Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, YKS Tercihlerinin başlamasının ardından BAİBÜ’yü tercih edecek öğrencilere fakülte ve yüksekokullar, yurtlar, TÜBİTAK projeleri, sosyal kültürel yaşam ve ARGE çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Alişarlı; “Tüm dünya üniversiteleri arasında bazı alanlarda 300’lerde, Türkiye bazında 9. ,genel olarak baktığımızda ilk 50 içerisinde yer almaktayız. Öğretim elemanlarımız Türkiye’de tanınan öğretmenlerimiz. Eğitim açısından kazancımız var, özellikle TÜBİTAK projelerinde Türkiye sıralamalarında ilk 9’da yer alıyoruz” dedi.

 Haber: Aslı Akış

Vakıf destekli bir devlet üniversitesi olarak köklü bir geçmişe sahip olan ve kurulduğu günden bugüne öğrenci odaklı çalışmalara büyük önem veren BAİBÜ, son yıllarda yaptığı proje ve çalışmalarla dikkat çekmeye ve tercih edilmeye devam ediyor. BAİBÜ’yü tercih eden tüm öğrencilere, kayıt döneminden itibaren, kredi, burs ve yurt olanakları, eğitim-öğretim faaliyetleri ve istihdam, akademik proje ve çalışmalar, uluslararası eğitim fırsatları ve sosyal yaşam hakkında aydınlatıcı bilgiler veriliyor.

Son yıllarda yaptığı çalışmalarla öğrencilerinin istihdamına büyük katkı sağlayan BAİBÜ’de öğrencileri ve mezunları iş dünyasına hazırlıyor ve istihdam edilmelerini sağlayan birde Kariyer Planlama ve Mezun İzleme Uygulama ve Araştırma Merkezi bulunuyor.

BAİBÜ aynı zamanda Üniversite-Sanayi iş birliği çalışmalarına destek veriyor, Akademik projelere imza atıyor. TÜBİTAK projeleri ile de göz dolduran BAİBÜ Uluslararası Başarılar Akademik Başarıları ile kendinden söz ettiriyor. Uluslararası pek çok bilimsel etkinliğe ev sahipliği yaparak yeni öğrencilerini bekliyor.

 BOLU KONUMU İLE BİR ÇOK İMKAN SAĞLIYOR”

BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Bolu’nun coğrafi konumu açısından önemli olduğunu ifade ederek Alişarlı; “Türkiye’mizde 206 üniversite var. Yaklaşık 150 tanesi devlet üniversitesi geriye kalanlar vakıf üniversitedir. Bu üniversitelerin büyük bir çoğunluğu İstanbul ilimizdedir. Bolu’da tek üniversitemiz var. Bu üniversitelerin birçok imkanı eşittir.

Bolu’ya coğrafi olarak baktığımız zaman İstanbul, Bursa ve Ankara illerine çok yakındır. 2-3 saatte ulaşım imkanı vardır. Bolu ilinin iklimi çok güzeldir. Rakım olarak 700 – 800 rakımı var. %65’i ormanla çevrilidir. İlimizde 200’e yakın göl ve göletleri vardır. İlimiz kalabalık ve sakin bir şehirdir. Bolu ilimiz bulunduğu konum itibari ile doğa gezilerinde çok fazla imkan sağlıyor. Türkiye’nin en gözde kayak merkezleri var” şeklinde konuştu.

10 BİNİ AŞKIN ÖĞRENCİYİ AĞIRLAYABİLECEK YURT KAPASİTESİNE SAHİP

Rektör Alişarlı, öğrencilerin en çok yerleşim imkanını merak ettiklerini vurgulayarak, yurt kapasitelerinden bahsetti. Alişarlı; “Öğrencilerin en çok merak ettikleri yerleşim imkanıdır. Bolu ilimizin böyle bir sıkıntısı yok. KYK yurtlarımız 10 bini aşkın kapasite ile çalışıyor. Özel yurtlar çok fazladır. Evde kalmak isteyen öğrenciler için ev imkanı da oldukça fazladır” dedi.

“ÖĞRENCİ AÇISINDAN CAZİBE MERKEZİ” 

“BAİBÜ’ye yeni bölümler açıldığını ve 5 bölüme de yeni öğrenci alınacağını aktaran Rektör Mustafa Alişarlı; “İnşaat mühendisliği, sivil savunma, müzikoloji bunlardan bir iki tanesidir. 15 tane fakültemiz var. Böyle olunca öğrenci açısından cazibe merkezidir. 15 bine yakın çalışanımız, 1.500 öğretim elemanımız var. Öğretim elemanlarımız Türkiye’de tanınan öğretmenlerimiz. Eğitim açısından kazancımız var, ARGE açısından da hatırı sayılır bir yerde duruyor. Özellikle TÜBİTAK projelerinde Türkiye sıralamalarında ilk 9’da yer alıyoruz. 206 tane üniversite arasından ilk 9’da yer almak büyük bir başarıdır. Bu projeler içerisinde hem lisansüstü öğrenciler yer alabiliyor, bazılarında da öğrenciler yer alabiliyor. ARGE bazında böyle imkanlarımızda var. Üniversitemizin avantajları sadece ARGE’den oluşmuyor. Üniversitemiz öğrencilerimize birçok etkinlikte sunuyor. Çalışmalarımız arasında ‘Her yaş dostu’ projelerimiz var” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE BAZINDA 9’UNCUYUZ”

Türkiye’deki tüm üniversitelerin aslında eşit olduğuna dikkat çeken Alişarlı; “Aslında üniversitelerimiz eşittir. Bazı değerlendirmeler var. Sıralama yapan üniversiteler var. Bunlara bakarak ilk 50 içerisindeyiz. İngiltere merkezli sıralaması da, tüm dünya üniversiteleri arasında bazı alanlarda 300’lerdeyiz. Türkiye bazında 9’uncuyuz. Genel olarak baktığımızda ilk 50 içerisinde yer almaktayız. Önceden üniversiteler arasında büyük farklılıklar vardı. Şuanda ise bütün üniversiteler eşit” şeklinde konuştu.

“CİDDİ BİR HAZIRLIĞIMIZ VAR”

BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, korona virüs salgını sürecinde eğitimine uzaktan devam eden BAİBÜ’nün 2020-2021 Akademik yılında tüm tedbirlere uyarak eğitim öğretime devam edeceğini belirterek; “Eğitimin % 40’ının uzaktan olması öneriliyor. Biz bunu uygulamaya alacağız. Bu nokta da bazı tedbirlerimiz olacak. Bu konu da hızlı karar vermek istemiyoruz. Çünkü sürecin ne olacağı belli değil. Önümüzdeki güz dönemi uzaktan mı olacak? Kısmi bir şekilde öğrenci burada mı olacak? Ya da tamamen okulda mı olacak? Bunları şuan da düşünüyoruz. Düşündüğümüz bazı tedbirler var. Fakat öğrencilerimizin bir kısmı Bolu’da olacak. Öğrencilerimiz yerinde ve yüz yüze eğitim alacak. Bunun içinde sınıflarımızı ve hijyen konusunda hazırlıklarımızı yapıyoruz. İlk olarak öğrencilerimize pandemi ile ilgili bir eğitim verilecek daha sonrasında sınıftaki öğrenci sayısına göre sınıflarımızı iki ve daha fazla sınıfa ayıracağız. Çünkü ders esnasında sosyal mesafe kuralına bu şekilde uyabiliriz. Ciddi bir hazırlığımız var, fakat net bir şekilde programı hazırlamadık” diye konuştu.

“TEDİRGİN OLUNACAK HERHANGİ BİR DURUM YOK”

BAİBÜ’yü tercih edecek ve yurtlarda kalacak öğrencilerin tedirginlik yaşamamaları gerektiğinin de altını çizen Rektör Alişarlı; “Tedirgin olmamıza gerek yok. Birçok insan Bolu’da kaldı. Etkisine baktığınızda sıfırdır. Bolu’ya birçok misafir geldi. Tedbirli bir şekilde odalarına yerleştirildiler. Vatandaşlarımıza izole bir hayat sunuldu. Karantina süresi bitince de uzaklaştırıldılar. O yüzden tedirgin olunacak herhangi bir durum yok” dedi.

Editör: TE Bilisim