Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörlüğü’nün örnek projesi Anneler Üniversitede Okulu, okur-yazar olmayan ya da lise ya da üniversite eğitimi alma fırsatı bulamamış anne ve anne adaylarını, “Bilinçli Anne, Bilinçli Toplum” temasıyla 4’üncü kez eğitim programında buluşturdu.

Bolu Valiliği himayelerinde, İl Müftülüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü ortaklığında 27-31 Aralık 2021 tarihleri arasında İzzet Baysal Kültür Merkezi Mavi Salonda ücretsiz gerçekleştirilecek Anneler Üniversitede programı başladı. Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda, son yıllarda yaptığı birçok özgün proje ve program ile ülkemizin saygın üniversiteleri arasında yer alan Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin tanıtım videosu gösterildi.

Programın açılış konuşmasını BAİBÜ Kadın Aile ve Toplum Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (KATUM) Müdürü Doç. Dr. Hikmet Yağlı Mavil yaptı.

“ANNELER, TOPLUMUN ÇEKİRDEĞİNİ OLUŞTURUR”

Mavil,  “Anne” kelimesinin toplumda yerinden bahsederek; “İşittiğimizde zihnimizde diğer sözcüklerden çok farklı çağrışımlar meydana getiren “Anne” kelimesi, çocuğu olan kadın veya bu duyguyla sarılmış olan kadın şeklinde tanımlanmaktadır. Türk Dil Kurumu Sözlüğü, Anne kelimesinin karşılığı olarak ana, valide, mader ve nene kelimelerini kullanmaktadır. Anneler, toplumun çekirdeğini oluşturan ailenin kendisiyle yoğurulduğu hamurudur. Anne sadece bir çocuk meydana getirip onun insan olma sürecini yöneten kimse değildir. Aslında anne, ilmek ilmek bütün bir toplumu inşa etmektedir. Bu yönüyle kadın, toplumun diğer yarısı olmakla kalmaz, annesi olduğu her bir ferdin hayata bakışı ve ahlâk anlayışını şekillendiren ilk eğitimci olarak anılmayı hak eder. Kuşkusuz bu gönüllü eğitimlerin bilinçlendirilmesi noktasında üniversitelere büyük görevler düşmektedir.” diye başladı.

ANNELER ÜNİVERSİTEDE OKULU’NDA, HER GÜN BİR ATÖLYE TEMASI ELE ALINACAK

Anneler Üniversitede Okulu eğitim programı hakkında anne ve anne adaylarına bilgi veren Doç. Dr. Mavil, “Bilinçli Anne, Bilinçli Toplum sloganıyla yola çıkan 4. Anneler Üniversitede Okulu projesi, bu çerçevede bölgemiz kadınlarının farklı alanlardaki bilgi ve deneyimlerini artırmayı, daha müreffeh bir gelecek için tarımdan ekolojiye, teknolojiden sanata, gıdadan sağlığa kadar birçok konuda farklılık yaratmayı hedeflemektedir. Bu doğrultuda siz kıymetli annelerimizin, üniversitemizin bilgi birikimi ve akademik tecrübesinden azami ölçüde yararlanmasını arzu ediyoruz. Toplam 5 gün sürecek olan program, her gün bir atölye temasıyla karşınıza gelecektir. Doğa, Tarım ve Ekoloji Atölyesi çerçevesinde, Bolumuzun biyolojik çeşitliliği, endemik bitki ve tohumları ile atık yönetimi gibi konular ele alınarak, çevre bilincimizin artırılması hedeflenmektedir. Sağlık Atölyesinde, ilk yardım eğitimi ve kadın sağlığı konusu işlenecek; Değerler Eğitimi Atölyesinde ise, İslâm’da kadın ve ailenin önemi, aile içi sağlıklı iletişim ve medyanın aile üzerindeki etkileri ele alınacaktır. Sanat Atölyesinde, fotoğrafçılık, geleneksel el sanatları ve canlı müzik performansları yer alacaktır. Sanat Atölyesini takiben aynı gün öğleden sonra, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mengen Meslek Yüksekokulu’nda Anneler Mutfakta etkinliği düzenlenecektir. Programımızın son günündeki Gıda Atölyemizde ise, doğru gıda ve sağlıklı beslenme konuları sizlerle paylaşılacaktır.” ifadelerini kullandı.

“EĞİTİMLERİMİZİN VERİMLİ VE BEREKETLİ GEÇMESİNİ TEMENNİ EDİYORUM”

Doç. Dr. Mavil, başta Rektör Alişarlı Olmak Üzere Programın Hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ederek;  “Bu vesileyle programımızın organizasyonu aşamasında her türlü desteklerini bizden esirgemeyen Üniversitemizin Sayın Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı’ya ve Rektör Yardımcımız Sayın Prof. Dr. Samettin Gündüz’e katkılarından dolayı şükranlarımı arz ediyorum. Yine birbirinden değerli sunumlarıyla programımızı zenginleştirecek olan kıymetli konuşmacı hocalarımıza da özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Ayrıca programımıza destekleri için Bolu İl Müftümüz Sayın Ali Rıza Tahiroğlu, Bolu İzzet Baysal Halk Eğitim Merkezi Müdürü Sayın Kenan Öztürk’e ve Bolu İl Sağlık Müdürü Sayın Dr. Muhammed Emin Demirkol’a teşekkürlerimi sunuyorum. Aynı şekilde annelerimizi mutfaklarında ağırlayıp ev sahipliği yapacak olan Mengen Meslek Yüksekokul Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Osman Çavuş’a, programa ilgi ve alâkâ gösteren sayın muhtarlarımıza, gıda sponsorumuz Erpiliç A.Ş. yönetimine ve üniversitemiz bünyesinde dördüncüsünü icra etmekten büyük memnuniyet duyduğumuz Anneler Üniversitede eğitim programına katılımlarınızdan dolayı siz değerli anne ve anne adaylarına, Kadın Aile ve Toplum Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Merkezi adına teşekkürlerimi sunuyor, eğitimlerimizin verimli ve bereketli geçmesini temenni ediyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.

ANNELER ÜNİVERSİTEDE OKULU EĞİTİM PROGRAMI

Anneler Üniversitede eğitim programının ilk günü, Doğa Tarım ve Ekoloji Atölyesi kapsamında 4 sunum gerçekleştirildi. Doç. Dr. Cihangir Kirazlı “Bolu’nun Kuşları”, Dr. Öğr. Üyesi Serdar Gözütok “Bolu’da Biyokaçakçılığı Yapılan Türler”, Dr. Öğr. Üyesi Naciye Somuncu Demir “Evsel Atıkların Geri Dönüşümü, Evde Vermikompost Yapımı” ve Öğr. Gör. Berker Çiftçi “Atalık Tohum Farkındalığı ve Tohum Ambarı Hikayesi” başlıklarında sunum yaptı.

İkinci gün, Sağlık Atölyesi kapsamında Prof. Dr. Ülkü Mete Ural “Kadın Sağlığı”, Doç. Dr. Nuriye Özengin “Kadınlarda Pelvik Taban Sağlığı İçin Egzersizler” ve Bolu İl Sağlık Müdürlüğü İlk Yardım Eğitmeni Nihal Davarcı “Temel İlk Yardım Eğitimi” başlıklarında uygulamalı sunum yapacak.

Değerler Eğitimi Atölyesi’nin yapılacağı üçüncü gün Prof. Dr. Hamit Coşkun “Aile İçi Etkili İletişim ve Problem Çözme”, Doç. Dr. Şaban Karasakal “İslâm’da Kadın ve Aile” ve Doç. Dr. Adnan Altun “Dijitalleşme ve Medya Okuryazarlığı” başlıklarında sunum yapacak.

Dördüncü gün Sanat Atölyesi’nde Doç. Dr. Gülten Kurt “Geleneksel Türk El Sanatları ve Cam Atölyesi”, Doç. Dr. Sadık Yöndem ve Hüseyin İbrahimov “Modern Müzik Farkındalığı: Gitarın ve Klarnetin Söyledikleri”, Dr. Öğr. Üyesi Osman Çavuş “Anneler Mutfakta”, Öğr. Gör. Ayşegül Gürdal Pamuklu “Fotoğrafçılık” ve Öğr. Gör. Osman Yıldız “Tasavvufi Müzik Farkındalığı: Ney’den Dinle” başlıklarında sunum ve uygulamalı eğitim gerçekleştirecek.

Son gün düzenlenecek Gıda Atölyesi’nde ise, Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Alişarlı “Gıda Güvenliği” ve Prof. Dr. İbrahim Çakır “Gıda ile İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar” konusunda sunum yapacak.

Eğitim programı, sertifika takdimi ile sona erecek.

Editör: TE Bilisim