Kocaeli’den Ayman Yaylasına gelen TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu üyeleri, taş ocağı yapılmak istenen alanı inceleyerek, basın açıklaması yaptı.

 Haber: Oğuzhan Eke

Bolu’nun Seben İlçesi sınırları içerisinde kalan, Kıbrıscık yolu üzerindeki Ayman Yaylası yakınında taş ocağı yapılacağı açıklandı. Taş ocağını istemediklerini belirten yayla halkı, farklı çalışmalarla seslerini duyurmaya çalışırken, köylülere bir destek de Kocaeli’den geldi. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu üyeleri taş ocağı yapılmak istenen araziyi ziyaret ederek basın açıklaması yaptı.

“ELEKTRİK HATTI 60 METRE MESAFEDE”

TMMOB Kocaeli İKK Başkanı Murat Kürekçi tarafından yapılan açıklamada, “Esas olan ocağın 550 m güneybatısında yer alan ve hayvancılık faaliyeti için yararlanılan Ayman Yaylası, 460 m güneyinde hayvan sürüleri ile yaban hayatının su ihtiyacını karşıladığı Akçakilise Deresi bulunmaktadır. Ayrıca hayvancılık faaliyetini sürdüren Ayman yaylası mera alanı ve hayvan ağılları ocağın kurulmak istendiği alan ile Ayman Yaylası arasında kalmaktadır. Ayman yaylası ve civar yerleşim yerlerinin elektrik ihtiyacının karşılandığı Yüksek Gerilim Elektrik İletim Hattı ocak alanına yaklaşık 60 metre mesafede bulunmaktadır” dedi.

“İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN TEHDİT OLUŞTURACAKTIR”

Çalışmalar sırasında ortaya çıkacak toza dikkat çeken Kürekçi, “Taş ocağı faaliyetlerinde birçok işlemin sonucunda oluşacak olan toz canlı sağlığını tehdit edecek boyutlara ulaşmaktadır. Açığa çıkacak tozun bölgedeki ağaçların ve doğal bitki örtüsünün üzerine yerleşmesi sonucu bitkisel solunumu engelleyerek, doğal bitki örtüsü ve ağaçların kurumasına kadar olumsuz sonuçlar doğurması kaçınılmazdır. Ayrıca tozun tane boyu küçüldükçe havada asılı kalma süresi uzadığından, civar yerleşim bölgelerine meteorolojik olarak taşınımıyla birlikte insan sağlığı açısından da ciddi tehdit oluşturacaktır. Yine taş ocağı faaliyetlerinde açığa çıkacak olan toz, geçimini hayvancılık faaliyetleriyle sürdüren yöre halkının su kaynağı olan ve bugünlerde ciddi anlamda kuraklık tehdidi altında olan Akçakilise Deresinde de telafisi mümkün olmayan kirlenmelere yol açacaktır” ifadelerini kullandı.

“GENİŞ ÖLÇEKLİ ORMAN YANGINLARINA DAVETİYE ÇIKARABİLİR”

Yayman Yaylası halkının yanında olduklarını belirten Kürekçi, “Ocak çalışmalarında başta patlatma olmak üzere, tüm operasyonlarda açığa çıkacak olan çevresel gürültü, hayvancılık da veriminin azalmasına sebebiyet verecek, yakın yerleşim alanlarında yaşam konforunun düşmesine neden olacaktır. Ocak alanının açılması için kesilmesi muhtemel yüzlerce ağacın doğada yaratacağı tahribatsa cabasıdır. Ocak alanına 60 metre mesafede yer alan Yüksek Gerilim Elektrik İlettim Hattının ayrı bir tehlike barındırdığını belirtti. Olası kontrolsüz patlamalarda iletim hattının zarar görmesi durumunda, çevre yerleşim alanlarında enerji kesintisinin yaşanmasının yanı sıra, geniş ölçekli orman yangınlarına davetiye çıkarabilir. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu olarak, yetkilileri bilimsel ve teknik saiklerden uzak bu projeden derhal vazgeçmeye davet ediyor, doğası, merası ve yaşam hakkı için direnen Ayman Yaylası köylülerinin yanında olduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz” şeklinde konuştu.

“DAYANIŞMA VE DESTEKTEN DOLAYI TEŞEKKÜR EDİYORUZ”

Ziyaretle ilgili, Ayman Yaylası Köylüleri adına yayımlanan mesajda ise, “TMMOB Kocaeli İl Koordinayson Kurulu Başkanına ve bileşenlerine gösterdikleri dayanışma ve destekten dolayı teşekkür ediyoruz.  Biz 500 yıldır bu dağlarda hayvancılık yapan, bu ormanın gerçek sahipleriyiz. Bu dağlarda büyüdük, karnımızı bu dağlar sayesinde, bu dağlarda doyurduk. Analarımız, babalarımız bu dağlardaki mezarlığımızda yatıyor. Onların gözü gibi koruduğu bu dağları, meralarımızı, ormanımızı onlardan nasıl teslim aldıysak, çocuklarımıza ve torunlarımıza da aynı şekilde bırakmak istiyoruz. Bir tek dalına zarar gelsin istemiyoruz. Biz dağdan bir tek odun dalı getirip yakmaya kıyamazken, ekmeğimizi beslediğimiz mandaların tezeğiyle pişirirken, elin oğlu şimdiden 150 ağacımızı kesti geçti bile. Ve 2500 ağaç kesmek istiyorlar, taş ocağı için. Ağaçlarımız, ormanımız katledilmesin, taş ocağı istemiyoruz” denildi.

 

 

 

Editör: TE Bilisim