TİP Genel Başkan Yardımcısı ve Hatay Milletvekili Barış Atay Mengüllüoğlu, Bolu’daki zehirlenme vakasıMeclis gündemine taşıdı. Atay, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Barış Atay Mengüllüoğlu soru önergesinde “19.07.2022 tarihinde basından ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın sosyal medya paylaşımından öğrenildiği üzere; Bolu ili Çaydurt Yuva Köyü’nde çoğu çocuk yüze yakın yurttaşımız içme suyu kaynaklı zehirlenme şüphesiyle hastanelere başvurmuş ve tedavi altına alınmıştır. Yapılan tıbbi testlerin ve diğer incelemelerin ardından hastanelere başvuran yurttaşların Hemolitik Üremik Sendrom (HÜS) hastalığına yakalandığı öğrenilmiştir. Hastalığın çevreye bırakılan hayvansal atıkların yağışlardan sonra su kaynaklarına karışması nedeniyle ortaya çıktığı düşünülmektedir. Aynı zamanda Yuva Köyü’nde bulunan çimento fabrikası atıklarının da su kaynağına karıştığı iddialar arasındadır” dedi.

TİP Genel Başkan Yardımcısı ve Hatay Milletvekili Barış Atay Mengüllüoğlu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya şu soruları yöneltti:

1- Hastalığın daha fazla yaygınlaşmaması ve kontrol altına alınması adına hangi önlemler alınmıştır?

2- Köydeki su deposundan numune alındığı bilinmektedir. Salgının kaynağına ve hastalığa dair veriler şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?

3- Çaydurt Yuva Köyü dışında hastalık açısından riskli başka yerleşim yerleri var mıdır? Varsa buralarda yaşayan yurttaşlarımızın hastalanmaması için ne tür tedbirler alınmıştır?

4- Bolu Valisi Erkan Kılıç’ın açıklamalarına göre köye su verilmediği, dışarıdan tedarik edildiği anlaşılmaktadır. Su depolarının temizliği ve bakımı hangi sıklıkta ve kimler tarafından yapılmaktadır?

5- Sağlıklı içme suyuna erişim en temel yurttaşlık haklarından birisidir. Benzer sağlık sorunlarıyla tekrar karşılaşmamak için bölgede ne gibi geliştirmeler yapılacaktır?

 

 

Editör: TE Bilisim