Din İşleri Yüksek Kurulu, koronovirüs ile mücadele noktasında aşı yaptırmamanın, “Kul hakkına girmek” olduğuna dair açıklama yaptı.

(Kaynak: Haber Merkezi)

Medyada yer alan bilgilere göre, Din İşleri Yüksek Kurulu, Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı başkanlığında bir araya geldi. Toplantıda, “Toplum sağlığını tehdit eden salgın hastalıklara karşı aşı yaptırmamak kul ve kamu hakkı olarak değerlendirilebilir mi?" sorusu üzerinde duruldu. Soru üzerine yapılan tartışmalar neticesinde kurallara uymamanın ve aşı yaptırmamanın “kul hakkı” olduğuna hüküm verildi.

Konuyla ilgili yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“GEREKLİ TEDBİRLERE UYMAMAK, KUL VE KAMU HAKKI İHLALİ OLUR”

“Bilimsel usullere uygun olarak üretilen, alanında uzman hekimlerce salgın hastalıklara karşı koruyucu olduğu belirtilen aşıların kullanımı dinen de uygundur. Buna göre toplum sağlığını tehlikeye atacağı konusunda galip zan bulunan durumlarda gerekli tedbirlere uymamak, kul ve kamu hakkı ihlali olur.”

“GEREKEN TEDBİRLERİN ALINMASI DİNİMİZİN BİR EMRİDİR”

“Hastalık risklerine karşı dikkatli olunması ve özellikle bulaşıcı hastalıklara karşı gereken tedbirlerin alınması dinimizin bir emridir. Nitekim Allah Resûlü, bu bağlamda 'Bir yerde salgın hastalık çıktığını duyarsanız oraya girmeyin, bulunduğunuz yerde salgın hastalık varsa o bölgeden de ayrılmayın' buyurarak karantina uygulamasına dikkat çekmiştir. Bir diğer hadis-i şerifinde de 'Bulaşıcı hastalık taşıyanın taşımayanla aynı ortamda bulunmasını engelleyiniz' buyurarak salgın hastalığa karşı tedbirli ve ihtiyatlı bir yol takip edilmesini vurgulamıştır. Hz. Peygamber, bulaşıcı hastalığı olan bir kişinin biatını ona dokunmadan alarak bu konudaki hassasiyetini fiilen de göstermiştir.”

“MÜSLÜMANLAR ÜZERLERİNE DÜŞEN GÖREVİ YAPMAKLA DİNEN MESULDÜRLER”

“Sağlık otoriteleri tarafından ‘salgın’ olarak ilan edilen bir hastalığa karşı gerekli tedbirlerin alınması ve gerekli tedavilerin uygulanması noktasında Müslümanlar üzerlerine düşen görevi yapmakla dinen mesuldürler.”

 

 

Editör: TE Bilisim