Ve beklenen o aşılar geliyor. Türkiye, Çin aşısını bu ayın sonunda uygulamaya başlayacak. Peki, aşıyı beklediğimiz bu süreçte vatandaşın güveni arttı, fikri değişti mi? Vatandaşlar koronavirüs salgınını önlemek için yürütülen aşı çalışmalarını yakından takip ediyor. Bir yanda Çin aşısı, diğer yanda Alman aşısı gündemde.

Tüm dünya 2021 yılını ümitle beklerken İngiltere’de virüsün mutasyona uğraması da korku ve endişeleri yeniden artırdı. Gündeme yeniden taşınan soru ise yine ‘aşı’ ile ilgili oldu. Yeni tip virüsle birlikte “Aşı etkisini yitirecek mi?” Uzmanlara göre her ne olursa olsun 3 kural hayatımızda uzun süre var olacak. “Maske, sosyal mesafe, hijyen…”

Birçok COVID-19 aşısının uygulama aşamasına gelmesiyle birlikte, aşı tartışmaları da alevlendi. Birçok otorite, kuruluş ve uzman aşılar konusunda araştırma sonuçlarının güven verdiğini söylüyor. Vatandaşa sorulduğunda ise farklı fikirlerde olanlar var…

Özel Haber: Aslı Akış

ÇİN AŞISINDA DA GÜVENESİM GELMİYOR”

Aşıyı yaptırmayı düşündüğünü belirten Faruk Güden; “Alman aşısı olursa dahi iyi olur diye düşünüyorum.  Çin mallarından dolayı Çin aşısında da güvenesim gelmiyor. Çin malları ucuz olduğunda aşısı da ucuz olur diye düşünüyoruz” dedi.

“AŞIYI YAPTIRACAĞIM”

İbrahim Çakmar, aşı yaptırmak istemeyenlere seslenerek; “Aşı yaptırmak istemeyenler bence halkına zarar veriyor. Gelen aşı ölüm için değil iyileştirmek için geliyor. Bence kullanılmalı. Gelirse ben aşıyı yaptıracağım. Çocuklarıma da kullandıracağım. Aşı güzel bir şey. Devlet boşuna o kadar para verip de aşı getirmiyor. İnsanlara neden zarar versin” diye konuştu.

“HALKIN ÇOK DİKKATLİ, TEDBİRLİ, MESAFELİ OLMASI LAZIM”

Erol Arslan, aşıyı yaptıracağını dile getirerek, maske, mesafe ve hijyen konusunda dikkatli olunması gerektiğini kaydetti. Arslan; “Sağlık bakanımız da açıkladı aşı zaten denenmiş. Şeker hastasıyım ve risk gurubundayım o yüzden aşı olmak için can atıyorum. Biran evvel gelse de aşımızı olsak diye düşünürüm. Hali hazırda kovid-19 ile uğraşırken mutasyona uğraması çok kötü oldu. Halkın çok dikkatli, tedbirli, mesafeli olması lazım.  İnşallah aşılarımızı olacağız. Aşılardan sonra da yine dikkat etmemiz lazım” dedi.

“AŞILARIN GÜVENİLİR OLDUĞUNA İNANIYORUM”          

Aşı gündemini ulusal, görsel ve yazılı basından takip ettiğini ifade eden Recai Çağlar; “Aşıyı tabii ki yaptırmayı düşünüyorum. Bu konuda uzman değilim. Aşı konusunda bilim ile uğrasan doktorlarımız, profesörlerimiz ilk önce aşıyı yaptırıyorlar zaten. Onların güvendiği aşıya bende güvenirim çünkü ailemde koronavirüse yakalanan oldu. Bu çok ağır atlatılan bir rahatsızlık. Çift maske ile dolaşmaktansa biran önce bağışıklık kazanmak için aşıyı yaptırmayı düşünüyorum. Şu anda faz 3 çalışması devam eden aşılar var. Faz 3 çalışmaları yapılmış ama daha sonuçları alınmamış ama bilim kurulunun önerdiği aşıların mutlaka güvenilir olduğuna inanıyorum, inanmak istiyorum ve yaptırmak istiyorum” şeklinde konuştu.

Korona virüsün mutasyona uğraması ile ilgili de görüşlerini aktaran Çağlar;  “ Hayvanlar ile ilgili Avrupa ülkelerinden birinde hayvana geçtiğine dair bir haber okudum. Mutlaka mutasyona uğrayacaktır geçmişteki virüsler gibi.  Endişem var. Birde yaş sınırına bakınca 50 yaş üstü her zaman daha riskli” ifadelerini kullandı.

YETKİLİLER YETERİNCE BİLGİLENDİRMİYOR”

Aşı konusunda yetkililer tarafından yeterli bilgilendirme yapılmaması konusunda fikirlerini paylaşan Elife Makaracıoğlu,“Kesinlikle yaptırmayı düşünmüyorum. Çünkü yetkililerin bu konu ile alakalı vatandaşları yetirince bilgilendirmediğini düşünüyorum. Aşı ile alakalı araştırma yapıyorum fakat ne kadar yeterli bilemiyorum. Çevremde çoğunlukla aşı yaptırmayı pek düşünmüyorlar. Birkaç kişi ile de konuştuk tartıştık. Yetkililer yeterli bilgilendirme yapmamasından kaynaklanıyor bu da. Yeterli bilgilendirme yapılsa insanların çoğunun önyargısı aşıya değişir diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim