Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Bolu genelinde 15 Eylül itibariyle biten, “Ateş yakma yasağına” ilişkin, “Şu anda yeniden kapanmayla ilgili bir kararımız yok. Yangın riskinin oluştuğu şartlar yavaş yavaş azalıyor, mevsimsel anlamda” dedi.

Haber: Yasin Celal Torun

Sıcaklıkların yüksek seyrettiği yaz aylarında, Türkiye aynı anda başlayan 16 büyük yangınla mücadele etti. Yangınlar büyük zarara neden olurken, birçok şehirde ormanlara giriş yasağı dahil olmak üzere ciddi önlemler alındı. Bolu Valiliği de konuyla alakalı yaptığı açıklamada, yangınlarına karşı 15 Eylül 2021 tarihine kadar tabiat parkları, orman içleri, yeşil alanlar, mesire alanları ve diğer bölgelerde ateş yakmayı yasakladı.

“YANGIN RİSKİNİN OLUŞTUĞU ŞARTLAR YAVAŞ YAVAŞ AZALIYOR”

Konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Bolu’da katıldığı bir program sonrasında önlemlere ilişkin konuştu. Ateş yakmanın yeniden yasaklanmayacağını belirten ve mevsim şartlarına dikkat çeken Metin, “Şu anda yeniden kapanmayla ilgili bir kararımız yok. Çünkü şöyle söyleyeyim, yangın riskinin oluştuğu şartlar yavaş yavaş azalıyor, mevsimsel anlamda. Nem yüzde 10’un altına düşerse, sıcaklık 40’ın üzerine çıktığı zaman, rüzgârın da 35- 40 kilometrenin üzerine çıktığı zaman yangın riski çok fazla. O nedenle bu tip durumlarda, bölgesel anlamda, riskleri en aza indirmek için önleyici önlemler almak lazım. Ne yazık ki yangınların büyük bir bölümü de tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu çıktığı için biz, o dikkatsizliğe binaen ve son dönemde art arda yaşanan büyük yangınlar… Yani biz senede 1, 2 büyük yangın yaşarken aynı anda 16 büyük yangın yaşadık. Yani son dönemdeki sıkıntımızın büyük bölümü ondan kaynaklanıyordu. Ama ham olsun orman teşkilatımız yıllardan beri bu alanda kendisini yetiştirmiş, kabiliyetli bir teşkilattır, dünya çapında başarısı olan bir teşkilattır. Şu anda hem hava gücümüzle, hem kara gücümüzle hem önleyici hizmetlerimizle bunun tekrarını olmayacak şekilde önlemlerimizi aldık” dedi.

“16 BÜYÜK YANGINI KISA SÜREDE SÖNDÜRMEYİ BAŞARDIK”

Vatandaşların yangınlara karşı duyarlı olduğunu da belirten Metin, “Zaten vatandaşımız, sağ olsun, çok teşekkür ediyoruz. Çok duyarlı. İnşallah bundan sonra da vatandaşımızın otokontrolüyle de bizim yine teknolojiyi de en üst seviyede kullanarak, yangın çıkmadan önleme veya çıktığı anda haber üzerine basma, bu şekilde yangını söndürme işlemi açısında vatandaşımızla iş birliği şeklinde… Bir daha rabbim yaşatmasın inşallah, bu sön dönemde ciddi anlamda bir tehlike atlattık. Ama en azından vatandaşımızla beraber el ele, gönül gönüle, kurumlarımızla beraber 16 büyük yangını kısa sürede söndürmeyi başardık” ifadelerini kullandı.

 

Editör: TE Bilisim