İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Bolu Belediyesinin yabancı uyruklulara yönelik aldığı kararlar için, “Bu işle ilgili genel soruşturma açıldı. İnsanlık dışı bir iş mi, evet” dedi.

Haber: Oğuzhan Eke

Bolu Belediyesi, Mecliste aldığı kararla Bolu’da yaşaya yabancı uyrukluların su ücretinin Dolar kuru üzerinden ödenmesini kararlaştırarak, nikâh ücretlerini 100 bin liraya çıkardı. Belediye aldığı kararlar ilgili İçişleri Bakanlığı tarafından soruşturma başlatıldı. Gelişmeler üzerine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ilk kez konuştu.

“SORUŞTURMA DA YÜRÜYOR”

TV24’te Arafta Sorular programına konuk olan İçişleri Bakanı Soylu, soruşturmanın devam ettiğini belirterek, “Bu işle ilgili genel soruşturma açıldı. Bu soruşturma da yürüyor. Orada evlilikleriyle ilgili bir problem olmaz. Orada yaklaşık 4 bin 400 civarında Suriyeli var. Yani geçici koruma. Yaklaşık 4 bin 500 civarında da uluslarası koruma var, onların da önemli bir bölümü Iraklı ve Türkmen. Bin 500 civarında da Afganistanlı var. Toplam 13 civarında, bu 13 binin de 10 bini Bolu’nun merkezinde” dedi.

“BOLU’NUN İÇERİSİNDE 10 BİN”

“Türkiye’de yaklaşık 5 milyon 300 bin civarında ikametiyle beraber yabacı var. Bunların 4 milyonu uluslarası koruma, mülteci ve ya Suriyeli. 3 milyon 700 bini Suriyeli, 300 bini uluslarası koruma ki içince Iraklılar da var. Kendi ülkelerinden buraya gelenler ve onların da büyük bir bölümü Türkmen’dir. Şimdi orada sayı da toplam, Bolu’nun içerisinde 10 bin. Bunun 4 bin, 4 bin 400 ancak geçici koruma Suriyeli” ifadelerini kullandı.

“ANAYASA’YA AYKIRI MI, EVET”

Kararları insanlık dışı ve Anayasa’ya aykırı olarak yorumlayan Soylu, “Yani onlar orada Valiliğimizin, İl Göç İdaresi’nin genel çerçevesi içerisinde hayatlarını devam ettirirler. Ama bu insanlık dışı bir iş mi, evet. Bu Anayasa’ya aykırı mı, evet. Türk Ceza Kanunu’na aykırı mı, evet. İnsan Hakları Eşitlik Kurumu’nun ilgili maddelerinde eşitlik ilkesi ve ayrımcılık yasağına aykırı mı, evet. Nefret suçuna girer mi, evet. Bu doğru bir yaklaşım değil. Orada hukuk işler, kimsenin endişesi olmasın” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim