Bolulu üreticileri üretime teşvik etmek amacıyla “Analizini Yaptır, Gübreni Bilinçli Kullan, Toprağını ve Cebini Koru” sloganıyla tarım il müdürlüğü yetkililerince çalışmalar yürütülüyor.

Haber: Ebru Buket Dönmez

İl Müdürü İzzet Murat, İl Müdür yardımcısı Hasan Taş ve Tarımsal Altyapı ve Arazi Değerlendirme Şube Müdürü Tarık Güler Çiftçilerle bir araya gelerek Toprak ve Gübre konusunda istişare bulunarak bilgilendirme yaptı.

“TOPRAKLARIMIZIN ÇORAKLAŞMASI ENGELLENİYOR”

Konu hakkında açıklama yapan İl Müdürü İzzet Murat; “Değerli üreticilerimiz İlimizde hububat ekim sezonu gelmiş bulunmaktadır. Tohum ekiminden önce toprak analizinizi yaptırarak, analiz sonuçlarına göre uygun gübre cinsleri, miktarları, kullanım zamanları ve yöntemleri belirlenir. Laboratuvarlarımızda yapılan tahliller sonrasında alınacak sonuçlar ile gübre kullanımında tasarruf sağlandığı gibi,  girdi maliyetleri azalıyor, özellikle ahır , ağıl ve kümes gübreleri ile kimyevi gübrelerden kaynaklanan çevre ve su kirliliği ile ilgili koruma tedbirleri alınıyor ve topraklarımızın çoraklaşması engelleniyor.

“TOPRAK ANALİZLERİMİZİ YAPTIRALIM”

Sizlere hububat üretim sezonunda destek olabilmek ve bilinçli gübre kullanımının yaygınlaştırılmasını sağlamak amacı ile Kurumumuz Toprak Analiz Laboratuvarında İl Özel İdaresinin desteği ile kısıtlı sayıda analiz indirimli olarak yapılmaya devam edecektir. Laboratuvarımızdan azami ölçüde faydalanmak üzere hububat üretimi için Eylül – Ekim aylarında topraklarımızda eksilen bitki besin elementlerinin ve toprağımızın verim durumunu ölçülebilmek, toprağımızı ve cebimizi korumak için mutlaka toprak analizlerimizi yaptıralım. Üreten Bolu’muzun üreten çiftçilerinin yaklaşan ekim dönemi hayırlı ve bereketli olsun” dedi.

Bilgilendirme sonrası üreticilerle birlikte toprak numunesi alımı uygulamalı olarak gösterilirken, dikkat edilmesi gereken hususlar ve tahlilden maksimum verim alabilmek için minimum örnek sayıları hakkında gösterim düzenlendi. Eğitim ve uygulama karşılıklı iyi niyet ve başarı temennileriyle son buldu.

Editör: TE Bilisim