Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) akademisyenlerinin, ön patisinin bir kısmını kaybeden yavru köpek için yürüttüğü protez bacak projesi başarıyla sonuçlanınca devamı geldi.

Burdur’un Yeşilova ilçesinde sol ön patisinin bir kısmını kaybeden yavru köpek, Yeşilovasaldacanları Sokak Hayvanları Derneği’nde gönüllü görev yapan Müzik Öğretmeni Mesut Çal tarafından korumaya alındı.

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğr. Gör. Ceren Mutluer; meslektaşı Dr. Öğr. Üyesi Orhan Curaoğlu ve hayvansever dostları Kamil Atay ile birlikte geliştirdikleri projeyle, üç bacağı ile yürümekte zorluk çeken ve denge problemi yaşayan 6 aylık köpeğin yeniden yürüyebilmesi için, 3D yazıcı kullanarak protez bir bacak tasarladılar.

“ATLAS” VE “SİYAH İNCİ” ARTIK YÜRÜYOR

3D yazıcı kullanılarak tasarlanan protez bacak, Mutluer tarafından “Atlas” adı verilen yavru köpeğin bacağına uyum sağlayarak yürümeye başladı.

Konya’da BAİBÜ ekibinin çalışmalarını duyan bir hayvansever de, sol arka patisinde problem olan Siyah İnci adlı yavru köpeğini Bolu’ya getirdi. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde yapılan çalışmalar sonucunda protez bacağına kavuşan Siyah İnci de, Atlas gibi yeniden yürümeye başladı.

Doğuştan ya da sonradan bir uzuvlarını kaybederek engelli olan köpekler için 3 boyutlu yazıcı ile protez bacak tasarlayan akademisyenlerimiz, patent aşamasındaki projelerini, kendilerine destek olabilecek hayvanseverlerle birlikte, ülke genelinde bir iyilik hareketine dönüştürmeyi hedefliyorlar.

Editör: TE Bilisim