Aile Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı Pınar Altok Erateş ve Aile Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Aile ve Toplum Hizmetleri Birim Sorumlusu Psikolog Aslı Atıcı,  Aile Eğitim Programı (AEP) kapsamında 2013’ten beri eğitim, sağlık, iktisat, hukuk ve medya olmak üzere çeşitli alanlarda eğitimler düzenleyerek ailenin sahip olduğu kaynakları en etkin şekilde yönetme ve karşılaştığı risklerden korunma becerilerini artırmayı hedeflediklerini belirttiler.

ÖZEL HABER: ASLI AKIŞ

KAMERA: BURHAN YEŞİLTAŞ

15-21 Mayıs Aile Haftası” kapsamında Aile Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Aile ve Toplum Hizmetleri Birim Sorumlusu Psikolog Aslı Atıcı, Aile Eğitim ve İletişim", "hukuk", "iktisat", "medya" ve "sağlık" olarak 5 alan ve 28 modülden oluşan AEP, ailelerin eğitim ihtiyaçları dikkate alınarak hazırlandığını söyledi.

Aile Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı Pınar Altok Erateş, Aile eğitimi ve iletişim alanında yer alan modüllerle, aile hayatının farklı dönemlerinde yaşanabilecek sorunlar hakkında bilgi vermek ve bu sorunların çözümüne hizmet edecek farkındalık ve becerilerin kazandırılması amaçlandığına dikkat çekti.

AİLE EĞİTİM PROGRAMI NEDİR?

Aile Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Aile ve Toplum Hizmetleri İl Müdür Yardımcısı Pınar Altok Erateş, Aile Eğitim Programı (AEP) kapsamında amaçları ve hedeflerinden bahsederek;  “Sağlam, güçlü, işlevsel ve uyumlu bir aile birlikteliği sağlanarak, ailelerin huzur ve refahının geliştirilmesini, aile kaynaklarının düzgün kullanımının sağlanmasıyla ailelerin ekonomik olarak desteklenmesini, haklarını ve sorumluluklarını bilerek demokratik değerlere ve insan haklarına saygılı beden, zihin, ahlak ve duygu bakımından dengeli sağlıklı gelişen yaşadığı çevreye duyarlı, yapıcı, yaratıcı ve verimli bireylerin gelişmesi için Bakanlığımız tarafından geliştirilen bir programdır.

AEP ülkemizde sağlıklı, mutlu ve müreffeh ailelerin oluşması için ailelerin; eğitim, hukuk, iktisat, medya ve sağlık alanlarındaki hizmetlerden daha etkili biçimde yararlanmalarına, aile içi süreçlerini işlevselleştirerek aile yaşam kalitelerinin artmasına, sahip olduğu her türlü kaynağı etkili bir şekilde yönetmelerine ve karşılaşabilecekleri çeşitli risklere yönelik önlemler almalarına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.” şeklinde konuştu.

AİLE EĞİTİM PROGRAMININ İÇERİĞİ NEDİR?

Aile Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Aile ve Toplum Hizmetleri Birim Sorumlusu Psikolog Aslı Atıcı, aile eğitim programının içeriğine dair bilgiler aktararak,  Aile Eğitim ve İletişimi alanında yer alan modülleri aktardı. Atıcı; “Aile hayatını bütüncül ve güce dayalı bir anlayışla ele almak, yaşamın farklı dönemlerinde yaşanabilecek sorunlar hakkında bilgi vermek ve bu sorunların çözümüne hizmet edecek farkındalık ve becerileri kazandırmak, aile kurma ve aile olma sürecinde problem ortaya çıkmadan önce yapılan müdahaleler aracılığıyla toplumsal yararı yüksek, zararı önleyici bir hareketi yaşama geçirmek amaçlanmaktadır. Bu amaçla oluşturulan programda yer alan modüller şunlardır:  (Hayatın İlk Çeyreği (0-18 yaş gelişimi), Evlilik ve Aile Hayatı, Aile Yaşam Becerileri, Okul ve Aile, Üstün Yetenekli Çocuklar ve Aileleri, Değerlerin Edinilmesinde Ailenin Rolü, Tek Ebeveynli Aileler)” ifadelerini kullandı.

ATICI, HUKUK ALANINDA YER ALAN MODÜLLERİ ANLATTI

Hukuk alanında yer alan modülleri da anlatan Aslı Atıcı; “Yaşamsal pratiğin aile için en çok gerektirdiği hukuk bilgisini en sade ve anlaşılır dilde aktarmak, bu sayede hak ve ödevlerinin farkında aile bireyleri oluşmasını desteklemek ve nihayetinde daha az ihtilaf ve daha çok uzlaşı sağlanmasına katkıda bulunmak amaçlanmaktadır. Bu amaçla oluşturulan programda yer alan modüller şunlardır: (Hukuk Okuryazarlığı, kişi hakları, iş hayatı ve hukuk, özel gereksinim grupları)” dedi.

“TASARRUF ALIŞKANLIĞINI KAZANARAK ÇEVREYE KARŞI DUYARLI BİR YAŞAM SÜREBİLMELERİNİ DESTEKLEMEK AMAÇLANMAKTA”

Atıcı, İktisat alanındaki eğitimlerle, ailelerin mevcut iktisadi kaynaklarını verimli ve etkili kullanabilmesi, ev harcamaları ve tüketimlerini ihtiyaca uygun yapabilmeleri konusunda destek verildiğine işaret ederek; “İktisat alanında yer alan modüllerle, aile yaşamının en önemli bileşenlerinden biri olan iktisadi süreçlerle ilgili ailelere farkındalık kazandırmak, ailelerin mevcut iktisadi kaynaklarını verimli ve etkili kullanabilmesini sağlamak ve küçük girişimler konusunda temel bilgileri edinmesini temin etmek, harcama ve tüketimlerini ihtiyaca uygun olarak yapabilmelerine katkıda bulunmak, tasarruf alışkanlığını kazanarak çevreye karşı duyarlı bir yaşam sürebilmelerini desteklemek amaçlanmaktadır. Bu amaçla oluşturulan programda yer alan modüller şunlardır: (Aile bütçesi ve kaynak yönetimi, finansal okuryazarlık, enerji tasarrufu, aile ve alışveriş, küçük işletme girişimciliği)” diye konuştu.

“AİLE BİREYLERİNİN BİLİŞSEL, DUYUŞSAL, ESTETİK, ETİK AÇIDAN DONANIMLI VE GÜÇLÜ OLABİLMELERİNİ SAĞLAMAK ÖNCELİK”

Medya alanında yer alan modüllerle, ailelerin, medya imkanlarından en üst seviyede faydalanmalarına ve gelebilecek zararları en aza indirebilecek bilgi ve beceriye sahip olmalarına katkıda bulunulması amaçlandığını altını çizen Aslı Atıcı; “Medya alanında yer alan modüllerle, aile üyelerinin ve aile olmaya aday bireylerin medya karşısında hem “bilişsel” hem “duyuşsal” hem de “estetik” ve “etik” açıdan donanımlı ve güçlü olabilmelerini sağlamak, medya imkânlarından en üst seviyede faydalanmalarına ve gelebilecek zararları da en aza indirebilecek bilgi ve beceriye sahip olmalarına katkıda bulunmak amaçlanmaktadır. Bu amaçla oluşturulan programda yer alan modüller şunlardır: (Medyayı tanımak, medyayı kavramak, bilinçli medya kullanımı, aile ve internet)” ifadelerini kullandı.

“5 ALAN VE 28 ANA BAŞLIKTAN OLUŞMAKTADIR”

Aile sağlığını korumaya ve geliştirmeye, ailenin yaşam kalitesini yükseltmeye katkıda bulunmak amaçlı sağlık alanında yer alan modülleri da paylaşan Atıcı; “Sağlık alanında yer alan modüllerle, tıp bilimini kullanarak aile sağlığını korumaya ve geliştirmeye, dolayısıyla ailenin ömrünü uzatmaya ve yaşam kalitesini yükseltmeye katkıda bulunmak hedeflenmektedir. Ailenin sağlığını iyileştirerek; toplum sağlığını iyileştirmek hastalıklarla daha etkin savaşmak, sağlık maliyetlerini en aza indirerek ve verimliliği artırarak daha güçlü toplum hâline gelmek diğer amaçlardır. Bu amaçlarla oluşturulan programda yer alan modüller şunlardır: (Sağlık okuryazarlığı, sağlıklı yaşama ve hastalıklardan korunma, çocuk ve ergen sağlığı, üreme sağlığı ve sağlıklı annelik, yaşlı sağlığı, ilk yardım, madde kullanım riski ve madde bağımlılığından korunma)olmak üzere 5 Alan ve 28 Ana Başlıktan oluşmaktadır. Ayrıca Bakanlığımız tarafından sağlıklı evlilik birlikteliği oluşturulabilmesi için Evlilik Öncesine Eğitim Programı oluşturulmuştur. (Evlilikte İletişim ve Yaşam Becerileri, Evlilik ve Sağlık, Aile Hukuk Rehberi, Evlilik Öncesi Eğitim El Rehberi)” şeklinde konuştu.

AİLE EĞİTİM PROGRAMLARININ HEDEF KİTLESİ KİMLERDİR?

Aile eğitim programlarının hedef kitlesi kitlesi ve eğitimlere katılmak isteyen bireylerin AEP web sitesinde ya da uygulayıcı kurumlara müracaat ederek açılan eğitimlere katılabileceğini de belirten Atıcı;  “AEP çağdaş bir bireyin kazanması gereken temel yetkinlikleri içermektedir. Bu sebeple her bir modülü her bir bireyin alması önerilir. Dolayısıyla programda yer alan modüllerin büyük bölümünde hedef kitle bütün aile üyeleri, dolayısıyla bütün toplumdur. Ancak belirli bir yöredeki belirli gruplar için ihtiyaca özel eğitim paketleri eğiticiler tarafından oluşturulacaktır. Bu paketlerin oluşturulmasında bireylerin aile yaşamlarında bulundukları evreler ve medeni durumları belirleyici olabilecektir. Bu çerçevede yetişkin aile üyeleri ana hatlarıyla aşağıdaki kategorilerden birisi içerisinde yer alarak eğitime katılabilir:

  • Yetişkin bekârlar: Yasal evlenme yaşına gelmiş hâlihazırda herhangi bir evlilik hazırlığı içerisinde olmayan yetişkin bireyler (boşanmış çocuksuz kişiler dâhil).
  • Evlilik hazırlığı yapanlar: Nişanlı, sözlü veya evlenmeye karar vermiş bireyler.
  • Evli ve çocuksuz şahıslar: Evli olup hâlihazırda çocuk sahibi olmayan bireyler.
  • Evli ve çocuklu şahıslar: Evli olup hâlihazırda her yaştan çocuk sahibi olan bireyler (evlat edinmiş, bakıcı ebeveynlik veya koruyucu ailelik yapan bireyler dâhil).
  • Evli ve çocukları artık evden ayrılmış şahıslar: Özellikle yaşam döngüsü içerisinde son dönemde yer alan; çocukları eğitim, evlenme, çalışma gibi nedenlerle evden ayrılmış olan çiftlerin her biri.
  • Tek ebeveynli aile bireyleri: Herhangi bir sebeple çocuğunu eşi olmadan büyüten anne veya baba.” dedi.

Ayrıca bireyler gerek AEP İnternet sitesinden gerekse uygulayıcı kurumlarından ihtiyaç duydukları eğitimlerin açılması konusunda da talepte bulunabilirler. Bütün AEP eğitimleri ve katılımcılara sunulan eğitim materyalleri ücretsizdir. Eğitim içeriklerinin tamamına ve eğitimlerde kullanılmak üzere geliştirilmiş materyallere, AEP İnternet sitesinden de erişilebilir. Arzu eden bireyler bu zengin kaynaktan da yararlanabilir” ifadelerini kullandı.

“HEDEF SAYIMIZIN ÜZERİNE ÇIKMAYI HEDEFLİYORUZ”

İlimizde aile eğitim programları kapsamında neler yapıldığını da ifade eden Atıcı; “Öncelikli olarak halk ile temas eden tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız hedef alınmış olup 2022 yılının başından bu yana bir çok kamu kurumunda eğitimler düzenlendi. Bakanlığımızın öngördüğü hedef kitlelerden olan fabrikalarda hem tedarikçi firmalara hem de çalışan personellere bu eğitimler verildi. Üniversiteye devam eden öğrencilere evlilik öncesi eğitimleri öncelikli alınarak dijital bağımlılık, iktisat, medya alanlarında bir takım eğitimler düzenlendi. Yıl içerisinde kuran kursları, diğer fabrikalar, STK’lar ve yine kamu kurum ve kuruluşlarına bir takım eğitimler düzenlenmesi planlanmaktadır. Bakanlığımızın İlimiz için eğitim alan hedef sayıyı 2022 yılı için 500 kişi olarak belirlemiştir. Bizler bu hedef sayısının büyük yaklaşığı olan 309 kişiyi yılın ilk 5 ayında tamamlamış olarak bulunmaktayız. Yılsonunda hedef sayının üstüne çıkmayı planlıyoruz.” dedi.

Editör: TE Bilisim