Koronavirüs Bilim Kurulu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında, video konferans yöntemiyle toplandı. Toplantının gündeminde artan Covid-19 vakaları vardı. Toplantı sonrasında açıklamalarda bulunun Bakan Koca, aşılama oranlarının hala toplumsal bağışıklık için yeterli olmadığını söyledi ve vatandaşlara aşı çağrısını yineledi, yerli aşı çalışmalarında da gönüllü olmaya davet etti.

Kovid-19 aşı programını başarıyla sürdürdüklerini ancak halen istedikleri seviyede olmadıklarını dile getiren Koca, henüz toplumsal bağışıklığın sağlanmadığını hatırlattı.

Bakan Koca, en az iki doz aşı olunmadan bağışıklığın elde edilmediğine işaret ederek, "En az iki doz aşı olmamış kimse kendisini aşı olmuş zannetmemeli. Bu konuda çok önemli bir bilimsel çalışmayı tamamladık. Bugün önde gelen bilimsel bir dergide yayınlanması için girişimimizi de yaptık. Sonuçlarını hem siz değerli vatandaşlarımızla hem de dünya kamuoyu ile paylaşacağız." dedi.

"EN AZ İKİ DOZ AŞI OLMAMIŞ KİMSE KENDİSİNİ AŞI OLMUŞ ZANNETMEMELİ"

Bu çalışmada aşı olmuş 30 milyondan fazla vatandaşı incelediklerini aktaran Koca, "Sizlere çalışmamızın en önemli sonuçlarından bazılarını ifade etmek isterim. İnaktif aşı olan vatandaşlarımızda en yüksek koruma seviyesi, 3 doz inaktif aşı olan vatandaşlarımızda. Buna en yakın koruma seviyesi ise iki doz inaktif aşı olup 3. doz mRNA aşısı olan vatandaşlarımızda. İlan edilen gruplarda 3. doz aşının yaptırılması son derece önemli ve faydalı olarak belirginleşti. İncelemeye ilişkin veriler dünya kamuoyu tarafından ilk defa öğrenilecek ve belki de ülkelerin aşı politikalarını değiştirecek. 3. doz aşı olması önerilen grupta yer alıyorsanız mutlaka 3. doz aşınızı olun. İki doz aşı olmamışsanız kendinizi aşı olmuş kabul etmeyin." ifadelerini kullandı.

“KENDİ AŞIMIZ KENDİ SİLAHIMIZDIR”

Yerli inaktif aşı çalışmalarının da devam ettiğini anımsatan Koca; “Özellikle Turkovac aşımızın 3. doz olarak uygulanmasından güzel neticeler almaya başladık. Sizleri Turkovac aşısının Faz 3 çalışmasına ve 3. doz olarak uygulanması klinik çalışmasına gönüllü olmaya davet ediyorum. Kendi aşımız kendi silahımızdır, bunu unutmamalıyız. Okullarımız açılmadan toplumsal bağışıklık hedefimize ulaşmalıyız. Bunun için ise vakit kaybetmeden aşımızı olmalıyız. Kaybedecek bir günümüz, yok sayabileceğimiz bir öğrencimiz dahi olamaz. Eğitimin devamı, geleceğimizin teminatı ve en büyük önceliğimizdir. Çarkların dönmesi, öğrencilerin geleceğe hazırlanması için hiçbir adımı atmaktan çekinmeyeceğimizin bilinmesini isterim. Devir değişti. Artık aşı var." şeklinde konuştu.

 

Editör: TE Bilisim