Bolu Ovasında yetiştirilen tarım ürünlerine alternatif ürün desenleri çalışmasının sonuçları Bolu Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen toplantı ile paylaşıldı.

 MEHMET FATİH YALINIZ

Bolu Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen toplantıya, Bolu Valisi Aydın Baruş, İl Tarım ve Orman Müdürü İzzet Murat, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, Bolu Ziraat Odası Başkanı Hakkı Fidan ve daire personeli katıldı.

 

Toplantıda ilk konuşmayı yapan Bolu Valisi Aydın Baruş, bu tür çalışmalarla Bolu’daki tarım potansiyelini daha iyi değerlendirme imkanı bulunacağını kaydetti. Vali Baruş şöyle konuştu; “Bu çalışma, dar olan toprak arazilerimizin nasıl değerlendirilebileceği, çiftçimizin, ilimizin ve ülkemizin ekonomisine daha fazla katkı verir hala nasıl getirileceği konusuna cevap aramak üzere yapıldı.

Bolu Ovası, Bolu toprakları içinde en fazla verimin alınabildiği, sulanabilir alana sahip. Dolayısıyla Bolu Ovası’ndaki tarımsal potansiyeli bugün değerlendirdiğimizde, çok daha iyi değerlendirme imkânına sahibiz.

İlimizde toplam tarım arazisi miktarı 118.000 hektar civarında, yüzölçümünün %14’üne tekabül ediyor. Bunların içerisinde sulanabilir alan ise, 54.00 hektar civarında, bu da toplam arazinin %46’sı. Sulu tarım yapılan alan 33.336 hektar, bu da sulanabilir arazinin %63’ü. İnşallah çok yakın zamanda tekke barajı ve Seben göleti gibi önemli projelerin hayata geçirilmesiyle birlikte, bu %63’lük oranı %100’lere taşımayı planlıyoruz.

Sulama imkanına sahip olması nedeniyle, Bolu Ovası’nda mısır üretiminin artırılması kanaatine vardık. Çünkü, mısır üretimi hem verim olarak hem de ekonomik değer olarak çiftçimize çok büyük katkılar verebilecek bir ürün. Bu amaçla, Ziraat Odası ile işbirliği halinde, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın destekleriyle ‘Mısır Kurutma Tesisi’ projesinin hayat geçirilmesi için çalışmalar başladı. Mısır Kurutma Tesisi projesi ile ilimizde üretilen tanelik mısırın, bu tesislerde kurutularak özellikle beyaz et üretiminde ham madde olarak kullanılması için, buradaki entegre tesislerine pazarlanmasıyla birlikte hem çiftçimizin toprağını iyi değerlendirip daha fazla kazanması hem de beyaz et üretimi yapan entegre tesislerimize destek sağlanması söz konusu olacaktır.

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı ve üniversitede bulunan öğretim görevlilerimizin yaptıkları bu Ürün Deseni çalışmasının tüm çiftçilerimiz için katkı getirmesini ve hayırlı olmasını diliyorum.”

Baruş’un ardından, Ziraat Mühendisi Dr. Mustafa Uluç, Bolu Ovası toprak sınıflama ve puanlama analiz sonuçlarını paylaştı. Uluç, “Bölgenin Devlet Su İşleri tarafından rehabilitasyon projesi yapılacak alanda toprak özelliklerini belirlemek üzere bu çalışmaya başladık. Bu işte biz 4 ziraat mühendisi 6 tekniker olmak üzere bu etüt işlemini yaptık. Sınıflama ve harita sunduktan sonra bizden sonra ikinci aşamada ürün değerlendirme kısmında çalışacak kişilere fikirlerimizi paylaşmak üzere bu bölgede yetiştirilen ve yetiştirilecek alternatif kullanımlar için de değerlendirme olacak bir veri takdim ettik. Bizim çalışmamız birinci aşamada toprak sınıflamasına yöneliktir. Alanımız 6 bin 825 hektar, biz burada 5 bin 618 hektar alan çalıştık.” dedi.

Toplantıda son sunumu Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz yaptı. Karadeniz, “Bolu bir Batı Karadeniz ili. Aynı zamanda bir geçiş bölgesi. Karasal iklimden de kısmen özellikler taşıyor. Karadeniz’in nemli yağışlı iklimleri de burada var. Dolayısıyla net bir ürün söylemi çok imkansız gibi oluyor. Geçiş bölgelerine uygun, hem karasala, hem deniz iklimine uygun yağışı mart aylarında nisan aylarında bol olan bir iklim özelliği taşıyor. Dolayısıyla biz Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi olarak, 4 öğretim üyesi bir araya gelerek, çalışma yaptık. Hem Bolu’daki mevcut ürün desenlerini tespit ettik. Bu ovada bu iklime, bu toprak yapısına hangi ürünler önerilebilir, bunun çalışmalarını sunacağız.” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim