Çanakkale Savaşları'ndan kalma objelerin yer aldığı ve dijital gösterilerin sunulduğu “Çanakkale Savaşları Mobil MüzesiBolu’da ikinci kez ziyaretçilerle buluştu.

Haber: Burhan Yeşiltaş

Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığınca "Al Sancağın Dalgalandığı Her Yerdir Çanakkale" sloganıyla yola çıkan mobil müze, Bolu’da vatandaşlarla buluşturuldu.

Kardelen meydanında kapılarını açan, içerisinde Çanakkale Savaşları'ndan kalma objelerin, resimlerin, fotoğrafların, Çanakkale askeri heykeli ile videoların gösterildiği ekranların bulunduğu müze ilgi görüyor. Müzeye koronavirüs tedbirleri kapsamında belli sayılarda gruplar halinde alınıyor.

Ziyaretçilerin Çanakkale Savaşı'nda cephedeymiş gibi hissetmesini, o ruhu yakalayabilmesini, o günlere bir nebze olsun tanıklık etmesini sağlamak amacıyla birebir canlandırılmaya çalışılan müzede, savaş dönemine ait çeşitli materyaller, videolar ve savaş objeleri sergileniyor. Savaş anını dış ses, ambiyans ve tasarımlarla Bolu’ya taşıyan mobil müze, Çanakkale ruhunu 7’den 77’ye herkese yaşatıyor.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından, milli şuurumuzun geliştirilerek Çanakkale ruhunun gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla hazırlanan ve T.C. Cumhurbaşkanlığı'nın 180 günlük eylem planında yer alan Çanakkale Muharebeleri Mobil Müzesi, proje kapsamında 20 - 21- 22 Ekim 2021 tarihlerinde 10.00 - 18.00 saatlerinde  ücretsiz olarak ziyaretlere açık olacak.

“Al Sancağın Dalgalandığı Her Yerdir Çanakkale”

Çanakkale… Bir milletin doğduğu yer. Bir milletin vatanı için, geleceği için gözünü bile kırpmadan ölüme gittiği, genç yaşlı demeden omuz omuza savaştığı yer. Arkasına bile bakmadığı yer, tereddüt dahi etmediği yer. Bir milleti, millet yapan, adını tarihe destansı bir kahramanlık ve cesaret örneği ile yazdıran yer. Çanakkale Savaşı, işte böyle bir hikâye ile 105 yıl önce yaşandı. Ama hiçbir zaman kalplerimizden, akıllarımızdan gitmedi. Hiç eksilmedi, “Çanakkale” denildiğinde yüreklerimizi sızlatan o his. Hiç eksilmedi, “Çanakkale” denilince bizler için kendisini sorgulamadan ateşe atanlara duyduğumuz saygı. İlk günkü gibi sıcak, ilk günkü gibi taze. İşte bu sebeple bu millet, hiç gitmese de o tarih yazılan şehre, en küçüğünden en büyüğüne kadar bilir Çanakkale’nin anlamını.

Projenin Amacı

Bu proje kapsamında, Çanakkale’ye henüz gitmemiş olan, bu şanlı zafere ve mirasına tanıklık edemeyen insanlarımız için bir “Mobil Tır” konsepti geliştirilerek, ülkemizin tamamını gezerek hizmet verilmesi amaçlandı. Çanakkale Savaşları Mobil Müzesi ile tarihi yarımadaya gelmemiş ve gelemeyecek olan dezavantajlı gruplara, bu miras ulaştırılmış olacaktır.

 

 

Editör: TE Bilisim