Türk Eğitim-Sen Bolu Şube Başkanı Erhan Bayram, öğretmenlere yönelik yapılan eğitimleri desteklediklerini ancak saatlerinden dolayı öğretmenler için angarya olduğunu ifade etti.

Bayram ayrıca, İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinde yaşanan sıkıntılara da dikkat çekerek, “Yönettikleri kurumların babalarının malları olmadığı ve kendilerinin yasal mevzuat sınırları içerisinde yetkili ve sorumlu oldukları kurumlarda eğitim-öğretim faaliyetlerinin yürütülmesi ve koordine edilmesi ile memur oldukları acilen hatırlatılmalıdır.” dedi.

Türk Eğitim-Sen Bolu Şube Başkanı Erhan Bayram, öğretmenlere yönelik düzenlene eğitimlerle ilgili olarak, “Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerçekleştirilmekte olan "Öğretmenlerimizle 2023'e Projesi" ve "Kapsayıcı Eğitim" adı altında, Bolu'da görev yapmakta olan öğretmenlerimize yönelik eğitimler düzenlenmektedir. Türk Eğitim-Sen olarak; söz konusu faaliyetler kapsamında öğretmenlerimize verilmekte olan bu eğitimleri olumlu bulmakla birlikte, uygulama saatlerinin 16:30'da başlayıp akşam 20:30-21:00'a kadar devam ediyor olması, mesai saatleri dışında re'sen gerçekleştirilen bu angarya uygulamanın öğretmenlerimiz için yorucu olduğunu, asıl sorumluluk ve görevleri olan eğitim-öğretim faaliyetlerine olan motivasyonlarını düşürdüğünü ve gündelik yaşamlarını olumsuz etkilediğini değerlendirmekteyiz.

Bu değerlendirmeler kapsamında Sendika Genel Merkezimizin 12.09.2018 tarih ve 148 sayılı kararı ile mesai saatleri içinde veya dışında re'sen verilen angarya görevleri, isteyen üyelerimizin yerine getirmeyeceği kararlaştırılmıştır. Bu kapsamda isteyen Türk Eğitim-Sen Üyeleri ilgili dilekçe ve kararı okullarına vererek bu tür faaliyetlere katılmayabilirler.

Ancak Türk Eğitim-Sen olarak sadece üyelerimizin değil tüm eğitim çalışanlarının sesi olmak adına bu projeler kapsamında en azından bundan sonraki gruplarda eğitime alınacak öğretmenlerimiz için eğitim uygulamalarının gönüllülük esasına bağlanması ve makul süreler içerisinde gerçekleştirilmesi gerekliliğini kamuoyu önünde ifade ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

“BABALARININ MALLARI DEĞİL”

İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri’nde de çeşitli sıkıntılar olduğunu belirten Bayram, sert sözlerle eleştirdi. Bayram açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Ayrıca il genelinde eğitim çalışanlarımızdan gelen bazı bilgiler ışığında Mengen Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okullarımızda görev yapan öğretmenlerimizin ek ders ücretlerinin ödemesinin geciktirildiği, eğitime hazırlık ödeneklerinin 29.09.2018 Cumartesi günü tarihi itibariyle hala ödenmediği görülmektedir.

Bir diğer husus ise öğretmenler için mağduriyet oluşmaması adına, başta Mudurnu olmak üzere, özellikle ilçe Milli Eğitim Müdürlükleri bünyesinde gerçekleştirilen MTSK sınavları ve diğer kurs ve sınavlarda görev alacak öğretmenlerin tespiti esnasında adil davranılıp davranılmadığı konusunun araştırılması ve incelenmesi gerektiğini değerlendirmekteyiz.

Dönem başında okula başlayan öğrencilerimizin sınıflara adil bir şekilde dağıtılması ve bu sınıflara öğretmen görevlendirilmesi işlemlerinin kura ile yapılması gerekirken, özellikle bazı büyük okullarda bu uygulamada öğretmen ve öğrenciler arasında adaletsizlik yapılıp yapılmadığı konusunda öğretmen ve veliler arasında ciddi endişeler belirmiştir.

Söz konusu bu bazı okullarda sınıflar arasındaki sayı dengesizliği, velilerimizdeki bu olumsuz kanaati güçlendirmektedir.  Velilerimizi rahatsız ettiği gibi öğretmenler arasındaki iş barışını bozar nitelikte olması, hattâ çocuklarımız arasında bile torpilli sınıfın öğrencisi-torpilsiz sınıfın öğrencisi şeklinde bir ayrımcılık algısı oluşturması sebebiyle, kamu vicdanını rahatlatmak adına bu duruma acil müdahale ve sorumlularla ilgili inceleme gerektiği kanaatindeyiz.

Bu olumsuzluklar çerçevesinde özellikle bazı ilçe milli eğitim müdürleri ve okul müdürlerine yönettikleri kurumların babalarının malları olmadığı ve kendilerinin yasal mevzuat sınırları içerisinde yetkili ve sorumlu oldukları kurumlarda eğitim-öğretim faaliyetlerinin yürütülmesi ve koordine edilmesi ile memur oldukları; aksi keyfî uygulamaların kendileri için ceza ve yaptırım sebebi olacağı acilen hatırlatılmalıdır.

Yukarıda bahsi geçen sorunların, çözüm makamı olan Bolu İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından incelenerek çözüme kavuşturulmasını talep ediyor ve konuların takipçisi olacağımızı kamuoyuna beyan ediyoruz.”

Editör: TE Bilisim