Yıllardır kullanmadığı dijital su sayacından, 3 bin 600 lira borçla karşılaşan Hasan Küçük, “Kullandırılması gereken rakamın 100 katı kullandırılmış. Yazılı müracaatımızı yaptık” dedi.

Özel Haber: Ebru Buket Dönmez – Oğuzhan Eke

Bolu Belediyesi tarafından, abonelere sürekli değiştirilme için çağrıda bulunulan, dijital su sayaçlarıyla ilgili dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Bolu’da hizmet veren bir müteahhitlik firmasında proje müdürü olarak çalışan Hasan Küçük, 2015 senesinde kullanımını bıraktığı dijital su sayacının, 6 sene sonra borcuyla karşılaştı. Su sayacının yıllardır, söz konusu dairede oturanlar tarafından usulsüz kullanıldığını belirten Küçük, mağduriyetini dile getirdi.

“SAYACI BU ŞEKİLDE BIRAKMAMAMIZ GEREKİYORMUŞ”

Sayacın aboneliğini aldıkları zamanı ve bırakırken sorun yaşamayacaklarını düşündüklerinin altını çizen Küçük, “2012 senesinde başladığımız bir inşaatın iş bitirimini 2015 senesinde yaptık. 2015 senesine kadar su sayacını biz kullandık. Binanın iskânı olmadığı için mevcutta, kapıcı dairesine taktığımız sayacın abonelik işlemleri iskân alındıktan sonra bina yönetimine devredilmek üzere,  bıraktık. Kullanmış olduğunuz dijital sayaç, ön ödemeli bir sayaç. Peşinen ödeyip, su olarak kontörünü satın alıyorsunuz. Suyunuz bittiğinde, maksimum 3 metreküp size avans veriyor, onu da gelip ödeyip kullanıma devam edebiliyorsunuz. Böyle bir sayacı bıraktık. Bunda herhangi bir risk olabileceğini düşünmedik. Ancak gelen bir telefonla anladık ki bu sayacı bu şekilde bırakmamamız gerekiyormuş” dedi.

“YAKLAŞIK 100 KATI AVANS VERMİŞ”

Dijital sayacın gereğinden fazla avans verdiğine işaret eden Küçük, “Dijital sayaçların zamanında arıza kontrolleri yapılmadığı için, sayaç arızasından dolayı 3 metreküp avans vermesi gereken sayacın,  272 metreküp su vererek, bizi yaklaşık 3 bin 600 lira borçlandırdığını öğrendik. Buradaki birinci sıkıntı sayaçların periyodik kontrolleri yapılmadığı için sayaç arıza yapmış ve fazlasıyla, yaklaşık 100 katı avans vermiş. İkincisi de binanın imar barışından sonra bina yönetimi sayacı kendi üzerine almayarak, bize de bunun bilgisini vermeyerek ikinci bir hata eklemiş” ifadelerini kullandı.

“DİJİTAL SAYAÇLARIN ARIZA YAPMASI İLGİLİ SIKINTILAR VAR”

Bu sorunu sadece kendilerinin yaşamadıklarını ve dijital sayaçların ciddi arıza sorunları olduğuna dikkat çeken Küçük, “Bizim buradaki talebimiz öncelikle, kişisel bazda değil, Belediye’ye yapmış olduğum müracaat sırasında, gelen telefon ve şahıslardan anladım ki ciddi anlamda bir sıkıntı var bu konuyla ilgili. Çok ciddi dijital sayaçların arıza yapması, fazla yazması ya da fazla avans vermesiyle ilgili ciddi sıkıntılar var. Bunun için sayaçların periyodik kontrollerinin yapılması lazım” diye konuştu.

“GEREKEN RAKAMIN 100 KATI KULLANDIRILMIŞ”

Dijital sayacın, 100 kat fazla avans verdiğine değinen Küçük, mağduriyetinin giderilmesini talep ederek, “Bununla beraber, bizim 2015 senesinde binayı terk etmemiz, evraklarıyla sabit olduğu için mağduriyetin giderilmesi ve su borcunun kullanılan kişilere, ücretlendirilmesini talep ediyoruz. Yaklaşık 100 lira civarında bir yükleme yapmıştık, 100 liralık yüklemede 30 metreküp falan yapıyor. Yani biz binayı bıraktığımızda, 30 metreküp suyla bıraktık.  Kullandırılması gereken rakamın 100 katı kullandırılmış. Bizim de yüklediğimiz miktarın yaklaşık 7 katı oluyor. Yaşanan süreçte mağduriyetin giderilmesi için Belediye’ye ilgili dilekçemizi verip, yazılı müracaatımızı yaptık. Bununla ilgili de olumlu cevap bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim