Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, 2022-2023 eğitim-öğretim yılının hayırlı olmasını dileyerek, doluluk oranları, BAİBÜ’nün kapasitesi ve yurtlar hakkında bilgiler verdi.

Haber: Aslı Akış

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin her geçen yıl büyüyerek, gelişerek ülkesine ve insanlığa katkı sunmaya her türlü durum ve şartta emin adımlarla devam ettiğine dikkat çeken Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, BAİBÜ’yü tercih eden öğrencileri neler beklediğini anlattı.

“DOLULUK ORANI EN YÜKSEK ÜNİVERSİTE BİZİM”          

Yeni eğitim-öğretim yılına ilişkin değerlendirmelerde bulunan BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı; “Tüm öğrencilerimize 2022-2023 eğitim-öğretim yılının hayırlı olmasını diliyorum. İnşallah 3 Ekim tarihi itibariyle de eğitim öğretime başlamış olacağız. Doluluk oranlarımız genelde üniversitemizde şu ana kadar hiçbir sıkıntı yaşamadık. Ama bu yıl özellikle barajın kısmen kaldırılması ve kontenjanlarla doluluk oranları lisans programlarında yüzde 99’u buldu; ön lisans programlarında yüzde 98.4 seviyesinde kaldı. Bu da oldukça tatmin edici bir sayı. Bölge üniversitelerine baktığımız zaman doluluk oranı en yüksek üniversite bizim üniversitemiz diyebiliriz.” şeklinde konuştu.

“YENİ AÇILACAK PROGRAMLARIMIZA ÖĞRENCİLER ALACAĞIZ”

Alişarlı, yeni açılan bölümler ve meslek yüksekokullarına dair çalışmaların devam ettiğini de belirterek; “Biz her dönem yeni programlar için YÖK’e savunmalar yapıyoruz.  O savunma neticesinde de bazı programları bölge üniversitelerini kontrol ederek, daha geniş bakarak bazılarına müsaade ediyor, bazılarına müsaade etmiyor. Tabii programlaşmak yeterli olmuyor, onlar için de yeterli öğretim üyesi sayısının olması gerekiyor. Bir program için bazen 3 bazen 5 öğretim üyesi sayısı olması gerekiyor. O sayıyı sağladığımız zaman da öğrenci için başvuruyoruz. Bu noktada Nükleer Tıp, Protez, Yeniçağa’da bir programımız, Mudurnu’da bir programımız, bunlara yeni öğrenciler alacağız. Aynı zamanda Sağlık Bilimleri Fakültemize de keza aynı şekilde açtığımız Beslenme ve Diyetetik Programı’na öğrencilerimiz geliyor. Yine aynı zamanda uyguladığımız bariz programlardan dolayı yüksekokulları fakülteye dönüştürmek, bazılarını kapatmak, birleştirmek, ilçelerdekini bu tarafa taşımak neticesinde geçen sene 31 bin 800 olan sayımız, bu yıl 35 bin bandını aşacak gibi görünüyor. Buna bir yabancı uyruklu geldiği zaman, oradan da epey bir talebimiz olacak bu sene, 1000’i aşacak bu sayı yani kayıtlar. 35 bin, 36 bin arasında öğrenci kaydını bekliyoruz.” İfadelerini kullandı.

“BU DÖNEM 4000 BANDINDA YABANCI ÖĞRENCİYE DE EV SAHİPLİĞİ YAPACAĞIZ”

BAİBÜ’de Uluslararası öğrenciler kapasitesinin de 4 bin bandına ulaşarak ev sahipliği yapılacağını dile getirene Rektör Alişarlı;  “Oldukça iyi gidiyoruz, onu söyleyebilirim. Zaten artık kendi sınavımızı kendimiz yapıyoruz. Uluslararası Öğrenciler Koordinatörlüğü belli ülkelerde takvime bağlayarak YÖK’ün izni ve Dışişleri Bakanlığı kontrolünde bu sınavları gerçekleştiriyorlar. İlk göreve geldiğimde 280 civarında öğrenci vardı. Şu an inşallah bu dönem 4000 bandında yabancı öğrenciye de ev sahipliği yapacağız.” dedi.

“HEM KIZ ÖĞRENCİ YURTLARINDA HEM DE ERKEK ÖĞRENCİ YURTLARINDA KISMİ AÇIKLAR VAR”

Yurt konusundan bahseden Alişarlı, Gençlik ve Spor Bakanlığının yerinde bir adım attığını kaydederek; “YÖK’ün biliyorsunuz bazı kontenjanları kaldırdı. Kontenjanlar kaldırılınca otomatik belli sayıda tüm üniversitelere öğrenci artışı olacağı kesindi. Geçen sene malum bir senaryo çizilmiş oynamıştı; ‘Yurtlar yeterli değil diye, öğrenciler parklarda kalıyor’ diye.  Onun gerçek olmadığı çok kısa zamanda anlaşıldı. Kaldı ki geçen sene bile Bolu ilimizde, ben bir dönem Batı Karadeniz Üniversiteler Birliği başkanlığı yapmıştım, Sayın YÖK Başkanımızı da misafir etmiştik. O zaman 16 üniversiteden biz kayıtları istedik. Daha doğrusu Gençlik ve Spor İl Müdürlüklerinden. O gelen kayıtlar da bile o dönem kısmen açıklar olduğunu biliyoruz biz. Sadece Bolu içinde 1.5 milyarlık bir yatırım yapmaları gerekirdi. Ama yatak kapasitesini artırarak çok daha maliyeti düşük, yine aynı konforda öğrencilerin kalması sağlandı. Şu anda hem kız öğrenci yurtlarında hem de erkek öğrenci yurtlarında kısmi açıklar var. Yani yeni öğrenci de gelse rahat bir şekilde Kredi Yurtlar Kurumu’nun binalarında kalma şansına sahipler” şeklinde konuştu.

KAMPÜSÜMÜZ YENİ ÖĞRENCİLERİNİ BEKLİYOR”

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’ni tercih ederek burada eğitim görecek öğrencileri neler beklediğini de anlatan Rektör Alişarlı; “Hukuk Fakültemizi bitiriyoruz, az kaldı. Onunla ilgili tüm mobilya, bilgisayar donanımı, siparişleri verildi. İnşaatın bitmesini bekliyoruz. Kısmi bazı şeyler var. Tabii kampüs doğa harikası. Güzel bir ambiyans sunuyor öğrencilerimize. Şehirden biraz uzak, daha sakin ama içerisinde her türlü sosyal aktiviteyi gerçekleştireceği imkanlar var. Kapalı yüzme havuzu var, spor salonları var, yaşam merkezleri var. Sosyal tesisler var. Gezi parkurları var. Gölet var etrafında. Orman içlerinde gezi alanları var. Bu şekliyle rahat edecekleri bir kampüs alanı öğrencilerimizi bekliyor” açıklamasında bulundu.

“BATIKAF DOLU DOLU GEÇTİ”

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanlığı tarafından yürütülen ve geçtiğimiz Mart ayında gerçekleştirilen Batı Karadeniz Kariyer Fuarı’nın yeni dönemde de tekrarlanması beklentisini de aktaran Alişarlı; “Takvim açıklanmadı. Takdir Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanlığında. Geçen seneki gösterdiğimiz performans tüm diğer 14 yerde yapılan Kariyer Fuarlarından aşağı yukarı en iyilerinden biriydi. Hem öğrenci hem firma katılımı aynı zamanda bilimsel ve sosyal etkinlikler açısından çok dolu dolu geçti. Temsilciler raporları tuttular. Keza bizler de anket yaptık. Hem öğrenciler tarafından memnuniyet ölçümü, hem de katılan firmalar açısından. Tatmin edici çok yüksek düzeyde veriler elde ettik. Onları biz İnsan Kaynakları Ofisi ile paylaştık. Yani ümit ederim bu sene bize verebilirler. Ama dediğim gibi daha önce konuştuğumuz bazı şeyler vardı. Diğer üniversiteler bunu bekliyorlar. Biz hazırız, eğer verirlerse daha önceden yaptığımız bir hazırlık var, tecrübemiz var. Çünkü çok ciddi bir birikim kazanımı oldu hem öğrenciler için hem idari personel için. Eğer bize başlarlarsa 3-0 önde başlarız. Ama diğer üniversitelerde başlarlarsa biz onlara bilgi desteği vereceğiz elbette çünkü bir birlik olduğumuz için onları yalnız bırakmamız doğru olmaz. Ama beklentimiz bu sene yine bize verecekleri yönünde.” diye belirtti.

 

Editör: TE Bilisim