim kalitesinin mutlaka arttırılması gerektiğini söyledi.

Konferans, Doç. Dr. Okan Cem Çırakoğlu’nun öğrencilerden gelen soruları cevaplandırmasının ardından sona erdi.

Editör: TE Bilisim