Bolu İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İsmail Ünalan, arı üreticisinin artan maliyetlerini düşürmek için fondan şeker ve kek imalatına başlayacaklarını belirterek, “Savaş yansıması var. Mazot fiyatları arttı. Girdi maliyetlerini düşürmeye çalışıyoruz” dedi.

Haber: Oğuzhan Eke

Arıcılık Bolulu çiftçiler için önemli gelir kapılarından biri. Bolu’da üretilen ballar, kalite açısından Türkiye’de önemli bir noktada. Ancak Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı harekat ve gelen zamlar arı yetiştiricisinin maliyetinin artmasına neden oldu. Bolu İli Arı Yetiştiricileri Birliği de yaşanabilecek sorunların önüne geçmek adına yeni projeler için çalışmalarını başlattı.

“GİRDİ MALİYETLERİNİ DÜŞÜRMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Konuyla ilgili konuşan Bolu İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İsmail Ünalan, şeker üretimi için projeleri olduğunu dile getirerek, “Arıcılarımızın ihtiyacı olan kek ihtiyacını karşılamak üzere fondan şeker imalatı için projeyi hazırladık. Bu da gerçekleşirse arıcılarımızın ihtiyacı olan keki ve fondan şeker ihtiyacını karşılamak suretiyle bunu yapmış olacağız. Arıların beslenmesi için olmazsa olmaz fondan şeker imalatını kendimiz yapmak suretiyle maliyetleri düşürmek istiyoruz. Malumunuz bir savaş yansıması var. Mazot fiyatları arttı, biz de bu şartlara önlem alabilmek için kendi iç bünyemizde harekete geçmek suretiyle kendi kekimizin girdi maliyetlerini düşürmeye çalışıyoruz” dedi.

“BİN KOVAN VERİLMESİ SURETİYLE PROJE YAPTIK”

Arı sütü ve ana arı üretimi ile kovan yardımı konusunda da çalıştıklarını aktaran Ünalan, “Arıcılarımızın arısütü ve ana arı üretimiyle ilgili bir projemiz var. Sayın Bakan Yardımcımız Fatih Metin’e projemizi sunduk. Hayvancılık Genel Müdürlüğü’ne intikal ettirildi dilekçemiz. Bu gerçekleşirse Bolu’da arıcılarımızın ana arı sütü ve ana arı üretimiyle ilgili her ilçeyi temsil etmek suretiyle 30 arıcımızla proje yaptık. Onun ötesinde arıcılarımıza bin tane kovan verilmesi suretiyle bir proje daha yaptık. 100 arıcımız 10’ar arı olmak şartıyla bin arı talebimizi ilettik. Şu anda Hayvancılık Genel Müdürlüğü’ne intikal etti, izleme aşmasındayız. İnşallah bunlar gerçekleşirse arıcılarımızın hem arı sütü üretiminde hem kovan desteği alanında katkı sağlayacağız” ifadelerin kullandı.

Editör: TE Bilisim